Чисти сметки: С колко пари живее семейство пенсионери в Германия?

И какво може да си позволи с тези средства?
7 окт 2019 21:30, Елка Василева
72
Чисти сметки: С колко пари живее семейство пенсионери в Германия?
Снимка: архив, Reuters

С колко пари преживява едно обикновено пенсионерско семейство в Германия? Какво могат да си позволят германските пенсионери с месечните си доходи? Пред Дойче веле разказват Уте и Ралф Шнайдер от Кьолн.

Уте и Ралф Шнайдер са типично средностатистическо пенсионерско семейство от Германия. Женени са от близо половин век - тя е на 75 години, а той на 72. Уте има общо 38 години трудов стаж - с прекъсване от 10 години, през които се е грижила за отглеждането на двете им деца. Съпругът ѝ Ралф е работил 45 години.

"По професия Ралф е тапицер, без работа той не може да седи. Затова продължи да работи и след като се пенсионира. Сега работи по няколко дни в седмицата за минималната работна заплата от 450 евро, която не се облага с данъци", разказва Уте.

Самата тя е била чиновничка в едно държавно учреждение в Кьолн, работила е на непълно работно време - по 19 и половина часа седмично. Така ѝ оставало време за децата и семейството. Днес на двамата пенсионери им остават общо 1900 евро месечно, след като си платят здравните осигуровки и данъците. Много или малко е това?

"Е, можеше да са и малко повече, но е грях човек да се оплаква", казва Уте.

За какво им стигат пенсиите?

Най-голямата част от дохода на семейство Шнайдер отива за наема и режийните разходи. Двамата  живеят от 43 години насам в тристайно жилище, за което през 1976 са плащали по 150 германски марки на месец, а днес чистият наем е 500 евро, плюс още около 200 за отопление, вода и други текущи разходи. "Това все още е много изгодно, като се има предвид колко много поскъпнаха наемите в Кьолн, пък и в цяла Германия", казва Уте.

Още по темата

Втората най-голяма част от разходите им отива за телефон, интернет, ток и различни застраховки - от „Гражданска отговорност", до допълнителна за зъболечение и  застраховката за колата. Това прави още 200 евро на месец. Като се приспаднат редовните им разходи от близо 900 евро, на двамата пенсионери им остават още хиляда евро - за храна, дрехи и всичко останало.

Уте твърди, че двамата с Ралф живеят доста икономично, но парите си вървят неусетно….  Уте е пушачка, а кутия цигари струва 6,60 евро. "Обещах на Ралф, че щом ги вдигнат на 7 евро, ще спра пушенето. Като имате предвид, че пуша по половин кутия на ден, бихме спестявали по 100 евро на месец, а в годината това са 1200 евро - почти колкото би ни струвала една почивка в Испания", уточнява жената.

Парите, които остават на семейство Шнайдер, след като си платят всичко изброено по-горе, отиват за подаръци на децата и внуците и за посещения в кафенета и ресторанти. На почивка двамата пенсионери пътуват основно из Германия. Този разход те покриват с парите, които Ралф изкарва допълнително - годишно по 5400 евро. За следващата година те планират да се запишат на едноседмичен круиз по Дунав - от Пасау до Будапеща. Удоволствието ще им излезе 3200 евро общо - включително и за застраховки. "Ние сме възрастни хора и затова не пътуваме без застраховки", уточнява Уте.

Социални контакти

Доскоро и тя е помагала по няколко часа седмично в едно близко до тях кафене, което обаче закрили. За труда си не получавала заплата, а можела да си вземе кутия цигари, да пие безплатно чай и кафе и да общува с клиентите. Уте казва, че това ѝ е било достатъчно.

