Възрастните германци спасяват Меркел, младите – за крайната десница

Традиционните партии спечелиха с малка преднина в бившата ГДР
3 сеп 2019 20:00, Елка Василева
38
Възрастните германци спасяват Меркел, младите – за крайната десница
Снимка: архив, Reuters

Внушителният резултат на крайната десница на местните избори в бивша Източна Германия подчерта ерозията на традиционните германски партии, спечелили с малка разлика и благодарение на верните си възрастни привърженици, пише Франс прес.

"По-възрастните избиратели припознават традиционните партии" посочи вчера в електронното си издание списание "Шпигел", като отбеляза значителния вот на гласоподавателите над 60 години за консерваторите на Ангела Меркел в Саксония и съюзника й в правителството - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бранденбург, провинцията около Берлин.

От друга страна, резултатите на двата вота в неделя в тези две провинции показва, че по-голямата част от избирателите между 30 и 59 години са гласували в подкрепа на антиимигрантската партия Алтернатива за Германия (АзГ).

Младата политическа формация, създадена през 2013 г., засегна чувствителна струна с кампанията си, озаглавена "Да завършим Обединението!" във все още икономически изоставащите региони, където е доста разпространено усещането за граждани втора категория.

Изглежда, че трийсет години след падането на Берлинската стена цяло едно поколение, което не знае нищо за комунистическия режим в Източна Германия, нито е преживяло болезнения период на Обединението и колапса на своята промишленост, въпреки това е изкушено от АзГ, изразява учудване "Шпигел".

Още по темата

При положение, че мнозинството от избирателите под 29 години гласуваха за АзГ в Саксония, както и в Бранденбург, тя стана втората предпочитана от тях партия след Зелените, показват резултатите на избирателната комисия.

"Така че не беловласите старци помогнаха на партията (на крайната десница) да предизвика сътресение в политическия пейзаж на Изток. Затова трябва да се страхуваме за бъдещето на демокрацията", отбелязва берлинският вестник "Тагесшпигел" в редакционна статия.

Огромно предизвикателство

Както на парламентарните избори през 2017 г., когато за първи път избирателите над 60-годишна възраст станаха най-важната група гласоподаватели, вотовете в неделя "недвусмислено напомниха", че популярните партии, както все още наричат Християндемократическия съюз (ХДС) и ГСДП "в голяма част на Германия по същество са се превърнали в партии на миналото", посочва за АФП политологът Михаел Брьонинг от фондация "Фридрих Еберт".

"За политическите партии, които мислят за бъдещето, това е огромно предизвикателство", смята той.

Председателката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обеща вчера да удвои усилията за модернизиране на профила на партията си. "Това, което се случи в неделя, е сигнал за ХДС да продължи с обновлението си", отбеляза тя, като постави акцента върху опазването на околната среда и цифровизацията.

Както и останалите традиционни партии тя изключи варианта за съвместна работа с АзГ. В интервю за обществената телевизия на въпрос дали може да изключи също една четвърт от избирателите, тя отговори: "Да, можем!"

Вероятно партиите няма да съставят тристранни правителствени коалиции, за който се водеха напрегнати преговори между понякога твърде различни като идеология формации, както между ХДС и Зелените в Саксония.

АзГ, от своя страна, засили призивите си към консерваторите. Пред медиите в Берлин съпредседателят й Александер Гауланд също декларира "твърда увереност" за формиране "в средносрочен план на буржоазно и консервативно мнозинство", от което според него партията му отсега нататък е част.

Партията на крайната десница почти утрои резултата си в Саксония и на практика го удвои в Бранденбург, като стана втора политическа сила в двете провинции. Това е резултат, който според Гауланд "не ни позволява за дълго да останем по един или друг начин извън играта".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел не трябва да бъде спасявана,тя трябва да бъде ритната отзад достатъчно енергично за да освободисцената от вредното си присъствие.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Прав си колега. Браво!!! Същото се наблюдава и в България. Умните, можещите, мислещите се евакуираха. Останаха... виждаме кои... и кого избират... "-- къде се евакуираха? В космоса ли?Бойкото много се радва на такаваевакуация -- решава му всякаквипроблеми.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изборите са манипулирани от либералните евреи иначе ЕС се разпада-честни избори вече няма да има по света.идва време на гражданско неподчинение и революции
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също като у нас, пенсионерите гласуват за комунистическите закостенялости.
27
0
 
