Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ

Фредериксен не смята да влиза в словесна битка с него
22 авг 2019 08:30, Елка Василева
146
Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ
Мете Фредериксен. Снимка: архив, Reuters

Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с американския президент Доналд Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия, като "неприятен" и "неуместен" предаде ДПА.

"Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като "абсурден разговор".

Още по темата

По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че Съединените щати заслужават повече уважение от Дания за това, че са предложили идея, която е възниквала в миналото. "Това не беше добър начин да се каже нещо", заяви президентът пред репортери в Белия дом. "Те можеха просто да кажат не, предпочитаме да не го правим или предпочитаме да говорим за това".

След като узна за реакцията на Фредериксен, Тръмп обяви във вторник, че отлага планираната си за следващия месец визита в Копенхаген. Датската министър-председателка заяви, че е научила тази новина "със съжаление и изненада".

Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност "да честваме близките отношения на Дания със САЩ, които остават един от най-близките съюзници на Дания", заяви Фредериксен пред журналисти в Копенхаген.

Датският външен министър Йепе Кофод обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо въпроса за Гренландия и по-късно написа в Тwitter, че двамата са имали "откровен, приятелски и конструктивен разговор", който потвърдил силните връзки между двете страни, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп си мисли, че не могат без него ... Тръмп греши.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46Тя вече каза не, просто няма думата, защото покрай френската революция, датската момархия се усетила, накъде вървят нещата и отпуснала кайша. Днес е роля на кралицата да назначи парламент, но дотам. Имат и няколко двореца, който им носят луди пари от туризъм и тва е
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов, дай оферта да купим Лас Вегас и от хазарта да изплатим ф 16. Ще вземем нов заем,за да палтим града на харата.Ти ги умееш тези работи.
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е уважаван от датчаните, не правете грешка, да си мислите, че не е. Събират се през нощта, за да гледат президентските избори и си прекрояват икономиката, че да е в крак с последните тенденции в Калифорния (хитри са - взимат добре работещи и изпитани модели).Прато от 25 датчанкна, има 1, който НЕ счита Тръмп за тотален клоун.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, интересно е с Тръмпи. Може да го наричаме всякак, но не и "скучен".
48
0
 
10
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 4 години
Браво мацка, само така!
47
9
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ако Хитлер беше спечелил войната - България щеше да бъде САЩ на Балканите - Ние бяхме от малкото СЪЮЗНИЦИ НА ХИТЛЕРОВА ГЕРМАНИЯ- НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОВА! И ДА ДОПЪЛНЯ - ТРЪМП Е НАЦИСТ ЗАЩОТО ДЯДО МУ Е ОТ ТАКАВА КРЪВ !
46
6
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Хитлер е бил най големият държавник - първо е спечелил Изборите защото германците са били както НИЕ сега- дължали са милиони кредити на банки собственици евреи - евреите са ги направили финансови роби - взимали са им всичко- Първото което прави Хитлер- е гони всички банкови евреи спекуланти и освобождава хората от финансовото робство- После им вдъхва вяра че са един върховен Арийски народ които е над всички други народи - И накрая Германия превъзхожда технологично с 150 г напред ЦЕЛИЯТ СВЯТ!
45
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и Израел могат от пущиняк оазис да направят. А социалистката Мете и партията и могат само лозунги и манифестации да правят
44
0
 
15
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 44Е, то и за Хитлер казвате, че е бил луд, но първо подлуди светът
43
2
 
33
 
! Отговори
Стеф преди 4 години
Психо е този човек. Предлагам Дания да излезе с контра предложение-Да разменят Минесота за три впряга коне и сено.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Що не вземат Антарктида"Те каквото и да тръгнат да вземат, могат. Обаче в момента, в който се случи, преговорите между тях, Китай, Русия и Индия ще се водят само на бойното поле.
41
3
 
16
 
! Отговори
A преди 4 години
До Професор 14Е, язък е се пишеш професор. САЩ няма да купят Б-я - да се охарчват. Боко им плаща милиони за нищо, защо да се охарчват.
40
3
 
26
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Тръмп се гаври с поредната държава членка на ЕС, а се предполага че сме съюзници и приятели!!!Не ви ли прави впечатление, че преди пак беше се захапал с една скандинавска държава!Всички скандинавски държави имат висок стандарт на живот, и не са въвели еврото като валута, с изключение на Финландия!!!Кучето е заровено някъде там, извън еврозоната!!!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
39
5
 
2
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 9А имаш ли изтребители и бомбандировачи, с които да подкрепиш искането си.
38
1
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Абе, нали Дания е Кралство, защо кралицата им нищо не казва по темата?
37
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не вземат Антарктида - хем е по-голяма, хем има повече лед, хем няма собственик засега. На такива като Пимпирев веднага ще им дадат и американско гражданство, като местно население. Руската антарктическа станция "Восток" ще мине в нелегалност и ще води континентоосвободителна партизанска война - ще се крият между пингвините.
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълтата перука е за Карлуково.
35
2
 
9
 
! Отговори
Бай Тодър Правешки преди 4 години
Площа на САЩ Е малка - само 8 милиона км2..+ АЛЯСКА = става 9.4 мил км2 +Хавай, Пуерто Рико, Самоа ,Гуам и още 5-6 земи = 9 милиона и 533 000 км2 !За сравнение -- ПЛОЩА НА БРАЗИЛИЯ е 8 МИЛИОНА и 515 000 км2 -- БРАЗИЛИЯ Е >> ПО-ГОЛЯМА ОТ САЩ !НО НА ВСИЧКИ СВЕТОВНИ КАРТИ ОТ 100 ГОДИНИ ВИ ЛЪЖАТ ЗА РЕАЛНИТЕ РАЗМЕРИ НА ДЪРЖАВИТЕ И КОНТИНЕНТИТЕ, И ЗА ИСТИНСКИЯТ РАЗМЕР НА АФРИКА И БРАЗИЛИЯ НАПРИМЕР !
34
11
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Убеден съм че Тръмп ще спечели ! Той ще извие ръцете на Дания както извива ръцете на Еврогейсъюзът вече от доста време- Европа се управлява от "меки продажни китки" Ако Тръмп реши - може и БГ да купи - въпрос на желание и преценка - в такива времена живеем - Големите силни държави изяждат по слабите! както Еврейската Президентша си хвърли парчето питка пред всички камери в Украйна - какво и пука ? за една слаба вече държава ! А Украйна бяха ТРЕТАТА ЯДРЕНА СИЛА В СВЕТА! И ИМАХА СУПЕР ВОЙСКА И ВВС