Bloomberg: Нова бежанска вълна заплашва ЕС с разпад

Турският президент Ердоган знае това и се възползва
4 мар 2020 19:28, Елка Василева
267
Bloomberg: Нова бежанска вълна заплашва ЕС с разпад
Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Хаосът от 2015 г., когато над 1 млн. бежанци влязоха в Европейския съюз (ЕС) за по-малко от година, предизвика трайни спорове между страните-членки на блока и в самите тях. Сега броят мигранти на границата между Турция и Гърция отново се увеличава, пише Андреас Клут за Bloomberg. 

Твърде рано е да се каже дали тази нарастваща криза може да се превърне в сходна с тази от 2015 г. Това, което се знае обаче, е, че ситуацията е отзвук на пълния неуспех на ЕС да се реформира през последните 5 години - провал, който позволи на автократични лидери като турския президент Реджеп Ердоган свободно да изнудват блока.

Въпреки че е съюзник на НАТО, Турция все повече се превръща в геополитическа заплаха за Запада. Ердоган води война в Сирия, за която настоява за европейска подкрепа, дори когато хиляди бежанци се опитват да избягат от ужаса в Идлиб именно към Стария континент.

Още по темата

За да увеличи натиска върху ЕС, турският лидер заплашва, че ще пусне над 4 млн. бежанци в Европа. Това пряко противоречи на сделката, която Турция и ЕС сключиха през 2016 г., когато Ердоган в замяна на много европейски пари обеща да попречи на мигрантите да преминат границата с Гърция и да върне обратно всеки, който го направи.

Напиращите бежанци на границата на Турция с Гърция за момента са спирани, като е трудно да се прецени колко десетки хиляди са. За Европа това може да се окаже нова потенциална катастрофа, посочва на сайта си Bloomberg TV Bulgaria.

Гърция е изправена пред труден избор, тъй като, затваряйки границите си, много от бежанците ще останат на "ничията земя" между нея и Турция. Ситуацията може да се превърне в хуманитарна криза, каквато ЕС не може да си позволи да допусне, но и не може да жертва ценностите си.

Ако ЕС позволи на мигрантите да влязат, това би довело до по-големи проблеми за блока. Щом се разбере, че границите са „отворени“, повече хора ще тръгнат не само от Сирия, но и от Африка, Афганистан и други страни. Напливът на мигранти би бил друг подарък за популистите, които все повече се опитват да подкопаят блока чрез пропагандирането на националистически възгледи.

Подобна дилема всъщност можеше да се предвиди след кризата от 2015 г., която почти не коства поста на Ангела Меркел като германски канцлер.

След предишната ситуация Германия и няколко други държави от ЕС се опитаха да въведат реформи. Те настояха бежанците да се разпределят между всички държави-членки според тяхната икономическа сила и численост на населението - идея, което срещна твърдия отпор на страни като Унгария и Полша.

Това вероятно беше грешка на ЕС. Сега обаче блокът спешно трябва да намери подход, който дава резултати. Хора като Джералд Кнаус, архитектът на сделката от 2016 г. между ЕС и Турция, смятат, че група държави, включително Германия, Франция и Италия, трябва да поемат нови бежанци, дори ако други страни-членки отказват да споделят тежестта. Това би облекчило гранични държави като Гърция.

При всички положения ЕС трябва да действа бързо. Съюз, който не може да контролира собствените си граници и не може да вдъхне сплотеност на своите членки, губи доверие и е реално заплашен от разпад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
7
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Да, Гърция да Настани Бежанците в Хотели,А ЕС да плаща - Чудесно ще е за горките хора,Да си Починат в Гърция ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
200
4
 
55
 
! Отговори
VANGELIS преди 4 години
Доколкото знам В УСТАВА НА ООН -- Бежанец е този който бяга !!..от ВОЙНА..ВСИЧКИТЕ ДРУГИ СА == ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ, СТРАННИЦИ, НАВЛЕЦИ, ЕМИГРАНТИ, АИЛЯЦИ-КЪСМЕТЛИИ , И ТУРИСТИ -- НА КОИТО ИМ ТРЯБВА ВИЗА ЗА ДА ВЛЯЗАТ ДОРИ И В АНДОРА , А КАКВО ОСТАВА ЗА ГЪРЦИЯ !!ДЪРЖАВАТА ГЪРЦИЯ НЕ Е ПОЧИВНА БАЗА, ПОЧИВНА СТАНЦИЯ , ИЛИ ХОТЕЛ С ОЛЛ-ИНКЛУЗИВ !!ДЪРЖАВАТА ГЪРЦИЯ ==== Е ДЪРЖАВАТА НА ГЪРЦИТЕ , ЗА ГЪРЦИТЕ ..И САМО ЗА ГЪРЦИТЕ !!
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво въобще си губи времето, министерството на истината? Явно за забавление.
198
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От тук на сетне, каквото и да се прави разпада на ЕС е гарантиран !"От 1917 ги сънувате тези мокри сънища и накрая блатная се разпадна а Европа се обедини.
197
1
 
