След скандала в Австрия: Коалицията е пред разпад

Курц изключва възможност да работи с вицеканцлера Щрахе
18 май 2019 12:17, Анисия Иванова
34
След скандала в Австрия: Коалицията е пред разпад
Снимка: БТА

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който оглавява управляващата дясна коалиция в страната, изключва възможността да продължи да работи с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе - лидер на крайно дясната Партия на свободата (АПС) след внезапно разразилия се вчера политически скандал, свързан с минали деяния на Щрахе, съобщи източник от коалицията, цитиран от Ройтерс.

Австрийският вицеканцлер искал дарения от рускиня

Това решение идва малко преди Курц да се срещне с вицеканцлера си тази сутрин.

Вчера две авторитетни немски издания - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", публикуваха видеозапис, направен тайно през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

В него се вижда и чува как лидерът на АПС обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, и опозицията веднага поиска оставката на Щрахе.

Канцлерът Себастиан Курц планира да направи днес изявление по случая. Отзвукът от скандала е толкова голям в страната, че коалиционното правителство е на прага да рухне, отбелязва Ройтерс.  (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В една статия бях чел че и хитлер е взел голям заем от еврейска банка за да купи орьжия за войската си ама то това сие е друга тема!
7
3
 
0
 
! Отговори
Румбата преди 4 години
Имаш ли видео доказателства?
6
4
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
На Курц работа му беше много курц!Като се заиграва с руснаците, да си сърба попарата.Кристиан Щрахе има записи уличаващи го във връзка с руски олигарси!
5
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Курц прие в Австрия изгонения от Унгария университет на Сорос.Случайност?Не мисля!
4
4
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Кудето има руска връзка, нещата се разпадат. Факт.
3
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
насмърдява на поредната соросоиднаа партенка пак ,записът е от преди 2 години и се пуска контролирано сега точно преди изборите в опит да се промие добитъка видите ли опозицията разботила с Русия ,а за тези които са финансирани от разни американски и сороски НПО-та проблем няма!Крадеца вика дръжте крадеца!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политик, хващат го да краде.Следва ...............оставка.И ..........живота продължава, проблеми няма.Виж ако хванат някой случаен да краде, о-ле-ле, 100 години пандиз.Ето това е западната клепрокрация (пардон, демУкрация).
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Иванчева за такова "дарение" и дариха 20 годиниА сега да видим в европейска Австрия КАКВО ще его "дарят" този!?Май нищо, А?!Ама той е от "наште".