Изборите – прелюдия към голяма промяна на евроинституциите

ЕП ще обяви на 26 май данни от екзитпол след 18 ч. по Гринуич
Обновена: 23 май 2019 08:45 | 23 май 2019 08:44, Елка Василева
4
Изборите – прелюдия към голяма промяна на евроинституциите
Снимка: архив, Reuters

Европейските избори, започващи днес и продължаващи до 26 май, са прелюдия към голяма промяна в европейските институции, която ще бъде извършена до края на 2019 г.

През тези няколко месеци се очертават няколко ключови етапа.

На 26 май, в последния ден от евровота, след затварянето на изборните секции в Италия, което ще стане в 21 ч. по Гринуич, националните власти на всяка една от 28-те страни членки ще могат да обявят резултатите. Европейският парламент пък се очаква да публикува прогнозните си данни за състава на бъдещия ЕП след 18 ч. по Гринуич въз основа на екзитпол допитвания.

На 28 май ще има извънредна среща на върха на ЕС, на която ще се обсъждат резултатите от вота. Всяко политическо семейство (консерватори, социалисти, либерали и др.) вече ще е преброило колко депутати има в ЕП и ще настъпи моментът за преговори за определяне на приемниците на Жан-Клод Юнкер и на Доналд Туск начело съответно на Европейската комисия и на Европейския съвет.

Как ще гласуваме с машините на предстоящия евровот?

На 20 и 21 юни ще има нова среща на върха на ЕС, чиято цел е да се приключи с номинациите на водещите европейски постове. Определянето на титулярите им ще стане с квалифицирано мнозинство.

Още по темата

През юли ще има две работни сесии в Европейския парламент. Първата ще е от 2 до 4 юли, по време на която ще бъде неговото учредително заседание. Втората ще е от 15 до 18 юли. Тогава евродепутатите ще трябва да одобрят новия ръководител на ЕК, избран от държавните и правителствени лидери.

През есента ЕП ще трябва да се произнесе по състава на новата ЕК, като преди това всяка страна членка ще е представила име на еврокомисар. Встъпването в длъжност на новата ЕК е предвидено за 1 ноември. Новият председател на Европейския съвет ще встъпи в длъжност на 1 декември.
/БТА/
 


4
Още от ЕС
Спекулации: Тереза Мей подава оставка утре?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изборите са най-голямата измама за хората в днешно време."Ползата" от тях е само за някои хора,за другите са просто една напразна надежда.Илюзия,че нещо ще се промени.Голямата промяна винаги идва след революция или след световен конфликт с милиони жертви.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До тия по долу. Няма как да сравнявате СССР , КПСС с ЕС.
ЕС е с Парламент. Закони на естествения живот на 550 мил. население. За свободата, собственост, демокрацията.
Право на живот, частна дейност, свободен избор, прозрачност, движение на хора, стоки , услуги.
.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Просто нови марионетки...., никакви съществени и полезни промени няма да има.
1
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 седмици
Перестройка в ЕС ?
Тия съвсем заприличаха на КПСС !