С една минимална заплата в ЕС: За България 760 лева?

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави
18 яну 2020 07:30, Петя Славова
189

 

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави. По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее, съобщаваBulgaria ON AIR

.Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата.

Още по темата

В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв.

В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро.  Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво.

"У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на мин работна заплата", обясни зам.-председателят на БСК.

Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
760 лева минимална заплатабще гледаме през крив макарон. Докато ГЕРБ е на власт, минималната заплата бавно ще се повишава. Примерно през 2021 година ще е 640 лева, през 2022 година 690 лева, през 2023 година, 740 лева и т.н. Ако махнем режимът на ГЕРБ при другите управляващи може да е по-добре. Например през 2021 да е 690 лева, през 2022 да е 780 лева и 880 лева през 2023 година.
132
3
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
До 150 опетковУ за средната работна заплата лъжеш, че била 300 лева при Станишев. През 2005 е 324 лева, а през 2008 е 609 лева, почти двойно увеличение за 4 години. След това на власт е мафията и средната заплата много бавно се повишава и така досега.
131
0
 
10
 
! Отговори
Я па Я преди 4 години
Щом има единна заплата,и единна пенсия да има!97
130
3
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
До 150 опетковЛъжеш разбира се. Със 150 лева минимална заплата наследена от предишните, Станишев стана премиер през 2005, а през 2009 когато мафията на ГЕРБ завзе властта минималната заплата беше 240 лева. После ГЕРБ и 240 лева до 1 септември 2011 година, т.е. две години и осем месеца 240 лева минимална заплата благодарение на ГЕРБ.
129
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За българските робовладелци всякакъв размер на минималната заплата е проблем. Най- добре за тях е изобщо да няма минимална заплата та да плащат под масата колкото си пожелаят. И робът предварително да си знае че изборът е липса на избор нищо че се обрича да живее после на минимална пенсия ако доживее.
128
9
 
2
 
! Отговори
Циник до 156 преди 4 години
Опазил ме господ - да "реферирам" егото си по убитаци - като вас.Имам теб предвид (ако не си разбрало)Даже няма да го мecтя в другия крачол:-)
127
10
 
4
 
! Отговори
Циник до 154 преди 4 години
Хм... Разликата помежду ни, е че аз съм наистина реалист (което в България е равно на песимист... и то с право)А ти си - един от "новите месии"Такива се въдите у нас доста.
126
1
 
10
 
! Отговори
До циник преди 4 години
Виж какво с дървени философи като теб, не ми се влиза в спор!"Прав"си за всичко така добре ли Е?
125
6
 
3
 
! Отговори
Циник до 149 преди 4 години
Четеш... Ама не отбираш много..Къде съм казал, че това е "панацея"... Факт и панацея са 2 различни неща.А иначе - който не го устройва заплатата... работното му място... търси решение на проблема/мите си.Както казах - предъвквате тази темичка, за хиляден път.Дрън - дрън..А уж сте пълнолетни... Огледай се.. Не ви ли е поне срам... От тези жалки писания
124
6
 
13
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Реалист Писах и пак ще пиша: Основните виновници за настоящето дередже са само комунистите. Два пъти фалираха държавата и ограбиха парите на населението. При Луканов и при Виденов. Единственото, което комунистите умеят е да крадат и прахосват парите, спечелени от другите. Така е било откакто са се пръкнали на света. Могат и да убиват. Друго не могат. Най-добре те виреят при *** народ като българския- плиткоумен и с къса памет. При ББ е зле, но като дойдат те на власт ще е много по-зле.
123
7
 
10
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До ГЕРБ = Мафия В общи линии си прав, но не съвсем. Ако погледнем развитието на БВП на държавата ще видим, че "най-добре" сме били при Станишев. И какви бяха заплатите по това време? 300лв средна, 150 лв минимална. Заплатите са скокнали близо 4 пъти от тогава. Може и по-добре. Основната причина за ниските заплати и пенсии е двукратното ограбване на държавата от комунистите- 1990г от Луканов и 1996-7 от Виденов. Спестяванията на всички бяха нулирани чрез свръх инфлацията. Това трябва да се помни
122
2
 
8
 
! Отговори
До циник преди 4 години
Ти му разправяш куме - Иване,то гледа за Ф'*** да те хване! За Емигрантите, Лошо няма,кой как намери се оправя в този живот,но да ми твърдиш че ниските доходи са панацеята за развитие........
121
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 4 години
Те единно часово време не могат да въведат 10 години, пък заплатите ще уеднаквяват. Смешници. Да си гледат колко са прави краставиците, за това само стават.
120
3
 
3
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До икономист Явно "осъвършенстването" при вас не се е получило много удачно. Сигурно и икономиката ви е като правописа. Много е грозно човек с "вишу" и претенции да прави такива елементарни правописни грешки. Всичките му претенции отиват на кино. С твърдението ви съм съгласен. Осъвършенствай се!
119
7
 
3
 
! Отговори
Циник до 143 преди 4 години
Ти си от сорта "глави"... Варят ви затиснати с голЕм камък... И го пробват с вилица... Като омекне - сте сварени.Емигрантите - са тези, които са се опитали да променят статуквото си... А ти - освен да квичиш из форумите - за друго не стига.И те такаЧакай Европарламента - да ти оправи заплатата.Бе къде ви въдят у нас - такиво завършени шеметаци?
118
1
 
23
 
! Отговори
писна ми от програми преди 4 години
Където и да има статия за заплати все почват да дъвчат какви пари взимат програмистите.Писна ми да слушам за програмисти и техните уж високи доходи.Повечето хора в България НЕ СА програмисти , разберете!И няма как всички да станем такива.
117
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Единствен изход 134Направиш ли го, ще си останеш само с инженерите, учителите и лекарите. Работещите в частния сектор ще емигрират до един. А точно работещите в частния сектор пълнят хазната и изкарват заплатите на държавната администрация.
116
2
 
9
 
! Отговори
До циник преди 4 години
Не че нещо-ама"умната ти"емигрантска глава това ли измисли,или и ти си почнал с дитирамбите на червените о'трепки които владеят България?
115
7
 
5
 
! Отговори
Циник до 138 преди 4 години
Мда... Развитие има в сферата на "услугите", фризьори, пластични хирурзи (с 20 кв. м. билбордове по магистралата), IT сектора (бачка на ишлеме... Че Индия е далеч) ... В другите браншове - от умрял - писмо
114
8
 
3
 
! Отговори
Циник до 136 преди 4 години
Мда... Ми той Мерцедес си стои...Във време на финансови кризи... Милиони лежанци/пришълци... Буксуваща конюнктура... Търговски войни... Санкции..Сичко Мара втасала , и се "притеснила за ниските заплати в източна Европа"Само ви гледам сеира на форумните експерти... За хиляден път предъвквате едно и също... Кучeтата си лаят-кервана си върви.Пълни сте с "рецепти" но истината е, че на никой, не му дреме за вас.