"Сега само Ралф се труди, а аз по цял ден безделнича", шегува се тя и признава, че все по-усилено мислят да се преместят - в тяхната кооперация в Кьолн живеят много студенти, които са шумни, а двамата германски пенсионери имат нужда от тишина и спокойствие. Оглеждат се за жилище с приличен наем в някое по-малко градче наблизо. Мечтаят си за това да имат тераса или малко дворче и да си вземат куче от приют. "Не искаме малко кученце, защото не желаем след време то да остане без стопани. Такава съдба не му пожелаваме," казва Уте Шнайдер на раздяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука не знам какви са тия - комунисти, атакаджии, света им виновен.
59
0
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
ама ти бил ли си в Испания?
58
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Хора, влезте с термина "Minijob" в Гугъл. С г-н "анонимен" е безполезно човек да си губи времето.
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България всички други пенсионери живеят като аристократи с пенсиите си който са като годишните заплати на българите за една или няколко години
56
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всеки тук му е ясно,че пенсионер от където и да е с пенсията си която е поне 1000 2000 евро и стига до десетки хиляди евро като дойде в България живее като аристократ
55
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя по 40 часа седмично тук и си докарвам още 450 евро, т,н. "миниджоб"...Само от тук веднага си проличава как всичко написано е лъжа. В Германия има минимална работна заплата от 8,84 евро на час. Минималната работна заплата за 40 часа (пълен работен ден) е 1550 бруто. Миниджоб означава 8 до 10 часа седмично, за най-много 450 евро, които не се облагат с данъци.
54
0
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Сбъркал съм в коментара си номер 58. Две хиляди евро месечен приход, не 200. Изпуснал съм една нула. Нулите са от голямо значение, когато става дума за пари. При хората нека не им обръшаме внимание.
53
2
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
напълно вярно и коректно. Някои хора тук, които се чувстват провокирани от името ми слагат минуси и оспорват другите, без самите те да са компетентни по въпроса. Повярвайте, грамотен съм, с две висши образования, и тук и в Родината съм постигнал доста. Не говоря празни приказки, добросъвестен съм и не говоря " на ангро". Умният човек се учи от умните приказки, глупакът се убеждава сам, но винаги късно! Пенсията на българина е унизителна и не подлежи на коментар. След 9-ти са ни управлявали тикви
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германския пенсионер с 2000 евро пенсия живее в България с 4000 лв като депутат или министър а българския пенсионер с 200 лв пенсия къде да живее
51
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Допълнителна информация - за едно жилище под наем в Кьолн в момента кандидатстват до 1160 човека. В желан град в Германия вие не сте клиент, а кандидат. Кандидатства се като за работа с папка с документи. Трябва да докажете доход, надвишаващ наема най-малко 3 пъти, за да бъдете изобщо допуснат като кандидат. След това се надявате да изберат точно вас от всички други. И немски семейства с висок доход чакат с години. Пиша го заради хората, които отиват в чужди държави без никаква представа за тях.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето пенсионери с 2000 евро в Германия живеят в България това са му 4000 лв и живее като министър или депутат а българските пенсионери къде да отидат с пенсията си от 200 лв
49
1
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
В Г-я средната пенсия за жените (при 40 г. трудов стаж) е 760 евро, за мъжете 1150. Пенсията е само 48% от усреднената месечна раб. заплата през тези 40 работни години. В Австрия този % е 80%, в Италия 78%, в Холандия е 100%, в Израел е 126%. Така, че Г-я е на опашката. При собствено жилище и около 200 евро месечен приход тук се живее добре. Пътешествам постоянно, пътувам накъдето ми скимне и мога само благородно да завиждам на швейцарци, датчани, норвежци и холандци. Писаното от г-жа Василева е
48
0
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Уважаеми читателки и читатели на тази публикация. Аз съм немски пенсионер от 6 г. насам и живея от 32 г. в Мюнхен, Имам трудов стаж 16 г. в Б-я и 21 г. в Г-я. Получавам около 1000 евро пенсия от Г-я и 190 от Б-я (там бях с много висока заплата и 60% премии). Работя по 40 часа седмично тук и си докарвам още 450 евро, т,н. "миниджоб". Имам 2 апартамента и не плащам наем. Получавам 600 като хазяин, около 200 ми прибират за данъци. Всеки пенсионер има право да си изкарва тези 450 без данъци. Продълж
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на тези немци едва ли е под 120 квадрата---Божичко господи. 120 квадрата под наем в Кьолн (току-що проверено в Immobilienscout) струват в момента струват между 1500 и 2000 евро на месец с парното в зависимост от квартала, евентуално повече и от двете им пенсии. Техният тристаен за 700 евро с парното е най-, ама най много 80 квадрата, или с много стар договор, който всеки момент може да бъде прекратен, а те изхвърлени, или е социално жилище.
46
0
 
7
 
! Отговори
Ай моля Ви се преди 4 години
Всеки знае да мрънка... ама те колко взимали те колко харчели и кво ли не, дядо ми взима пенсия от 1200 лв цял живот е блъскал в мините човека, сега живее сам. Еми да парите му стигат, че му и остават.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за тоа Текст копиран пак и пак от сайта на Дойче веле на български но в Германия има Пенсионери живеещи също и на Социални Помощи така че тука няма такава огромна Пенсия а некакви си 700 евро за преживяване като си плати наема който е към 400 евро и става като бедния Пенсионер в България на кисело мляко и хляб
44
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такава заплата от 450 евро минималната заплата в Германия е 1500 евро ако тоя пенсията му е 3000 4000 евро и на месец му стават 6000 евро вижте разликата българския пенсионер е с масова пенсия 200 лв а пенсионерите в ес са с пенсия 5000 10000 20000 евро ако дойде да живее в България а те масово идват в България вижте разликата кой как живее единия и другия как живее
43
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква заплата 450 евро бе там заплатата е 1500 евро минималната а тоя щом е и пенсионер миниму м 3000 4000 пенсия и 1500 2000 заплата значи към 7000 евро на месец и идва да живее в България а българския пенсионер е с пенсия социална 132 лв ако не му е достигнал стажа или за пълен стаж 220 лв а повечето пенсионери в ес са с пенсия от 5000 10000 20000 евро това са десетки хиляди левове ако дойдат да живеят в България а те това правят
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова добре живеят немските пенсионери, че масово се изнасят към Испания, най.вече Канарските и Балеарски острови. Някои идват и в България, а познавам един немец който живее в Куба. Да си на края на живота си под наем хич не е лесно. Ние трябва да сме щастливи и благодарни, че презреният социализъм ни даде сносни жилища, а не да мрънкяме непрекъснато и да се оплакваме. Защото една испанска пенсионерка например се хвърли от 5 етаж, когато дойдоха да я гонят поради неплащане на наема.
41
8
 
4
 
! Отговори
сравнение преди 4 години
Вишист започнах работа 1976 г с 96 лв заплата и евтиното сирене струваше 2.50 лв пенсионирах се през 2014 г при заплата 2 000 лв. и скъпо сирене от 5 лв и до днес няма евтино от 50 лв.