Стратегията на Джонсън: Разцепване на партията, разделяне на страната

Целта му ще е превземане на партията и победа на изборите
4 сеп 2019 18:20, Елка Василева
34
Стратегията на Джонсън: Разцепване на партията, разделяне на страната
Борис Джонсън. Снимка: Reuters

Поражението на правителството на Борис Джонсън от опозицията и 21 от неговите депутати е първият изстрел в битката за душата на Консервативната партия. Шест седмици след като зае поста, министър-председателят изглежда със сигурност ще бъде принуден от закона да наруши обещанието си за излизане от Европейския съюз до 31 октомври, "до победа или смърт".

Последиците за партията на торите вероятно ще бъдат по-сериозни, отколкото за Джонсън. Бунтарите ще бъдат прочистени от партията, като не бъдат допуснати да участват като кандидати на торите на следващите избори.

Разразилият се в партията на торите спор заради Brexit може да доведе до разцепление, подобно на това след отмяната на зърнените закони от Робърт Пийл през 1846 г., пише в редакционна статия в. "Гардиън".

Джонсън действа така, сякаш иска такъв разкол, за да превземе окончателно партията на торите. Мащабът и скоростта на извършваното от него завземане на властта може да изненада външните наблюдатели, но никой в партията не би трябвало да бъде изненадан.

През юни Джонсън, който е привърженик на Brexit без сделка, беше избран за лидер на партията с гласовете на 92 000 членове на торите. Месец по-късно той даде да се разбере, че само привърженици на Brexit без сделка могат да седят около правителствената маса. Джонсън загуби мнозинството си в парламента, но затегна хватката си върху партията.

Още по темата

Сега Консервативната партия ще бъде прочистена от критици, което ще позволи на Джонсън да води кампания на предстоящи избори, ако може да уреди такива, с обещание да отмени всеки закон, който пречи да бъде осъществен Brexit без сделка на 31 октомври. Според Джонсън начинът, по който Тереза Мей олицетворяваше партията на торите, беше слаб. Слаб по дух, поведение и външен вид. Това няма да свърши работа за страна, която е наранена, разгневена и уплашена, разсъждаваше той. Отговорът на Джонсън беше да възприеме тактиката на Тръмп, изразяваща се в това да предизвиква противниците, за да активизира своите поддръжници.

Министър-председателят иска да разпали колкото се може повече възмущение сред хората, гласували за излизане от ЕС. Това е тактика за засилване на недоволството, така че той да може да защити позициите на тази група на общи избори, представяйки това като проява на патриотизъм. Това трябва да се случи, преди да станат очевидни последиците от излизане без сделка. За да го постигне, Джонсън прилага към Европейския съюз стратегия, при която поставя неизпълними условия за предоговаряне на споразумението за напускане. Това неизбежно би довело до вреден Brexit без сделка.

После министър-председателят може да хвърли вината за този изход върху своите врагове в парламента и върху континента - затова описва по предизвикателен и позорен начин своите противници като колаборационисти, които биха "предали" суверенитета на Великобритания. Тази нечиста смес от политически опортюнизъм и заблудена идеология тласка Великобритания към геополитическа пропаст.

Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, ще има икономически хаос; тези, които ще пострадат най-много, ще бъдат именно хората, гласували за Brexit като проява на неподчинение. Не е изненадващо, че сега Джонсън говори за спад на жизнения стандарт, осъзнавайки без съмнение, че предизвиканото от Brexit обезценяване на британската лира несъразмерно засяга бедните, покачвайки цените на храните и горивата.

Агитацията на Джонсън ще бъде осъвременен вариант на популизма, изпробван от Уилям Хейг през 2001 г.: че хората са предавани от "либерален елит", който умишлено пренебрегва тяхната тревога от чужденците и заплахата, идваща от ЕС, а ако не се вземат мерки, това би превърнало Великобритания в "чужда земя".

Но дори Хейг не смяташе, че обединяването на суверенитета с европейските партньори може да подкопае собствения ни суверенитет и да премахне правото ни да намаляваме регулациите или да получаваме най-доброто от търговските сделки с останалия свят. Хейг искаше културна война с Европа, а не икономическа. Джонсън иска и двете. Ето докъде се разпространи пагубният вирус на еврофобския популизъм.

Това ще остави страната дълбоко разделена, дори по въпроси, по които някога имаше съгласие. Джонсън интуитивно разбира, че бъркотията ще поддържа неговото министър-председателство - дотам, че няма да има област от управлението, която да не бъде изпепелена от името на управляваните, за да се задържи той на власт. Именно затова той трябва да бъде спрян.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Боли ме! преди 4 години
Ако щат бе! Никого не трябва да държим на сила в ЕС. Да ходят да си трошат главата! Аман вече. Тая бичкия - напред-назад, напред-назад, вече ми преряза нервите на търпението.
25
2
 
1
 
! Отговори
стига поръчкови стат преди 4 години
В ЕС са напълнили гащите от ужас и всячески се мъчат да сринат Великобритания и няка си да върнат колелото назад. Няма да се получи!Дали политиката на Джонсън е популизъм? Може би. Но както някой спомена по-долу лошият Тръмп, да ама в момента САЩ се изстреляха напред икономически и вече никой там и не помисля да обвини "лудия" в скапване на иконом. положение.Същото ще стане и в Англия:страната ще сключи всустранни договори САМО с тези които и отърва и ще се изтреля икономически.А ние ще го...
24
1
 
