ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция

Цената на затварянето на границата от 2016 г. ? 6 млрд.
116
ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция днес в Брюксел, че Европейският съюз ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, тъй като това е общоевропейски проблем, предаде ТАСС.

Наш приоритет е да предоставим на България и Гърция цялата необходима помощ в отговор на ситуацията на място, доколкото предизвикателството, с което се сблъсква Гърция сега, е проблем за целия ЕС, каза Урсула фон дер Лайен.

Още по темата
Председателката на ЕК изрази съчувствие към Турция във връзка с конфликта в Сирия, но посочи, че е недопустимо Анкара да пуска бежанците и мигрантите от нейна територия в Европа, допълва Ройтерс.

Признавам, че Турция е в трудно положение във връзка с бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение, заяви на пресконференцията Урсула фон дер Лайен. Тя напомни, че между Анкара и Брюксел има "действащо споразумение", което трябва да бъде основа за диалог.

През 2016 г. Турция пое задължението да затвори своите граници с ЕС за бежанци в замяна на помощ на стойност шест милиарда евро, припомня ТАСС.

Цялото ръководство на ЕС - председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и на Европейския парламент, ще посети утре гръцко-турската граница, а българският премиер Бойко Борисов ще се срещне по-късно днес в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Страните от ЕС се мъчат да постигнат обща позиция спрямо Турция, която обяви, че повече няма да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., след като новата ескалация на конфликта в Сирия изпраща нови бежански вълни на турска територия, отбелязва Ройтерс.

Евродепутатът Ги Верхофстат заяви: "Ние трябва да подкрепим Гърция и да се борим заедно срещу шантажа на Ердоган. Европа трябва да направи това, като най-накрая създаде всеобхватната европейска миграционна политика, за която ние призоваваме от пролетта на 2015 г. Днес Гърция понася последиците, утре ще бъде останалата част от съюза", допълни евродепутатът либерал.

Възможностите на ЕС включват предложение за нови средства за над трите милиона бежанци, които е приела Турция, увеличаване на хуманитарната помощ в самата Сирия и подкрепа за страните на първа линия Гърция и България в контролирането на външните граници на блока, посочва Ройтерс.

ЕС иска да разбере какво може да направи, за да съживи миграционното споразумение с Турция, отбелязва агенцията.

"Ние сме в много трудна ситуация", заяви неназован европейски дипломат преди спешна среща на 27-те постоянни представители в ЕС по-късно днес в Брюксел.

"Ние трябва да изразим някаква солидарност с Турция, за да бъдем в състояние да им окажем натиск относно миграцията", допълни той. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
паляците не ги мислете. на светлинни години са от нас и една от трите държави нетни бенециенти от ЕС. франция отдавна е свършила държава. там даже белие националисти ходят ходжите да ги галят по тиквите да не стават случайно фалове / маринчето ле пен примервно.
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори шефке, извикай собствениците на компаниите да избират, фалит или да ги хранят там по местожителство.А на рашката казваш спираме твоя газ и петрол ако тоя убиец на народа си не пратиш в Сибир. Просто като фасул, но не е за манекени.
61
9
 
0
 
! Отговори
erDoggyDog преди 4 години
кучкйте лаят, кервано с баджанци си върви... бръснете кот имате за бръснене у дойчистаня че арапинговците бръснати ги обичат. без косми. като котето на аиша. алау ак бар.
60
4
 
10
 
! Отговори
Полска незгинала преди 4 години
Бей от тука ве как можеш да сравняваш Полша с арабският клосет франция.Ти в ред ли си бегай у франция да видиш че у автобуса само ти си бял ако си бял.Тия са свършили.
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
китайците ще унищожат световният глобалистки ев....и елит и ще си отмъстят за биологичната атака с цел съботаж на икономиката
58
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.zashto premahnahte granicite be oligofreni ?!?? Iskate da zalichite darjavite ...a revete ,che Erdogan vi iznudva !!! Chakaite vie na "sporazomenia " !!! Tapanari bezmozachni !!!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРАДЦИТЕ НА СУРОВ ПЕТРОЛ ДА СИ ГИ ПРИБЕРАТ ПЛОДОВЕТЕ.
56
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
ES se komandva ot oligofreni !!!Nikomu nenujni I posredstveni horitsa no verni na globalistkata ideia !!!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петролни компании, работещи в Сирия Чуждестранните компании включват Shell от Холандия, Total от Франция, Birgomo от Индия и Китай, PetroCanada от Канада и INA от Хърватия. Германия работеше в партньорство с сирийската компания Fırat Petrol. Имаше и компании от арабски страни като Катар и Обединените арабски емирства.TAN от Русия петрола и енергетиката канадски STRATIC, Турция граничи град на Сирия Дейр ез-Зор прави с масло в близост до процеса на сканиране. Заедно с компанията ONVL, американската компания за интелектуална собственост работеше в областта на Deyr ez Zor.През 2
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 милиарда като се разделят на 4 милиона стават точно по 1500 евро на клапак е и ?
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Полска незгиналаБез Франция 1919г. и Русия 1945г. нямаше да има Полша. Тая Франция дето плюете ви даде държавност и по времето на Наполеон. Немците ви напомпаха икономиката със свои заводи. Като не ви харесва ЕС, значи искате Русия/Китай/САЩ - прав ви път.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нефтената политика на ЕС и СирияМинистрите на външните работи на страните от Европейския съюз, включително Великобритания, Франция, Италия и Германия, обявиха, че след срещата си в Люксембург на 22 април 2013 г. те се съгласиха да облекчат ембаргото за внос на петрол от Сирия и да позволят на петролните компании да купуват петрол от опозицията. , В обръщение към пресата след срещата британският външен министър Уилям Хюдж заяви: "Ще можем да помогнем на сирийския народ по този начин". Ако това
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган не се е подчинил на някакви си молби от ЕС? Шок!
50
1
 
12
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Гледам я тази плодовита зайка /Урсула фон дер Лайен/ председател, ... Харема на султана нещо се опитва да негодува ли? ... А някога в Европа е имало мъже!?!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тия в графата да си я поделят по проценти на петрола добив https://lekolin.org/haber-3811-SURIYEDE-IC-SAVAS-VE-PETROL.html
48
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
*** сериозно ли говори тая ,щот съ уплаших ,а пари шъ дава ли или да.
47
0
 
9
 
! Отговори
както тая овца преди 4 години
е казала от турция идват бежанци и мигранти.мигрантите не се ползват от никаква международна закрила защото са икономически НЕЖЕЛАНИ мигранти, бежанците обаче напускайки мирна и братска на тях турция вене НЕ СА бажанци защото не бягат от някаква опасност в турция а се превръщат в мигранти и пак за тях няма защита от международни спогодби. не знам какво толково го умуват от ес а не кажат истината и да отрежат шалварестите
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2016 г. Турция пое задължението да затвори своите граници с ЕС за бежанци в замяна на помощ на стойност шест милиарда еврога взе парите ни рива нали? Ердо предлага 10 милиона те да си ги вземет петрололюбците. Каза го.
45
0
 
7
 
! Отговори
Полска незгинала преди 4 години
Кат не са турци не ги приемай.Маеоко е нормално развита добре уредена за техните стандарти държава имат туризъм и плажове.Кяо дират тука работа нямат ли искат руси мацки да барат ми да си изрусят жените.Кво дират в Европа.Нагли *** твари.Никаква милост за такива лапачи на помощи.
44
4
 
5
 
! Отговори
етнически турчин преди 4 години
Смешници,защо си мислят че всико трябва да понесе Турция.Бежанците не са турци.