Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще го търсите вие ,,Командира'' отново да ви изведе от блатото,защото само за един мандат вкара Валутен Борд,на неговият гръб мина ,,Лукановата Приватизация',издърви се на руснаци,турци,американци и ЕС.И не му мигна окото.Мутрите си седяха на дирниците си,чуждите мафиоти ги разгони без да го е страх от тях.И после като доде Царо,започнаха убийствата и международните корупционни схеми,които си действат и до днес.Криминалните изцепки не можеха и ,,гък' да кажат,а ДПС-то го гледаше право в очите.
191
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздрави от Маями, водата и храната от Супермаркетите е БЕЗ ддс, води се продукти от първа необходимост. Бензина е $2.45 за 4 литра, ддс е 7% на останалите стоки. Заплати за града около $5000 на месец, доста вземат по $6500 на месец.Ток/вода/смет са много евтини, всичко към $150. Интернета е скъп $50 средно но с пакет тв и други е малко по малко.Ако има нещо питайте
190
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Полша 8% в Румъния 9%
189
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е ДДС за хранителни продукти в Румъния и Полша ?
188
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша и Румъния произвеждат ,а БГ внася стоки .Толкова е просто.
187
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
но в русия е по гадна и по скъпа ФАКТ
186
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ние ли жехме ботушите на московските сатрапи и влачехме руски снахи и си замърсявахме генофонда, Румъния им би шута и там русофил е *** дума.
185
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румъния е 18-милионна високоразвита страна със силен аграрен сектор и хранителна промишленост. Полша въобще е 40-милионна държава, с колосално селско стопанство. Там ТКЗС-та никога не е имало. 85% от селското стопанство беше частно дори през руското робство.
184
3
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
НАЙ СКЪПАТА ДЪРЖАВА С НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ ПАРОДИСТАН :)))))
183
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално колкото си по голям русофоб толкова по добре ти върви всичко не случайно в русия има поговорка (на всякъде е добре където нас ни няма )
182
1
 
48
 
! Отговори
Driver преди 4 години
Храната я оставете. Запалете колата и влезте 60 - 70 км навътре в Румъния. В най - забутаните села има полицейско управление, аптека и училище. В по- големите села има супермаркети от типа на Билла например, складове за строителни матеиали и бензиностанции. Деца, млади хора и майки с колички са напълно обичайна гледка по селата. А местните р0м0ве копат, метат площада или прибират реколтата. Нещо общо с Бг - то??!
181
26
 
4
 
! Отговори
Балкан Терорист преди 4 години
Няма по евтино от бегето, не ги слушайте тези каракачански по мияри, само тука може да нагъваш кебапчета и бира на корем аз стотинка, Аз цяла година пестя евро в германие, привет, а после като се прибера у бегето съм цар - ям на корем и ку р вите с елепят като мухи, по добре цар за един ден отколкото цъ р вул за цял живот. Цумволь
180
1
 
15
 
! Отговори
А при Костов преди 4 години
Румънците ни догонваха
179
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тази храна,качество всеки знае,че е така и в Румъния съм пазарувал храната не е нещо и в Фрация *** както се вика,може да е евтина но тук си е друго и месото и хляба имат вкус
178
2
 
9
 
! Отговори
робот ник ЧЗ преди 4 години
европа на сумати скорости ... запада има икономичеки интерес да има бачкатори от изток на запад за да има кой да им бачка и поддържа стандарта с минимални заплати но много по високи от източна европа където има бедни с нисък съандарт на живот който ги ограничава във всяко едно отношение спрямо другите.парица е царица А.К. или иначе казано от съвременна гледна точка парите интереса и политиката въртят всичко
177
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всякъде е по евтино от България,защо мислите родните величия от рода на Ни Ло не се прибират у нас ами обикалят Сейщелите и Дубай на къс пас.
176
1
 
4
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
В Полша цените са същите, но в злоти.Само да уточня, че около 2 злоти са 1 лев ;)
175
2
 
12
 
! Отговори
до 181 от славянин преди 4 години
''Икономическата ни среда е руска''На кривата ракета винаги космосът и е крив, икономическата ни среда е ганьовска!
174
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономическата ни среда е руска
173
5
 
10
 
! Отговори
Литвинчук В.А. преди 4 години
Да, но пък в България има стабилност.