Българите, които живеят в Брюксел – основно чистачки и строители

Чужденците от ЕС са 23% от населението на града
9 сеп 2019 10:56, Елка Василева
100
Българите, които живеят в Брюксел – основно чистачки и строители
Снимка: архив, Булфото

Българските граждани, заселили се законно в Брюксел, работят основно като чистачки и строители. Това показват данни, представени в местни медии.

Отбелязва се, че чужденците от ЕС съставляват 23 на сто от столичното население. Най-често европейските имигранти са на възраст между 25 и 54 години. По-голям е делът на жените имигранти от новоприетите държави от ЕС, като единствено при гражданите на България, Румъния и Полша се наблюдава числено превъзходство на мъжете.

Населението на Брюксел е 1,2 милиона души, като от тях 275 000 са имигранти от ЕС. Делът на тези чужденци е нараснал между 2000 и 2018 г. със 130 хиляди души, показват данните, цитирани от БТА.

Допълва се, че делът на европейските имигранти в столицата постоянно расте, с изключение на броя на британците и гърците. От 2016 г. насам се отчита задържане на притока на новодошли европейци, вероятно заради липсата на нови разширявания на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там Ги интегрират. Така или иначе са тор за децата си.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 87дъщерята на наши приятели работи като адвокат в огромна фирма във Франкфурт, а заплатата й е повече, отколкото ти можеш да броиш.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, какво друго да са? С турциите беше същото. Чак трето поколение се интегрира, ако не попадне в гето. Ето, Борис Джонсън е турчин, а стана премиер на Британия. Ако след войната, не бяхме отказали работна ръка на Германия, днес щяхме да имаме българин вместо Меркел и нямаше да ги има тия проблеми с емигрантите.
85
5
 
2
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
99%са чистачки на топки и висулка .По-тъмните българи са по строежите а няколко бели програмисти.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите, които живеят в Брюксел-основно чистачки и строителиА,простиtтките къде оставяте,те май са на първо място!
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом едно момче на 37 години живеещ и работещ поддържа 3 малки бебета, стават 5, майката и бащата на момичето, Мария и Делчо, Таня и Той и 3 мъничета... 7 души поддържа. Агнешки главички в Белгия дере. Да са живи и здрави им пожелаваме, старите са над 70 години.. Но нашия... Там помощи за деца... Как е българи оооо. Жилища в провинция, София
82
1
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
С Мария Гаргамел начело шеф на профсъюза на чистачките.
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад можеш да работиш всичко, за което си учил в България, с изключение на икономика и право! Точно тези в България са с най-голямо самочувствие и най-ниско качество. Затова в тези две сфери сме и най-зле!
80
3
 
12
 
! Отговори
Mudyu преди 4 години
А министър председателя е пожарникар със средно и никога не е работил като пожарникар.
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде по-полека! Защо не сте преброили българите в евроинституциите и престижните фирми? Или няма да е в тон с внушението, че от нас нищо не става? Престанете! Ако не патриоти, то поне бъдете обективни!
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това просто племе става само за прислуга и чистачи на тоалетни---От което разбираме, че явно работите като прислуга и чистач на тоалетни, след като пишете в български сайт на български език.
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повтарям - че някой, независимо от произхода му, работи неквалифицирана работа, не значи, че не е образован. Познавах германец, завършил магистър история, който работеше като склададжия нощна смяна. Това са повече пари от стоенето на социални помощи, а и някои избират да работят каквото и да е, защото се срамуват от това да са на социални помощи. Пазарът на труда е такъв.
76
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ългарските граждани, заселили се законно в Брюксел, работят основно като чистачки и строители" ?!?!А вие какво очаквате???Ракетни инженери ли ?!Това просто племе става само за прислуга и чистачи на тоалетни.Пасмина балканска проста.После се чудим що *** пожарникар е премиер.Ами ето ЗАЩО !!!Нация съставена от прислужници и миячи на чинии си избира Тиква за премиер.
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как така чистачки и строители бе? не са ли лекари, мед. сестри, доценти, учители, учени---Лекари - ако получат едно от много ограничените работни места в болниците. Лекари на свободна практика трябва да си финансират сами наема и апаратурата за кабинет, което е страшно трудно. Учени - най-зле платената група на Запад изобщо! С неплатени стажове с години, заплащане само на часовете на преподаване без подготовката, нормално работно място само ако някой се пенсионира. Мед. сестри и учители има.
74
1
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
И в Испания е така.Допълвам - и шофъори
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента надника на строителите в България 80 до 200лв. на ден..Не виждам смисъл да бегат ..12 часа смени, няма събота и неделя, по 250 часа работа на месец, на час ти дават по 7-8 леваосигуровки на 600 лева заплата, никаква гаранция за дългосрочна работа, няма застраховки, а ако ти се случи нещо, работодателя ще покрие погребение но не и лечение ...В Белгия вадиш по 45 кинта на час. Има БАЯ причини.
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е разликата, ако бяха в България?О да, сетих се - една чистачка вземе 500 лева, я не, а строитвлите, може и 1200 лева, да не си докарат, за 60 часово работни седмици....
71
2
 
27
 
! Отговори
ЪЪЪЪ преди 4 години
До 71. Ще се върнат ама друг път. Никой, който се е устроил в чужбина с работа и с къща няма да се върне когато се пенсионира. И не е до пари само, да, тук ще живее добре с европейската заплата, само че знае колко неуредена ни е държавата, какво е здравеопазването и каква е престъпността. А и децата ме няма да са тук, а вероятно някъде там. Защо да си идва?
70
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкарал съм в Бг десетки хиляди евро. Пращам на родителите си щото с техните огромни тиквенски пенсии отдавна щяха да са в гробищата на тиквата. Пращам на сестра ми и брат ми да могат да завършат поне средото си образование. Такива като мен са милиони. Ако не сме ние тиквомутроландия отдавна да е фалирала. На година вкарваме милиарди. Но една ваша тиква казва че той давал пари. Да дава ама на фирмите му с които пере мангизи и делкат евромангизи.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спират те понеже нарушаваш правилата, нали искаш да е подредено?