6
 
! Отговори
по пълна програма преди 4 години
Британците не осъзнаха, че брекзит или е кауза пердута, или ще доведе до края на кралството им. Те смятат, че ако са вън от ЕС, така ще изгонят мигрантите. Но аз съм против подписването на какъвто и да е договор между Британия и ЕС в случай на брекзит. Откъде накъде ЕС да пази Албиона от мигранти при това положение? Щом Британия иска да бъде изключена от Европа, нека го направим по пълна програма.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Абсолютно правиСамо дето в момента сумарно емиграцията е по-висока, но за сметка на по-тъмни азиатци. Просто това са порядки от ерата на дивия капитализъм за контрол на плебса чрез постоянна борба за живот. Когато алчността и тарикащината стане масовост, идва краха на империите. И Древния Рим са били голяма сила, но сега в по-голямата си част Италия е едно колониално гето, за сметка на малко свръхногати парвенюта.
22
6
 
4
 
! Отговори
Абсолютно прави преди 4 години
Белите американци и англичани са абсолютно прави. Англосаксонският им свят - Канада,Австралия,Нова Зеландия и бившите им колонии са им напълно достатъчни като общност и като пазар. Тия установиха,че мигрантите вече успешно им размиват идентичността и от едновремешната им протестантска трудава етика вече почти нищо не е останало - не те претопяват пришълците в техните ценности,а пришълците ги опростачват и варваризират. В САЩ над 50 милиона са на социални помощи и то......от мързел.
21
0
 
13
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Тия още ли са в ЕС. Айде пътя.
20
1
 
18
 
! Отговори
... преди 4 години
Пак да кажа: Когато оставиш държавата ти да се управлява от такива *** като джонсън и тръмп ми какво очакваш д се получи!? Има една поговорка: Когато си лягаш с въшливи кучета то със сигурност ше се събудиш с въшки! Интересното ми е обаче нал уж англичаните умни да ама тоя джонсъна ги излъга толкоз, че сега и стоманодобива ше затворят и коли дето правят ше затворят и шотландия ше се отцепи и банките ке се изнесат от лондона! Да видите тогава колко сте умни англичаните!
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши се то вече с "великото" на Великобритания. Скоро ще имаме само Кралство Англия.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е добре, че Великобритания се разлага на съставните си части..
17
2
 
44
 
! Отговори
Индиеца преди 4 години
Време е Северна Ирландия да поиска независимост от европейската част на Пакистан
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ингилизите направо се отпуснаха пред цял ЕС да си вършат вътрешните партийни борби.Явно чакат ЕС да ги поощри.
15
2
 
44
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До А беЕдинственото "лошо" нещо, което ЕС са планирали е влизащото в сила през 2020 законодателство срещу криенето на пари в офшорните зони. Затова е и това бързане за излизане. Буквално заради интересите на една шепа "хора"Тия приказки за демокрация, референдум и свободен избор са ала-бала, на които се хващат само низшите класи и футболните запалянковци
14
8
 
17
 
! Отговори
До Борис... преди 4 години
...а защо тогава в Бълрагия Борисов управлява с 8% народно доверие?! Коментарите ти са строго излишни!
13
4
 
30
 
! Отговори
Накрая ще стане преди 4 години
хитрият турчин с двата крака. Хубаво нещо е имперското самочувствие, но предвид състоянието на единствения им съюзник САЩ, ще увиснат като прани ***.
12
16
 
12
 
! Отговори
Борис преди 4 години
Множество недоносчета се упражняват на гърба на Великобритани в пропаганда и празнословие. Истината е ясна! Демокрацията работи 50+1. Няма такова положение било с малко или с много. Ако нямаме правилото 50+1, не можем да имаме никога свободен избор. Британците изпрабаха своя път. От тук на татък всички българчета, който работят и искат да живеят на острова, помненте господа, вие там сте гости. Никой не ви дължи нищо, право на престой или право на работа. Хората там си решават!
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееей, не се ли намери в цяла Англия поне един фризьор за този несресания? Хайде, стига вече да четем и слушаме за този.Нашите проблеми са повече и по-тежки, но нямаме държавници да ги решат....
10
3
 
38
 
! Отговори
Време е преди 4 години
Време е Уелс, Шотландия, Ман, Корнуел и островите Джърси и Гърнсли да направят своето за собствените си народи и благоденствие, а именно независимост! Недопустимо е други народи да определят съдбата на твойте деца, интереси и бъдеще!
9
6
 
23
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Нали уж мнението на хората беше важно?Ако опозицията смята,че Б.Джонсън е вреден и населението мисли същото,защо се страхуват от избори?Ама явно не е баш така....Работата май е друга-Собствениците на Великобритания(повечето ев*реи) са решили че трябва да се излезе от ЕС!Защо-те си знаят,но сигурно си имат основателни причини,които простолюдието няма как да знае и едва ли ще бъдат съобщени.Най-вероятно за ЕС са планирани лоши неща и UK трябва да остане настрани от тях.
8
1
 
39
 
! Отговори
Да се махат незабавн преди 4 години
"Стратегията на Джонсън: Разцепване на страната". Ми то това хич не е трудно само трябва да продължава в същия дух и ще го постигне. След брекзита /дано се случи/ моментално ще се отделят Шотландия, Уилс, а предполагам, че и Северна Ирландия и ще остане само ена малака територийка наречена Аглия, което не е много сигурно с кмет от Пакистан.
7
0
 
17
 
! Отговори
Мургав берач преди 4 години
Аре бре, решавайте вътре или вън, че съм стегнал куфарите и не знам да тръгвам ли да берем джилезу! Туууу ши останем без жица.