"Велт ам зонтаг": Лидерите на ЕС отсвириха Манфред Вебер за шеф на ЕК

Кристалина Георгиева остава сред възможните варианти
29 юни 2019 08:45, Красимир Ангелов
47
"Велт ам зонтаг": Лидерите на ЕС отсвириха Манфред Вебер за шеф на ЕК
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от Европейския съюз, присъстващи на срещата на върха на Г-20 в Осака, са се съгласили германският кандидат Манфред Вебер да не става председател на Европейската комисия, съобщава в. "Велт ам зонтаг", позовавайки се на осведомени източници.

Още по темата
Решението било постигнато по време на разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която подкрепяше Вебер за мястото на Жан-Клод Юнкер, е приела решението, пише изданието, като припомня, че френският президент Еманюел Макрон бе против кандидатурата на Вебер.

Кристалина Георгиева в късата листа за шеф на ЕК

Според "Велт ам зонтаг", освен кандидата на социалистите Франс Тимерманс, се обсъждат кандидатурите на преговарящия за Брекзит Мишел Барние, главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева и премиера на Хърватия Андрей Пленкович, допълва ТАСС.

Извънредната среща на върха на ЕС, на която се очаква да бъде взето окончателно решение, е планирана за неделя, 30 юни.

От програмата на срещата на върха става ясно, че тя може да продължи и в понеделник, ако в неделя времето не стигне за намиране на компромис. Лидерите са помолени да си наемат хотелски стаи за нощувка в Брюксел и ще се съберат на работна закуска в понеделник, ако работната им вечеря в неделя завърши без резултат.

Председателят на Европейската комисия се номинира от страните членки с две трети мнозинство и се гласува от парламента с обикновено. Мандатът на настоящата Комисия изтича на 31 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално. Цецко и Вебер се рекламираха взаимно в България.И двамата са аут.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е един комплексар и няма много общо с човека, за който искаше да се представи. Не само лъже за личния си живот, но и в политиката. Къде беше той по време на Европейските избори, че той да определя Европейските кандидати по време на тайни срещи? Не мога да повярвам, че Меркел му се е вързала. Вярно, че тя си отива, но и той няма да остане дълго съдейки по ниския му рейтинг, жълтите жилетки, липсата на прогрес във Франция и т.н. Този лъжец днес определя кой да води Европейската Комисия.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много жалко за Европейския Парламент. ЕНП спечели изборите, Вебер беше обещан като кандидат. Той правеше кампанията, той застана пред хората. Това е погазване на правилата и демокрацията. В момент, в който Европейските избори тъкмо станаха популярни подобно задкулисие само ще отблъсне хората. За какво да гласуват, щом някой като Макрон може да преобърне нещата по време на тайни срещи?
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно европейците на срещата в Осака са послушали някой не европеец,кой става и кой не става за шеф на ЕК,защото,такова салтомортале и от Мути Меркел не съм очаквал.В пресата писаха,че е имала нервно разстройство преди срещата с Президента Тръмп.А останалите просто са кимнали многозначително.След срещата между Макрон и Тръмп по време на тържествата за дебъркацията в Европа,нещата много се затоплиха във Франция и много взеха да изтиват в ГерманияА предстои и БрекзитКои ли ще е новия послушник в ЕС
29
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Язък а наште герботъпачета такъв консомолски фестивал му спретнаха и му се лигаваха като сектантите на Джим Доунс!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да е някой без собствено мнение, да може се дирижира лесно, че иначе демокрацията ще *** маата на цивилизования свят.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ли искаше да прекрати договора за присъединяване на Турция?
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов ще е добър шеф.
25
4
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ е МАФИЯ преди 4 години
А, нашите герберуги бяха сигурни, че ще е той....
24
4
 
13
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Язък за плакатите на ГЕРБ с името на Вебер !Язък за налягането. Няма да е той !Ами, сега ?Бойко, бързо давай поръчка на някоя печатница с името на новия кандидат. :) :) :)
23
3
 
17
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Така или иначе ще му снасят отгоре, няма никакво значение, оставете даже тоя пияница Юнкер, поне забавлява хората и отразява реалното лице на "силна Европа"..
22
3
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Само Путин и Си Дзипин !Другите са политически лилипути в сравнение с тях.
21
4
 
3
 
! Отговори
до Хафтора преди 4 години
Welt am Sonntag е вестник който се издава само в неделя ако въобще разбираш какво означава на немски , в България вестника го няма и няма как да го има , Статията е копирана от други български сайтове както всеки ден се право в тоа ви сайт тука
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали ще е Вебер, Веберовица, Тимерманс или някой подобен няма никакво значение!Ако не се направи рязък обрат на пагубната либерастка и толерастка политика, с Европа е свършено!И Путин им каза вчера че либерализма е отживелица! Не случайно Русия така просперира само за 15 - тина години, понеже скъса с либерализма
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не е баба ми?
18
8
 
2
 
! Отговори
А защо? преди 4 години
А защо да не е Сергей Станишев?
17
2
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Вебер ясен трябва да мислим какво да правим с немската *** като се разпадне отново на ландове.Така е било така и ще ПРЕбъде.
16
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел става за този пост ,но защо се дърпа не разбирам .
15
0
 
15
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Има едно неписано правило в ЕС и то е бъдещият шеф да е бил поне министър-председател на някоя от държавите. За Вебер беше ясно, че няма как да стане. Кристалина също. Явно са я включили в списъка за повече мъгла и отвличане на вниманието от истинския кандидат.
14
2
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Валония=Франция!