Туск: Разпадът на СССР – благословия за някои народи

За Източна и Централна Европа това било добре дошло
11 юли 2019 21:00,
266
Туск: Разпадът на СССР – благословия за някои народи
Снимка: архив Reuters

Разпадането на СССР през 1991 г. беше "благословия" за украинците, грузинците, народите от Централна и Източна Европа и самите руснаци. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция в грузинския град Батуми, посветена на 10-годишнината на програмата на ЕС "Източно партньорство", предаде ТАСС.

"Разпадането на Съветския съюз не беше най-голямата геополитическа катастрофа на века [както твърди Владимир Путин - бел. ред.]. Днес в Грузия аз ще заявя силно и ясно: крахът на СССР беше благословия за грузинците, поляците, украинците и цяла Източна и Централна Европа. А също за руснаците", каза той.

Още по темата

По думите му тази година освен 10-годишнината на "Източно партньорство Европа отбелязва 15-годишнината от четвъртото разширяване на ЕС, а също "колапса на съветското господство".

Грузинският премиер Мамука Бахтадзе заяви, че сигурността в Черно море е придобила огромно значение, защото е определяща за сигурността на цяла Европа. Той добави, че Грузия е готова да стане основен партньор на ЕС в тази насока.

В конференцията в Батуми участват над 50 представители на страни членки на ЕС и партньорски държави. Сред тях са еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис, премиерът на Естония Юри Ритас и външни министри на няколко страни, сред които Армения, Полша, Словакия и Швеция.

Програмата "Източно партньорство", стартирала през 2009 г. по инициатива на Полша и Швеция, развива сътрудничеството с бившите съветски републики Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
1
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До АнонименАбе от къде ви ги измисля бол...те мозъци тези данни .
152
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди идването на комунизма ,всяко българско семейство имаше по 4,5,6 и повече деца.А като дойде комунизма българите започнаха да правят по 1 или 2 деца.От тогава започна намалението на българското население.
151
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 51-52 комунистите взеха на баба ми 18 козички, 4 яренца, 5 овчички, 3 агънца, 2 шиленца, 3 биволички, 17 кокошчици, 4 прасенца, 3 крвички, едно теленце и я пратиха в ТКЗСто да работи за 30 стотинки.
150
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми сега като имате сони касетофони и банани и 4К цветни телевизори защо България е първа по смъртност в света?
149
3
 
10
 
! Отговори
Пожелание преди 4 години
До Анонимен 31"Аз дъртите ги съжалявам..."Ние пък те съжаляваме теб, дето си се родил вчера като един безмозъчен консуматор и гледаш само с едно око... А малкото мозък дето ти е останал е безвъзвратно промит. Бъди щастлив в своето невежество.
148
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 80-81ва година купихме от Кореком едно Сони-радиокасетофон. Понеже го носих в училище няколко пъти, явно моля-другарката се тревожеше и идваше да ме изпраща чак до в къщи- защото беше " много безопасно" в ония времена. А после едни чичковци ме питаха, ей така на улицата, как сме намерили някакви долари, имам ли роднини извън България....Аз не знаех какво са долари, ама нейсе...така хубаво беше
147
5
 
14
 
! Отговори
България в ЕС и НАТО преди 4 години
Най-бързи измираща нация. Българите - първи по смъртност в света.
146
6
 
15
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
Разпадът на СССР беше благословия най-вече за демократизаторите зад океана и за колониалните им приятели в западна Европа. Затова с такъв хъс защитават евроценностите, които се оказаха пълна пародия.
145
6
 
