С една минимална заплата в ЕС: За България 760 лева?

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави
18 яну 2020 07:30, Петя Славова
189

 

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави. По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее, съобщаваBulgaria ON AIR

.Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата.

Още по темата

В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв.

В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро.  Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво.

"У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на мин работна заплата", обясни зам.-председателят на БСК.

Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
15
 
! Отговори
До 131 Циник преди 4 години
Те като са се затичали да инвестират в България, чак ще си счупят краката. От време на време някое се подлъгва да инвестира в България, но после бяга при първа възможност. Бягат заради много неща, повечето, от които са последица от мизерните заплати. Това за евтиния труд и инвестициите важи само при равни други условия, а такива условия няма.
112
4
 
9
 
! Отговори
Единствен изход преди 4 години
Спиране помощите изобщо за дца, а само на родители миним със редно образование. Рязко повишаване заплатите на специалисти - медици, иинженери. Безлиххвени кредити за производство, ама истинско производство. На родители с висще образование по 10 000 евро за трето и следващи деца и 5000 евро за 2-ро и 3000 евро за първо, само на ВИШИСТИ. Ако съм премиер ще оправя България!!!
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми малки ли виии уеее ... сянка година скача малиии мени 2005-а ами ми блеем610 Леа минимална ... Оооо ааа уууу маайкоууу малиииии ... ама вий ся!!! Аааа
110
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновения човек от масовката си мисли че МРЗ може да се вдигне ей така от нищото със щракане на пръсти и МРЗ у нас не е 1000 евро само защото много ограбват народа.Мичи ней ли така уе ейййййй!!!
109
7
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Не че нещо - ама това, което все още "задържа и привлича" някакви инвестиции в умиращия в България бизнес - е точно - евтината работна ръка...И без това много големи фирми се "изнасят" в Бангладеш и Виетнам...Никой няма да ви даде по-големи заплати заради черните ви очи.Ако Мерцедес (например) трябва да ви плаща, колкото на собствените си работници (па и половината било) - защо да стои?
108
2
 
5
 
! Отговори
четете преди 4 години
Ще обърна валутата да придобиете представа по ясно. 5 дневна работна седмица. 47.5 работни часаза 1720 лева за 5 дни .Сега по добре ли го разчитате
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като говорите за заплати, все пак помислете и какво е ниска и висока заплата. Ниската заплата все пак дава възможност за отглеждането на поне три деца при неработеща майка, а това са поне 3600-4000 лева нетна заплата към момента. Висока заплата е поне 10000 евро месечно, а останалото са средни заплати. С други думи в България 99% от заплатите са ниски.
106
1
 
12
 
! Отговори
Бизнесмените преди 4 години
Ни са бавно развиващи се. Ако се въведе това 60% и минималната стане още по-ниска. Тогава бизнесът също губи пари, защо българите обедняват. А като нямат пари не купуват, като не купуват, нямат поръчки бизнесмените, кат немат поръчки, немат оборот. Съответно немат пари. Сами ще се застрелят в краката.
105
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 119Такива ни били възможностите ли? А как бизнесът и олигарсите натрупаха милиони и милиарди в офшорни сметки, как си купуват яхти и пристанища, палати, как прекарват почивки с месеци по екзотични дестинации, кой издържа семействата и любовниците ми и още, и още, щом работещите са с "такива възможности"? От небето ли им падат парите? Научихте се само да вземате, без да давате. Уволнете работещите и да видим кой ще ви носи пари!
104
3
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
При сегашното ниво на икономиката в България, минималната заплата през 2020 година можеше да е 1000 лева, медианата 1670 лева и среднопретеглената 2100 лева, но ...ГЕРБ.
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ученик се събирах с момчета от квартала, по цял ден се шляехме, пиехме, пушехме, оценките ми спадаха, след една родителска среща бащата взе мерки. Бях на кантар да избягам от вкъщи и да хода с "приятелите" ми да се забавлваме. Обаче се стегнах и започнах да уча, подиграваха ми се известно време, но аз си намерих нова компания, говорехме си за физика, астрономия и т.н. Сега взимам много сериозна заплата, 3-пъти в годината бонуси, а тия от квартала ми наливат гориво на бензиностанцията. Учете
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според това, което пише по сайтовете предложението от 60% от median wage, ако беше приложено в България през 2020 година, щеше да доведе до около 420 лева минимална заплата. Не забравяйте, че има един период след края на годината, докато се публикува средната за годината. В този смисъл, ако се определя минимална заплата от 1 януари, то е на базата на заплатите поне от 1 октомври до 30 септември в две последователни години.
101
5
 
