Кристалина Георгиева в късата листа за шеф на ЕК

Брюксел до евролидерите: Носете си пижами за преспиване в неделя
25 юни 2019 16:15,
118
Кристалина Георгиева в късата листа за шеф на ЕК
Снимка: Reuters

Кристалина Георгиева е сред деветимата потенциални кандидати за следващ председател на Европейската комисия, чиито имена се обсъждат от европейските лидери. Така смята влиятелната брюкселска медия “Политико Европа”.

Изданието е направило списък на претенденти, които имат шанс да спечелят одобрението на европейските лидери, след като миналата седмица никой от водещите кандидати на европейските политически партии - Манфред Вебер за ЕНП, Франс Тимерманс за социалистите и Маргрете Вестагер за либералите, не можа да намери достатъчна подкрепа.

Според експерти лидерите ще избират от нови имена, макар “Политико Европа” да смята, че Вебер и Тимерманс запазват шансове да се увенчаят с титлата, а техните партии в Европейския парламент стоят твърдо зад кандидатурите им.

В Брюксел: Работа на пълен работен ден - по 18 ч., тлъста заплата

“Политико” пише, че Кристалина Георгиева - в момента изпълнителен директор на Световната банка, е много уважавана в Брюксел от шестте си години като еврокомисар и се ползва с подкрепата на Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, както и на поддръжниците на равенството на половете, които лобират за избор на първата жена начело на Европейската комисия, както и на борещите се за представителство на Източна Европа сред върховете в евроинституциите.

Изданието обаче посочва, че за Брюксел Георгиева има проблем с лоялността, тъй като е напуснала Европейската комисия заради “растящото си недоволство от организацията на работа” в евроинституцията. А също и поради факта, че никога не е участвала в избори и не заемала никакви изборни длъжности в България.

Още по темата

Не е подминат и конфликтът й с Мартин Зелмайер - бивш шеф на кабинета на Юнкер, който сега е генерален секретар на Европейската комисия. “Политико” цитира неназован премиер да казва, че “ще бъде странно да назначим за председател на Европейската комисия някой, който не се е осмелил да се изправи срещу един чиновник”.

Останалите осем потенциални кандидати за шеф на Европейската комисия, посочени от “Политико”, са главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Александър Стуб, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, премиерите на Ирландия Лео Варадкар и на Хърватия Андрей Пленкович, хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович, германският министър на икономиката Петер Алтмайер и настоящият председател на Съвета на ЕС Доналд Туск.

След като на два пъти не успяха да стигнат до номинация на наследник на Жан-Клод Юнкер, европейските лидери ще се съберат за трети, решителен опит в неделя в Брюксел. Идеята е номинацията да е налична до 2 юли, когато новоизбраният Европейски парламент ще се събере за първи път в Страсбург. Това би позволило да се наредят кандидатите и за останалите вакантни или овакантяващи се топ постове на председатели на Парламента и на Съвета, на европейската дипломация и за шеф на Европейската централна банка.

От програмата на срещата на върха, разпространена днес, става ясно, че тя може да продължи и в понеделник, ако в неделя времето не стигне за намиране на компромис. Лидерите са помолени да си наемат хотелски стаи за нощувка в Брюксел и ще се съберат на работна закуска в понеделник, ако работната им вечеря в неделя завърши без резултат.

Президентите и премиерите на най-влиятелните европейски държави ще имат възможност за последни консултации по време на срещата на Г-20 в Япония в петък и в събота. В нея ще участва председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, който е натоварен да намери кандидатите, както и президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Джузепе Конте и министър-председателят на Великобритания в оставка Тереза Мей.

Председателят на Европейската комисия се номинира от страните членки с две трети мнозинство и се гласува от парламента с обикновено. Мандатът на настоящата Комисия изтича на 31 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво по дяволите е къса листа? Вие български говорите ли изобщо? Нито има дума "листа", нито върви с прилагателното "къса". Какво не ви е наред? (по темата, ако изберат Кристалина, ще е просто по.връщня - след като я използваха за да отстранят Бокова, просто ми е гнусно да си помисля, че подобен плазмодий може да ръководи ЕК. Не защото Бокова беше цвете, а защото историята беше класика в жанра - не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле.
48
3
 
7
 
! Отговори
а преди 4 години
Е тука вече утепАхме евросъюза ако стане това. Жалко, беше добра идея.
47
6
 
11
 
! Отговори
Какъв е този език? преди 4 години
Може ли такъв изказ да се публикува?"... в късата листа за шеф"
46
5
 