9
 
! Отговори
ха преди 4 години
До 198 Каква ЕС какво НАТО бе, България изчезва като население, шлайфан мозък!
144
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Висяхме пред корекомите стискайки 20 долара за да си купим дънки.Времето ни минаваше в чакане по опашки.За портокали,банани,телевизори,обувки и т.н..Основния девиз беше" Учи, за да не работиш".
143
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хм 197Хмммм.............затова пък сега сме в еуропския лагер, който е по-коваре, по-страшен, по-несправедлив и по-уродлив от какъвто и да било строй! При феодалите поне знаеш КОЙ е виновен, а сега...........ВСИЧКИ се правят на "демократи", а не можеш да им пресметнеш апартаментите, колите, къщите за гости и контрабандните пачки с пари.......пфуууу.......га-до-ст.............това сегашния либерализъм е най-уродливото човешко творение.........лицемерие, подлост и мошенничество!!
142
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До БПФ 196Ха-ха-ха........че защо пък е било нужно да се ходи на почивки по Турция и Гърция.......у нас на Черноморието си беше хем по-хубаво, хем по евтино, хем по-спокойно!!! Нямаше ги сегашните пи-я-ни ингилизки и разни други с-ви-не, една почивка от 15 дена струваше по 50-60 лева! А в Белене отиваха крадци и мошенници, които при сегашната власт си се разхождат спокооооойно!!! И
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хм 205Според тебе, "логичния извод" е, че ако Римската империя, Английската, Австроунгарската и разните други империи са били успешни, то трябва да съществуват и сега!! ИСТИНАТА Е, ЧЕ НИЩО НЕ Е ВЕЧНО!!! И ти не си вечен......значи си ***, по твоята логика!! А експеримента със СССР беше НАЙ-ВЕЛИКОТО ДОСТИЖЕНИЕ НА 20-ти век, който показа, ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ! А понеже човека още не е дорасъл за това благо, ето защо си имаше и отклонениа и извращения! Като че ли сега ги няма!!!
140
7
 
8
 
! Отговори
хм преди 4 години
Логичният извод е, че ако СССР, да прибавим и Югославия, бяха успешни политическо-икономически обединения на различни народи, то тези държави щяха да съществуват и до днес. Приказките- "външно влияние", "интриги на враговете" и т.н. са за ***. Няма нормален човек, на който да му се живее в ЛАГЕР! За нормалните хора разпада на СССР и соц-. ЛАГЕРА наистина е Благословия. За соц.ЛАГЕРА плачат единствено надзирателите и ментално увредените следствие дългия лагерен живот.
139
12
 
9
 
! Отговори
До БПФ преди 4 години
Хайде помечтай още малко и разкажи как през светлия социализъм всеки уикенд сте пътували я до Гърция я до Турция на почивка.На кой *** ги разправяш тези врели некипели??? Разказвахте си вицове и заради това ви вкарваха в Белене
138
6
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Спомен от социализмаАбе, ти си някакъв ***, нали така? *** ядем СЕГА !!! Тогава храната беше ИСТИНСКА, чиста, хранеше ни, а не ни убиваше. Свобода на словото имаше, критически статии срещу властта и проблемите в обществото имаше по всички вестници, в Работническо дело даже. Вицове за бай Тошо си разказвахме всички... сега ме бамват във Фейсбук за "реч на омразата", дори когато цитирам законите. Това ли е свободата на словото сега? Или сега храната е хубава - с всякакви химии вътре?
137
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФАБСОЛЮТНО ВСИЧКИ републики, отделили се от СССР, са с по-нисък стандарт от хората в РусияТочно обратното другарю, точно обратното!Дори в бедна България минималната заплата е два пъти по-висока от тази на скъсаните руснаци.
136
5
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До ГoшуАми хайде, бе - събирай се със себеподобните ти и вървете я заличете. Много се забавлявам с такива като тебе - зъбите се срещу Русия - ама иззад монитора. Тръгвайте, нападайте я... ама това не е като да си развявате з.дниците по Витошка, нали?
135
6
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Така е ..Крах и разпад има само в твоят aнуc. иво инджев: ти ли си, бе2
134
7
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ републики, отделили се от СССР, са с по-нисък стандарт от хората в Русия, а държавите им са жалки... и то след като Русия сама пое и изплати всички дългове на бившият СССР. Отделно централно азиатските републики се върнаха в огромната си част - в дивото средновековие - и в дивият ислямски фанатизъм. Явно обаче според тоя *** - това е добре.