100 г филе за по-малко от евро? Кой плаща цената на евтината храна в Германия

Земеделските производители искат по-справедливо заплащане
6 фев 2020 20:00,
77
100 г филе за по-малко от евро? Кой плаща цената на евтината храна в Германия
Снимка: Pixabay

Германската канцлерка Ангела Меркел и министърката на земеделието Юлия Кльокнер се срещнаха в Берлин с ръководителите на най-големите хранителни вериги в страната - Алди, Лидл, Реве и Едека - за да обсъдят гарантирането на по-честно заплащане за земеделските производители. Срещата се случва след протести на земеделците и животновъдите. Представители на социалдемократите и Зелените в Бундестага настояха за край на дъмпинговите цени за зеленчуци, плодове и месо. "Четирите големи хранителни вериги поставят фермерите под огромен натиск", казва по този повод депутатът от Зелените Антон Хофрайтер. Според него не може цената на месото и млякото по магазините да е по-ниска от цената за тяхното производство. Такава система е увредена и не работи, смята Хофрайтер.

"За" и "против" ниските цени

Двете гледни точки изглеждат така: производителите, подкрепяни от двете леви партии, се оплакват от експлоатация. Големи вериги им извиват ръцете, изкупувайки продукцията им на прекалено ниски цени. Търговията с тях няма алтернатива, тъй като четирите големи компании държат около 85% от пазара на хранителни продукти във федералната република, пише DW.

Още по темата

Големите вериги пък казват, че вдигането на цените на хранителните продукти ще създаде сериозна заплаха за хората, които са на ръба на оцеляването. „В Германия около 13 милиона човека живеят в бедност или са на границата на бедността. А евтините хранителни продукти им дават възможност да се изхранват здравословно и сигурно", казва изпълнителният директор на „Реве" пред „Ди Цайт".

Земеделските производители също са притеснени за прехраната си. Данни, цитирани от “Хесеншау”, показват, че докато през 50-те години на миналия век 62,6% от цената на продуктите за крайния потребител е отивала обратно при производителите, то през 2018-а едва около една пета се връща при тях. Това означава, че за литър мляко производителите получават около 35 цента, за 200 грама котлет – 21 цента, а от хмела, необходим за половин литър бира, едва 2 цента.

Примерът на Франция

В съседна Франция земеделците редовно протестират заради ниските изкупни цени. Всеки път, когато парите не им стигат, не одобряват европейските правила или евтин внос на месо от Германия подбива цените на френския пазар, фермерите яхват тракторите, блокират пътища и изливат на пътя мляко в знак на протест. През последните години обаче ситуацията там също се изостри - заради растящата конкуренция между супермаркетите. За това състояние допринесе и навлизането на германските дискаунтъри. Затова президентът Макрон седмици наред се среща с представители на земеделците и хранителните вериги.

В началото на 2019 година в сила влезе нов закон, според който магазините са задължени да продават с поне 10% надценка над покупната цена. Оттогава във Франция вече няма кайма за под 5 евро килограма, за разлика от Германия. Супермаркетите в страната не могат също така да свалят цените на хранителните продукти с повече от 30%, дори когато са в акция.

Стигат ли парите до производителите?

Бизнесът критикува мерките с аргумента, че прекият резултат от тях е поскъпване на млякото и други продукти за крайния потребител. Цената на продуктите наистина леко се е покачила през последната година, а масовите промоции и намаления рязко са спаднали. Дали обаче мерките облагодетелстват производителите, т.е. дали по-високите приходи стигат до земеделците - засега не е много ясно, тъй като много от договорите са сключени за дълъг период от време.  Във всеки случай най-големият фермерски съюз във Франция - FNSEA - изразява сериозни съмнения.

