ЕП връща СО2 емисиите отпреди приемането на България

Депутатите си светят само със зелен ток и заменят самолетите с влакове
17 дек 2019 16:52,
34
ЕП връща СО2 емисиите отпреди приемането на България
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент изготви план за намаляване на въглеродния си отпечатък до нива отпреди приемането на България и Румъния в ЕС.

Според плана, одобрен от ръководството на институцията в понеделник вечер, използването на хартия трябва да се намали наполовина, транспортните емисии с една трета, а въглеродният отпечатък да бъде ограничен с 40 на сто спрямо 2006 г. - когато ЕС има депутати само от 25 страни.

Програмата идва като принос към усилията на Европа да стане водеща в борбата с климатичните промени.

Европарламентът вече е въглеродно неутрален благодарение на модерните си инсталации, както и на решението си да купува електричество, произведено само от централи, работещи от възобновяеми източници.

Сега институцията, която има 751 депутати и няколко хиляди чиновници, започва подмяната на автомобилния си парк, като до 2024 г ще подмени всичките си коли с електрически. Европейският парламент разполага с около 50 лимузини, които возят евродепутатите с шофьор.

Еврочиновниците вече няма да пътуват със самолет между двете му седалища - Брюксел и Страсбург, а с влак. Ще продължи подмяната на отоплителната инсталация и водопровода, така че да станат по-енергийно ефективни, се казва в програмата. Благодарение на монтираните умни контакти в кабинетите, които изключват осветлението при липса на движение, са икономисани почти 15% ток.

Междувременно Европарламентът обяви конкурс за строителството на нова сграда в Брюксел. Тя ще подмени една от заеманите от него в момента, в която се намира пленарната зала. След като преди няколко години таванът в залата падна, Европарламентът поръча експертиза, която показа, че конструкцията не е стабилна. Най-добрите 25 архитектурни намерения ще бъдат подбрани през пролетта, а авторите им ще получат поръчка да ги доразработят.

Сградата, в която депутатите заседават, когато са в Брюксел, е строена като конгресен център през 70-те години на миналия век, но според ръководството на парламента вече не отговаря на нуждите на учреждението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
16
 
! Отговори
християнин преди 4 години
Боже Помогни, защо ни наказа лу ди да ни управляват и да разрушат Европа икономически, демографски, културно, с една дума на всички нива?! Всяка Зима в Европа, хиляди умират в следствие на студа, а те Затопляне им се привижда и се борят срещу Елемeнта на Живот на Земята - Въглерода и срещу Храната на растенията - газа на Живота на Планетата - Въглеродният Диоксид?!! Може ли да има толкова пр0сти и слабо образовани индивиди и да им де дава власт, Боже Помогни! Амин!!
5
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А колко са стрували кабелите, опънати между ВЕИ и Евр(оп)ейския парламент?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние имаме един скъп зелен ток. Да им го продадем?Евтино като за евродепутат - лев и нещо на киловатчас.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейските отпадъци къде ще се изгарят ме интересува повече. В обезлюдена България ли?
2
0
 
13
 
! Отговори
WC преди 4 години
А тоалетна хартия ще може ли да се ползва?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при производството на панели и турбини също се отделят парникови газове