1
 
! Отговори
Циник до 113 преди 4 години
"Ц'иниче не става въпрос за уреждане,ето вземи пример в Щатите,най ниското заплащане, федерален минимум 7.25$ на час, най високо мисля че беше 9.54Ха сега погледни и Европа, Люксембург и България каква е разликата!Така че пътят е тоя постепенно стопяване на разликата за да няма такива огромни дисбаланси!"-------Аха... И това, кой и как ще го балансира?Wuenschdenken - мисля така - щото такъв ми е мерака.Наивниците - никога няма да свършите.Юруш на минусите сега
100
3
 
6
 
! Отговори
да ви кажа преди 4 години
Генерално : Тези кокошкари ^^ Депутати.. таз изметтт трябва да умре !!Напускаите България, работя в Лондон за 3000£ маистор сам , чисто взимам 2400£. Изводите оставам на вас
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновения човек от масовката си мисли че МРЗ може да се вдигне ей така от нищото със щракане на пръсти и МРЗ у нас не е 1000 евро само защото много ограбват народа. Истината че у нас заплатите са ниски защото такива са ни възможностите. Парите сами по себе си са хартия и имат стойност само ако ако са подплатени с технологии и иновативност, които у нас са най-слабо застъпени.
98
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Преди ГЕРБ се прилагаха два начина, за да се накарат дебеловратите демократи да плащат по-нормални заплати - с осезаемо увеличение на минималната заплата и с увеличение на заплатите в обществения сектор, което дърпаше нагоре и заплатите в частния сектор. При ГЕРБ това го няма - минималната заплата расте бавно, а заплатите в обществения сектор вече са по-ниски от заплатите в частния сектор и то без да се отчитат плащанията на ръка. Затова и медианната заплата падна много като процент от среднопре
97
6
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Проблемът с ниските заплати в България през последните 10-11 години е ГЕРБ, вкл. и за минималната заплата. След като ГЕРБ установиха режима си през 2009 година, минималната заплата нарастваше едва-едва с 6,6%. После оршарски я повиши с 10%, но след това ГЕРБ две години я повишаваше с 5,5%, което задържа нивото й много ниско. Сега и с 20% да се повишава, пак не може да компенсира изоставането при ГЕРБ.
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под статия, в която се обсъжда МРЗ пак дървените философи генерират еднотипни, дежурни постове- комунистите, 45год., Жан Виденов, пак комунистите..., а през това време минаха 30 год., през които олигарсите експлоатираха и експлоатираха труда на работещите, държавните чиновници наближиха милион, заплатите изкуствено се държат ниски, но дървените глави въртят една и съща латерна- комунистите, комунистите, комунистите...
95
0
 
13
 
! Отговори
До циник преди 4 години
Ц'иниче не става въпрос за уреждане,ето вземи пример в Щатите,най ниското заплащане, федерален минимум 7.25$ на час, най високо мисля че беше 9.54Ха сега погледни и Европа, Люксембург и България каква е разликата!Така че пътят е тоя постепенно стопяване на разликата за да няма такива огромни дисбаланси!
94
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чужденец 14В чужбина много ли е високо качеството на труда? Що не си ползвате дефектните електроуреди и не си ядете отвр.атителната храна с цялата Менделеева таблица? Що не си ядете 30-годишното "телешко" и пилетата със салмонела? Дрехите ви фаст фешън се разпадат след 1. пране.Всичките си нискокачествени продукти ги вкарвате в БГ. Нали ви е много качествен труда, а? Що произвеждате негодни за употреба и консумация стоки и храни?СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ПО БЪЛГАРИЯ!