След Brexit: Какво става с българите във Великобритания?

Промени в миграционната политика ще има, смятат специалисти
8 сеп 2019 14:15, Петя Славова
105
След Brexit: Какво става с българите във Великобритания?
Снимка: БТА

С Brexit ще има промени в миграционната политика на Великобритания. Около това мнение се обединиха Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика и журналистът Рой Хил пред Нова тв.

"Всичко, за което се говори, независимо дали има сделка или Великобритания и ЕС постигнат някакво спроразумение за правата на гражданите на ЕС – това ще е преходен период. Самата идея на Brexit  е Великобритания да поеме контрол върху миграционната си политика. В този смисъл 2-3-5 години запазване на статуквото може и да има, но след това със сигурност ще има промени, така че най-разумно е хората да си задават въпроси и да се опитва да разберат какви ще са те", заяви Лъчезар Богданов.

Работещите българи във Великобритания са между 70-80 хил. "Това е третата най-голяма дестинация за българи след Германия и Испания. Очевидно е, че Германия е все още привлекателен център за българите. Българите напускат Испания и Италия. Единствената страна, която привлича много българи, остава Германия. Другият вариант е връщане в България, което е далечен вариант, но не е невъзможен. Това обаче изисква около 40% повишение на заплатите за хората, които извършват нискоквалифициран труд", обясни Богданов.

Още по темата

България може да се включи в привличането на чуждестранни компании у нас след Brexit, смята Богданов. "Услугите и индустриите, които работят за европейския пазар, ще отидат някъде. Въпросът е кой ще успее да предложи най-добри условия и да се позиционира най-добре, така че  да вземе този бизнес. България може да се включи в тази надпревара, но въпросът е да има по-дългосрочно стратегическо решение как да се „продаде” страната като добро място за бизнес", уточни той.

Журналистът Рой Хил изрази мнение, че е безсмислено и е загуба на време да се отлага Brexit. "Но, ако трябва да избирам между отлагане на Brexit и това той да е мъртъв в канавката – може би ще предпочета второто. Най-вероятно обаче ще се наложи той да поиска отлагане  на Brexit”, добави той в коментар на думите на Джонсън, който заяви "По-скоро бих умрял в канавката. По-нататъшното отлагане е тотално, напълно безсмислено".

Хил също смята, че ще има промени в миграционната политика на Обединеното кралство, но все още не е ясно какви ще бъдат те.

"Има много хора, които бягат от Brexit, и ще останат едни незаети работни места, които Великобритания ще трябва да запълни, така че мисля, че за българите, които са готови да поемат риска там, ще има работни места", обясни Рой Хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Истината 80До 5 години в Лондостан няма да остане бял поданик,а ако видят такъв-децата ще се стряскат!До тогава трябва да изпратим на Острова всички недоволни от България ромули!Само се моля Шотландия да се отцепи навреме от короната и да се запази!До 2 години Лайннннария ще изтече по шахтите и ще останат само сухите тоалетни чинии!
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото привлякохме VW толкова ще привлечем и фирмите от острова...
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5 или до 10 не знам, но знам, че скоро ромуланците тук няма да ги има, а мераклиите пак ще чакат пред посолството с паспорта и дисагите.
73
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 години
До 5 години в Лондостан няма да остане бял поданик,а ако видят такъв-децата ще се стряскат!До тогава трябва да изпратим на Острова всички недоволни от България ромули!Само се моля Шотландия да се отцепи навреме от короната и да се запази!
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не плаче за българите във ВБ този юнак.Българите във ВБ знаят по-добре от него какво да правят и сами ще решават.Да гледа да изрине българите в България, че станаха повече от българите.
71
1
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
Кои българи? българите като тебе от Столипиново?
70
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77Англия за това е истинска държава защото е социална, а не фекална като Лайннннария, и не само заради това. Имат истинска армия и оръжеен арсенал. Културата която са дали на света е от най-више естество - научни открития, литература, политика. На сайта на Ревенюто всичко си пише както казваш но колко от нашенците го четът и ползват? Тук не става въпрос за цоцане, хората ти дават ако имаш деца, по-ниски доходи и мн. други облаги. Колко нашенци лекуват родителите си безплатно?!
69
2
 
7
 
! Отговори
До 76 преди 4 години
Можеш да цуцаш бритишите по куп начини, прекалено много са да ги пиша тук. Ако си грамотен и разбираш що годе езика им се качи на сайта на HMRC и чети. Те сами ще те светнат как да ги врътнеш ;)
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Идеалист 60Тези които работят ще станат по-добре. Тарикатите, които са отишли да ползват облагите от социалната система ще бъдат натирени за няколко месеца.Когато лаййнннареца е ***, несъмнено е и тъъъп! Първо ще ударят тези с криминалните рекорди които нямат английско гражданство. Тях ще ги изгонят без никакви пречки. Тези българи с британско гражданство, независимо дали работят или не работят, си остават без абсолютно никакви пречки. Британско гражданство се отнема -заради ТЕРОРИЗЪМ!
67
1
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Тоя с маззната физиономийка няма да го бъде дълго. Тия са се объркали много с тази глупост която направиха и сега нямат очи пред Европа и се чудят как да се изхлузят от капана ама колкото повече се дърпат и гърчат, толкова повече се оплитат и накрая онова белобрадото старче ще стане министър прецедател и ще им разкаже игричката.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До къде се доведе света. Такива палячовции да управляват империи... Жалка картина. Кралете в гроба, ще се обърнат, като го гледат тоя нежния пияндур.
65
3
 
8
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ОТИВАТ СИ ПО РОДНИТЕ МЕСТА!НЕМА ЛАБАВО!!!!
64
3
 
2
 
! Отговори
преди 4 години
До ИдеалистМоля те кажи кои са облагите от социалната система. От 5 години съм тук и не ги набарах...Само кажи и веднага се възползвам
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Очаква се да има промени в миграционната политика",тоест иска да каже, ,,Ще се изгонят белите източноевропейци и на тяхно място ще се заселят тъмносини от Британската общност,демек от колонийте!
62
2
 
9
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Преподписват по някой документ и си продължават. Англия няма кореняци, кога ще го проумеете? Премиер 1/4 турчин. Принцовете ги женят за чужденки. Една популация има нужда от адаптация. Това не означава, че всеки трябва да го направи но без нови гени групата умира. Англичаните го знаят добре, така че нормално да има и периоди, когато от това нещо културата и езика са в риск, затова затягат границите. Междувременно някои компании ще се облажат, като изкупят фалиралите, нищо ново под слънцето.
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да занимавате българите с глупости и брексит...Каквото и да стане то за всички в Европа ...А и не мисля ,че вече на някой му пука какво става с Англия...Аз лично смятам ,че тези никога няма да се махнат ,защото няма ПАРИ...Германия и Франция ще им спрат кранчето
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умните и можещите ще се правят, другите ... не толкова!
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да стане понеже няма Brexit. Тези страхливци британците никога няма да излязат. Няма да се изненадам ако и през 2030г. още си правят избори и уж преговарят излизането си. Нещастници.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеят си нищо не става :)
57
1
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
70-80k със някоя 1ца или 2ка отпред по скоро