Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи

От първи юни можем да работим и живеем там
Обновена: 16 май 2019 21:31 | 16 май 2019 19:25,
198
Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи
Снимка: Reuters
Само след две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария, съобщава българската секция на DW.
 
Срокът до досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от първи юни тази години гражданите на двете страни ще имат в Швейцария същите права, както и в държавите от ЕС. 
 
Защо досега имаше ограничения
 
Между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Когато обаче България и Румъния се присъединиха към съюза, швейцарското правителство реши да ограничи правото на движение, работа и уседналост на жителите на двете страни. Така през 2009 година влезе в сила документ, който уреждаше статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.
 
На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а а после за още една година.
 
Пълна свобода на придвижване от 1 юни 
 
Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.
 
По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Половин...милион българи като...начало в Швейцария,не е...лошо,като се има в предвид,че там минималната заплата е установена на 3000 евро.Търсят се овчари,говедари,мандражии(сиренари),часовникари(то у нас ги няма),хижари за Алпите,дървосекачи,метачи на улици и други...специалисти.С език е за...предпочитане.
42
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма само лютеница и москвичи а при демокрацията българинът маже нутела и върти западна кола по магистралите.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А демократът от СДС и депутат от ДПС Христо Бисеров къде държи демократичните си милиони. Българският съд получи ли деморатично достъп до банковите му сметки или го освободи демократично защото не дадоха достъп до сметките на честния демократ от СДС и депутат от ДПС?
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има банани за който може да си купи и то на нашия пазар са от кофти сортове .
39
4
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До Иван:Когато научиш...швейцарски,ела ми се обади.Те и швейцарците не го знаят.
38
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швейцария само около 35% имат собсвени жилища. При соца в България 99,9% имаха собсвени жилища. Голямата заплата на швейцареца едвам стига да си покрие разходите за месеца.
37
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швейцария е мястото където държавите държат парите при война, затова и банките им са толкова известни и ценени.Изкуствено островче.Ние видяхме че с общи усилия и труд можем за около 25 години да изградим държава не по лоша от тях , но това беше в социализма.Сега за да го направим трябва да излезем от клещите на поробителите и собствените ни изедници . Партиите не вършат работа, президентска република е единствения шанс да се промени нещо безкръвно
36
11
 
14
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Ти па откъде изпълзе бе умнио.Бегай у Венецуела.Там мое да анализираш сичко.
35
6
 
18
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Почваме да учиме Швейцарски.
34
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да пишеш цинично срещу социализма трябва да си живял, видял и да имаш потенциал да анализираш.Фактите ако ги потърсиш са неоспорими.Погледни 70те години и сравни всичко по параметри и стандарт.Няма нужда да се спори с теб защото си в този форум по поръчение на цецо да спамиш
33
1
 
3
 
! Отговори
селЯнин преди 4 години
Мчи що не казахте по рано бре?Тя работата била лесна.
32
3
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам да дигнеме серезето на 8 хиляди долара като в Швейцария и да станеме богати.
31
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията и евратлантизЪма сме много по-назад от Конго и Етиопия, имаме 20 годишни таралясници, 80% живеят в жилищата построени още при соца, имаме най-висока смъртност в света и 3 милиона българи мият улиците и слугуват на Зашад за мизерно заплащане.
30
8
 
11
 
! Отговори
хх преди 4 години
То там е много лошо ей.Тез мръсни капиталисти шъ ви експлоатират.Идети по хубаво в Северна Корея.
29
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
намери се червен *** да цъкне минус, че на някого са увеличили пенсиите с 25%... Чака 15 мин. за указания:) Споко, и Путин ще ви вдигне копейките, някой друг път:)
28
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализЪма бяхме много по напред от Швейцария.Имахме много повече панелни блокове и много повече мОсквичи от тях!Некадърници!
27
6
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Юруш , братя булгарци.Това е новия Цариград .Бългрия, без българи. Ердоган ни обича
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че докато се спасим по естествен път над половината от нас ще дадат фира, било от старост, било от лошо здравеопазване.След 20 години тия управляващи ще са в друго измерение, но и ние не сме безсмъртни
25
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние бяхме дори повече от швейцария, но през социализма. Сега дори Турция изглежда недостижимо напред , а бяха далеч зад нас.На нас ни предстои тежък период докато дойде момент да обърнем лопатата и после много работа ако искаме да си върнем поне донякъде нивото.
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавото е че освен алчни нашите чорбаджии и башибозуци са и невежи. Не разбират че не могат да заменят населението защото те не са прости като тях да седят тук , но това пък е добре за нас , защото когато населението намалява и едновременно с това изпростява , богатството им крадено ще намалява Общо взето нашият манталитет е и наше спасение колкото и абсурдно да звучи.