Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Памперси, детски храни, дрехи и сума ти неща във Великобритания са по-евтини и си ги поръчваме по интернет.Апропо, памперсите са ДВОЙНО по-евтини от България !!!
171
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най- страшното е,че ни хранят с *** -за палмовото нямасмисъл да се говори , знае се ,че даже сирена уж екологични са натъпкани с него но..просто мут..рен..ска икономика му..трен..ско качество у мут...ренски цени с този темп на безкрайна алчност и симбиоза власт - ба..ба..ити се съмнявам ,че ще устискаме прогнозата за 2100 като дата да изчезнем по-рано ще сме в небитието ,защото с тези некачествени ,но продавани на висока цена храни сме обречени..най- страшното е ,че това убива деца
170
3
 
11
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Ейййййййййй, юнацииииии. Като ви гледам писанките изглеждате много страшни бре. Така ги дърмоните изедниците, така ги дърмоните.САМО ЕДНО ве мога да разбера у ВАС юнаци: Защо на думи сте мнооооого силни и вилни? И винаги му удряте по една ракия и се криете зад топлото дуп/e на жената.Че даже и да гласувате не ходихте този път. Пак разчитахте ДРУГ ДА ВИ СВЪРШИ работата.
169
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Полша не знам, но в Румъния всичко им е по-скъпо от, колкото при нас.Стига сте лъгали!
168
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не само храната в гърция и турция едни и същи лекарства са от 2 до 3 пъти по-евтиниа сега се сетете у кого са парите и кой си копува имоти в чужбинаи защо на тия им се иска да има такава бадитска държавадето е само за доене а живота ще си го живеят другадедосиета на държавна сигурност вадим а серенето 90% ментеи вместо да са закрити фирмите производители на отрови - това си е тай настрах ги е да кажат на народа защото като спре да се трови ще фалират
167
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да сме бедни, но за сметка на това сме гладни !!!!??
166
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я питайте Тиквата кво ще ви каже съдейки по Шопиянците си....че българина е богат и излишните си пари ги гори на бензин за колата да си житка всяка неделя до Гърция по хубавите магистрали дет ги е направил!
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом все едни и същи се избират и преизбират, значи хората са доволни! Точка по въпроса!!!
164
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-бедните в Европа сме, но пак ще се гласува като по команда... герб,бсп,дпс
163
8
 
18
 
! Отговори
Да , ама преди 4 години
Поне си имаме съвременен Бай ***.
162
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами на следващите избори би трябвало да благодарим подобаващо на вечно управляващите партии, които или са некадърни, или са корумпирани... е ти резултат
161
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е провокативна.Ако беше толкова хубаво в Полша и Румъния нямаше най-многобройната група имигранти да са от тези страни.Не са ни високи цените,заплатите ни са ниски.
160
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поляците са сред водещите производители на промишлена храна. Щом им харесва да прекаляват с евтина и ниско качествена храна, тяхна си работа. Не е добър примера. Полските ябълки и прасетата не ги щат.
159
8
 
17
 
! Отговори
Хриcто преди 4 години
Не caмо тaм в Итaлия хрaните cъщо ca по евтини и не caмо товa .Cрaвнение cъc зaплaтa -cтоки cме кaто тaрaмбуки зacпaли.
158
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо чудно хората ни изпревариха, работят и имат стандарт. Направиха си реформите за разлика от нас.
157
4
 
36
 
! Отговори
Тя преди 4 години
Такааааа! След като сравниха цените на храна, алкохол и цигари, сега очакваме сравняване на заплатите. Щото в Германия може цигарите да са 10 лева /при 5 у нас/, ама мин. заплата е 8,50 евро на час /при 1,50 евро у нас/.Така че не ми обяснявайте как тук е толкоз по-евтино от Европата. Като изравни заплатите с европейските - тогава ми правете сравнения!
156
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ги видяхте нашите доходи "50 на сто от средноевропейските"??? Средноевропейския доход може да го проверите в гугъл - 2000 евро = 4000 (4 ХИЛЯДИ) лева! При средна заплата у нас около 1000 лева, дори в някои области и по-малко, сами си сметнете за какво става въпрос!
155
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да е само това!?!?!
154
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера един си преряза гърлото със стъкло от счупена бутилка,и случаят се покри.Само споменаха по медиите че нещот си там било станало,защото няма как да бъде скрито защото е имало свидетели.Така и не се писа за името на човека,за причините,довели го до тази ,,сепуко'' мярка насред София. Нищо...мъгла от всякъде.А тръгнали да ни занимават с яйцата и кремвершите в Румъния и Албания.Пълно Инфо-Затъмнение в таз държава,медиите само ни отвличат вниманието докато ..... ни превземат и умишлено стопяват
153
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния махнаха ДДСто за храните. В България с такава привилегия се ползва само хазартът. Знаем защо.