16
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Каква е тая каша в в главите на журналистите:) Ако по-младите са на страната на тяхните господари и политиката им, тогава са будното бъдеще на нацията. Ако младите са против, тогава са незнаещи и вредни за бъдещето. Кой ли вече се радва на тоя журналистически цирк. Нечувано падение на уважаваните до неотдавна мейнстрийм медии.
26
0
 
13
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Tия традиционни партии слепи и глухи ли са? Не виждат ли тенденцията от година на година, че ако продължават с тъпата си политика, ще изчезнат от политическия живот.Какво ли ги принуждава към това самоубийство? Шепа сребърници?И слугинските им медии дори не могат да ги спасят с такива ободрителни жалки статии.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия на контрастите.........Либерали, неофашисти и бежанци от Африка и Близкия Изток!!!!С родител Едно и Родител Две, и с деца Трансформъри!!!!Опасна смес.......Трябва само някой да драсне кибритената клечка и... БУМ!!!!!
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация по европейски:Който не е с нас е расист, фашист, ксенофоб, популист. И ей така само се плюе по Тръмп, по Брекзит, по Алтернатива за Германия. Нищо, че всъщност хората са си ги избрали демократично. Това на европейските "демократи" не им пука. Егаси "демокрацията".
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По официална статистика във Франкфурт хората на които и двамата родители нямат друго гражданство освен немското са малцинство. Обаче дойче вели, шпигел и прочие медии продължават да "анализират" защо Алтернатива за Германия има солидна подкрепа. Ами защото населението на Германия беше подменено и всички големи градове в Западна Германия вече са балкано-арабски колонии. Ето затова Алтернатива за Германия печели проценти. На хората им е писнало от този социален експеримент с мултикултурализма.
22
7
 
0
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Както в България хората казват искаме Герб, а дъртите гласуват за традиционни партии като бсп и дпс. И баба Курнеля казва ами ние сме срещу народа и хич не ни вълнува че хората гласуват за Герб.
21
2
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
Също както и у нас,възрастние над 60 гласуват основно за ГЕРБ и определеят живота на младите,които,като и в Германия не искат да ги управлява номенклатурата,която доказоно е вредна за държавата си.Рим навремето е прогнил и закономерно е паднал.Сегашна Европа не е по различна.Бездетни Евробюрократи ,ще мислят за доброто на своите съграждани???Ами те едно дете не са отгледали,че да имат някакво чуство на състрадание.Крачка по крачка към пропаста!!!
20
0
 
11
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Демократичният режим май скоро ще си ходи :)
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германският народ е без самочувствие. Сврян е в ъгъла а политиците им натрапват вина заради бащите и дедите им че са подкрепяли Хитлер. Разговарял съм с много източни и западни немци и всички това ми казват. А народ без самочувствие и самоувереност нее народ. Всеки ще го подритва. Онзи ден някакъв германски министър пак се извинява на поляците. Защо бе умнико да не би ти да си трепал поляци. А наглите поляци пак искат да им плащат репарации. Нали ви плщаха бе нагляри или искате докато сте живи.
18
9
 
0
 
! Отговори
русофил преди 4 години
АзГ се финансира от ***, факт. Просия иска разединена Европа, спиране на развитието на всичко, за да контролира държавите и разбира се да имат необходимост от газ и петрол, или ще фалират! Още Сталин е наричал такива: полезни ид.и.оти!
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как старите комунисти ще оставят Щази да потъне. Докато са старците и бабите така щее. Като умрат всичко ще се промени тотално.
16
2
 
20
 
! Отговори
до Хаха преди 4 години
Прав си колега. Браво!!! Същото се наблюдава и в България. Умните, можещите, мислещите се евакуираха. Останаха... виждаме кои... и кого избират...
15
13
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
който има нещо в главата отдавана си е вдигнал чукалата от източните провинции. От останалата *** какво да очакваш освен да гласуват крайно десно?
14
4
 
15
 
! Отговори
Младите са бъдещето, преди 4 години
значи бъдещето принадлежи на крайната десница. Няма лошо.
13
2
 
20
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
В Швеция вече са създали Емигрантска партия и са подали документи за регистрация.Дадат ли им,ще направят и в Германия, в Холандия и край с Европа.Дори да не са на власт АзГ,да имат достатъчно депутати да спират някои простотии.Жалко за Италия,че пак ще дойдат да управляват любителите на .егри.
12
6
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
До MarcoИншаалла зайо Иншаааллааа