22
 
! Отговори
я па я преди 4 години
Тая сама си ги дрънка. Никой в Брюксел не е има за нищо. Политико е маргинално американско издание, какво да говорим повече - *** в последен напън. А пък късата листа - смешен превод - я правят държавните глави. Бойко ще я лансира втори път? Дори той не го може.
45
6
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Що се надявате напразно. Кой стои зад нея?В Америка ги слагат бушони щото за всеки има изход в случай че не играе в такт. Нема начин да нема некое видео за нея как надува вакла гайда в хотела. В европата нещата стоят по друг начин. Там трябва или председателя да те люля преди лягане или баба ти да се е eбaлa с Чърчил навремето
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В късата листа.Някога имаше предифилма~ 15 минути преглед.Нещо близодо късометражния филм,макар напоследък да се приближи до игрално-то кино.Така и сталинчето,някакъв преглед.Инак обича българите катоменде и фенде взети заедно.Нейна ерепликата,че африканските наследницина Яо,ще ни подобрят гена,та българкитеда не се стискат.
43
5
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До 36do 42 .te I onezi mirizlivite I kradlivite ...gi imat sashtite tezi neshta ,ama balgari li sa ?!??...a I drugo...nazovi edno dobro neshto tazi da e napravila za darjavata Balgaria ?!??Vij za aktivna rabota protiv Balgaria ...spisaka e dalag !!!
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това стане, жална им майка на служителите! Нали по нейно време един се хвърли от прозореца?!
41
13
 
3
 
! Отговори
36 преди 4 години
А каква е според вас , има Бг паспорт, родена е в бг, навсякъде се пише, че е от Бг, има Бг име, всички роднини са и от Бг и т. н..
40
3
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...shtom tazi ..ima veroiatnost da bade izbrana za shef na EK ...ponastoiashtem na Tsentralnata Banka ...znachi si napravete smetkata kolko struva tozi ES !!! Toi I Junker si e palna utrepka ,no ...tozi kandiat e ot ranga na Tsvetanov,Borisov,Tsetska Tsacheva I t.n. !!!Tova e litseto na dneshna Evropa ...glupost I posredstvenost izdignati v kult ...vajnoto tam e da si polit korekten I da bakash ot poshli samoinitsiativi !!!
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кристалина Георгиева в късата листа за шеф на ЕК" ?!?!!?Стига с тез иФАЛШИВИ новини вееее !!!
38
3
 
3
 
! Отговори
38 преди 4 години
Номер 36 я брои за българка, не 37
37
3
 
21
 
! Отговори
37 преди 4 години
Номер 37 а брои за българка. Ей, тая е предател, двоен агент, безсрамна и нагла продажница. Тя искаше да вкарва всякакви емигранти, за да оправя генофонда, това българска ли е? Би шута на Боко, той пак й лази, ама хак да му е, поне го унизи добре, ама той и не схвана.
36
5
 
16
 
! Отговори
преди 4 години
Куманизката е семитски *** и няма нищо общо с България...сящаш ли тикво?
35
19
 
5
 
! Отговори
хххх преди 4 години
Даже само да се знае, че председателят е от БГ, това е огромна и безплатна реклама на страната, чаткате ли чутури?Всички косвено ще спечелят от тази работа...
34
5
 
21
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
Дедко Шорош и викал Саталинка....
33
3
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
Оня ден berkeley earth публикува много тревожна диаграма показваща силен стрес на Земята ни от нагло вредна човешка техника внедрявана ударно последните години..Заради увреждане на Земята с включени фарове денем вкл остро вредни led xenon halogen and laser е взето решение за ликвидация на човечеството като особенно опасно вредно.В момента вървят тестове .Всички призиви да се спре увреждането с включени фарове денем без резултат.
32
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесен еврокомисар би излязъл от нея. Послушна,т ъ п а, готова да изпълни всичко,което и наредят началниците в сянка само и само да е отгоре,и лпо медиите. Този тип хора с комплеси и празни глави готови на всичко,за да заемат постове,да имат гоеми заплати,да ги дават по медиите потопиха света.
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази е като гума регенерат, ама не става вече, слава богу! Как се изгаври и с ЕС, и с Боко, и с България като напусна интересчийски пост на комисар! После вече са номерата и с подливане на вода на Бокова. Сталинка, това е то, именцето говори ли, говори.
30
4
 
10
 
! Отговори
Македонец преди 4 години
До АнонименАми одъртяла , защото в България е ставала в три часа сутринта за да се реди на опашка да вземе кисело мляко за детенцето сииии.................