А в съседна Германия дебатът продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако хората вместо да дадат 1 млрд. за лотарийни билети бяха направили фонд подобен на универсалния норжежки фонд сега вместо да мрънкат по форумите щяха да имат по-добро бъдеще за себе си и за децата си .
36
16
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
В русиа е похубаво. Бях там щото ме наградиха от текезето. Много е хубаво особено сега, Путин го напрай така.
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дeбилите - основната движеща сила на съвременния капитализъм
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са дали над 1 млрд. лв. за лотария през 2018
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократичната капиталисточеска икономика е най-добрата икономика, но в България и в цяла Източна европа и в целия свят с изключените на няколко държави, нещо все и пречи да се развива, и затова навсякъде при капитализма и демокрацията е мизерия, защото нещо пречи на пазарната капиталистическа икономика да се развива.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия много повече от 13 милиона живеят в бедност. Само студентите (за които държавата предвижда социални стипендии много под границата на бедността) са 2,9 милиона. Милиони са във временни заетости. Много мигранти, включително от ЕС, не са регистрирани никъде. Над половин милион бездомни. А 40% от цялото население отговаря на социологически проучвания, че се се страхува един ден да не може да си плаща наема и да остане на улицата.
31
7
 
8
 
! Отговори
. преди 4 години
Смърт за капитализма, свобода за народа!
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При плановата икономика нямахме тоалетна хартия и банани а при капитализма и пазарната икономика магазините са пълни със всякакви стоки кеф ти амолед, кеф ти кулед, кеф ти фор ка, кеф ти пет ка кеф ти 8К и колко си искаш ка телевизори и айфони и всякакви джаджи и гаджети да си купуваме и да се радваме.
28
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Корея е страна световен фактор с който дори и САЩ са принудени да се съобразяват. Българите могат само да мечтаят за стандарт на живот както в Северна Корея.
27
11
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТАми супер, че така по комунистически мислиш. Сега остава и да си намериш такава държава и да се изселиш там. Аз пък си харесвам дивия капитализъм, където като си прoст като теб нямаш нищо, а когато си умен и тарикат имаш 1000 коли и 1000 жени и къща с басейн. На теб ще ти дават по една шепа в Северна Корея - планова икономика, защото толкова е изчислено, че няма да умреш от глад, докато бачкаш в някой завод за 2 лева
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия в руските супермаркети се продават вносни колбаси, които все още се казват Советский стандарт, сериозно. Има и сладкарски изделия и напитки със същата марка. Ами, нито са по-хубави, нито съставът им е различен.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехе, че ние сме по добре от Германия. Там 13 милиона живеят в бедност, а тука двойно по малко само 6-7 милиона минус някой друг политик или олигарх. Пък и за какво са ви филета и пържоли като има банани вече 30 години?!
24
9
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До ДО ДЕМОКРАТДобре де, теб къде ти харесва, след като мразиш демокрацията? Във Венецуела, където умират от глад и мизерия и нямат тоалетна хартич? Северна Корея, където ако не ръкопляскаш на Вожда Ким Грух, директно заминава в Лагери цялото ти семейство до 9-то коляно и разбира се, избиват всички и хранят после прасетата с вас. Или ще ми кажеш Съветския Съюз на Джудариk? Имай предвид, че там, поне на книга де също се води капитализъм и демокрация. Е, не е, диктатура е, но поне за пред света
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОСТО РЕШЕНИЕ НО,НЕПроЗт,Нали тази уникална планова икономика я ядохме 40г. Фалирахме 3 пъти за тези 40г, магазините бяха празни! Бегай у Куба, там е развита тази икономика...
22
0
 
6
 
! Отговори
справедливост преди 4 години
При нас е добре само за електората на герб - а именно ромите , получават всичко безплатно плюс социални помощи ! До като платените агитатори по форумите, пропагандиращи в полза на сащ и евро-атлантизъм , са зле - чорбаджиите им : Сорос и другите евреи са стиснати и им пащат жалки центове !
21
2
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
нормално е, все пак Комунизъмът е Система на Споделена Мизерия, а Брюкселските Комунисти са Ненадминати! Мизерията е споделена в Цяла Деиндустрализирана и Поробена Европа от Пекин - където са истинските шефове на Брюкселските Зелки - Комунистите на Мао!!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, но статия с почти идентично съдържание публикувахте ВЧЕРА.Оправете се малко, не сме чак толкова прости.
19
1
 
3
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Брюкселските Комунисти Насищане немят!!
18
0
 
18
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Българите плащат разликата. Тук цените са 3 пъти по високи. Бойкича се отчита на западните си господари и той и *** му също се облажават. Бойкич, какво е чувството да ди най - големия предател в историята на България ?