7
 
! Отговори
ДО 221 ДО ДО ТИМ преди 4 години
ИМАШ ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ ВИДНО Е ПО НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ.!
196
7
 
20
 
! Отговори
АНГЛИЯ преди 4 години
ПАТКАНИТЕ ПЪТВИ НАПУСКАТ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ!ДА ВИДИМ КОИ ЩЕ СА ВТОРАТА ГРУПА ПАТКАНИ ФРАНЦИЯ ЛИ ХОНЛАНДИЯ ЛИ ИЛИ ПЪК ИТАЛИЯ .....ОСТАВА НИ САМО ДА НАБЛЮДАВАМЕ БЕЗУЧАСТНО ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДНА ЩЕ НАПУСНЕ ПОТЪВАЩИЯ КОРЪБ И ЩЕ ПОТЪНЕ ЗАЕДНО С НЕГО ГЕРОЙСКИ.
195
26
 
14
 
! Отговори
До Тим преди 4 години
Американците на се нападали Сирия! Сегашната бежанска криза идва от действията на Путин, Асад и Ердо! Запада е изкоупитл а жертва. На първите трима не им пука. Те имат изгоди от дестабилизация на Запада. . ЕС трябва са действа твърдо!
194
2
 
29
 
! Отговори
a за мен преди 4 години
ЗА МЕН ПЪК МЕРКЕЛ Е ПОПУЛИСТКА....ТЯ СЕ ОПИТВА ДА РАЗКЪСА СЪЮЗА С ПОВЕДЕНИЕТО СИ И С ПОЛИТИКАТА СИ НА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ ИСЛЯМСКИТЕ РАДИКАЛНИ БОЙЦИ КОИТО ТЯ И ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ НАРИЧАТ ЛЪЖЛИВО БЕЖАНЦИ В УСЛУГА НА ХОРА КОИТО ИСКАТ ДА РАЗРУШАТ ЕВРОСЪЮЗА.
193
8
 
23
 
! Отговори
Тим преди 4 години
За жалост сега кусаме попарата на американците защото не им беше работа да нападат Ирак Либия Сирия и да създават смут в целия регион та ние барабар Петко с мъжете пратихме военни контингенти зад граница и сега се оплакваме че има бежанци може да се оплаква този който няма пратен контингент в някоя от държавите щом имаме военни там ще си понасяме последиците от това
192
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ес влезе в капана на двамата евразийски диктатори Путин и Ердоган и ще трябва да направи избор или Путин или Ердоган. От тоя избор зависи както евентуалния разпад на ЕС така и евентуалния разпад на Русия.
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТова се говореше още по времето на СССР. А къде е сега СССР?
190
4
 
13
 
! Отговори
SS преди 4 години
Пет пари не давам за ЕС нито за "ценностите" им.Пускайте мигрантите,и с ескорт до сръбската граница.Искат Западна Европа ОК.Всеки има право на щастие.Ама ,че ЕС щял да се разпадне,какво от това?За това сами са си виновни със своята неолиберална политика.Тука никой няма да остане,бедността ни спасява.
189
4
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
От тук на сетне, каквото и да се прави разпада на ЕС е гарантиран !
188
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ножът вече опира до кокъла за ЕС, повече не може да шикалкави или ще продължава да угажда на Путин с екстрата да приеме 4-5 милиона мигранти или ще се наложи ЕС да принуди Путин да се махне от Сирия заедно с авера си Асад.
187
8
 
14
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Мада Раша я очакват Златни времена. По простата причина че пудела на Кравария, Европа, ще бъда смачкана от ордите от Изток. Хак да им е. Така к се пада на заспалата, арогантна Европа. С наглата й псевдодемокрация, либерастия и прочие. Ордите ще я превземат и обезличат. След 100 години никой в Европа няма да знае кой е Цезар, Наполеон, Да Винчи. Сигурно мислите че говоря глупости. Аз не мисля. Е после се надявам да дойдат китайците. Хаха
186
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
към коментар 200:недей се зарича,защото неврохирурга който прегледа и лекува зет ми-чистокръвен германец бе от Афганистан..с ужасни обноски в немска болница..просто нямат лекари явно в Германия.. какво ли още има да преживеем.
185
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако продължават европейските политици да се правят на велики и да се дръвчат като младока Себастиян Курц от Австрия може и да се разпадне ЕС заради емигрантите. На Курц сякаш Ердоган му е длъжен да държи мигрантите при себе си за да не му изцапат костюма във Виена.
184
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може ли просто да каже че няма да приема мигранти ? И които се пробва ще бъде върнат в пустинята ... пуснат като товар от самолет. Хайде стига, по добре да направят една програма за визи по подобие на тази в САЩ за хора които имат специалност и са образовани. Другите да се спасяват.
183
3
 
23
 
! Отговори
Тъ преди 4 години
Меркел затри цял континент,Хитлер бледнее пред нея.
182
1
 
28
 
! Отговори
355 преди 4 години
Крайно време е тези уж " бежанци"да ги разкарат ,кой откъдето е.Искали в Европа,а Европа иска ли ги?Защо никой журналист не ги попита какво ще работят,какво образование имат,как си представят живота тук?Не мога да си представя нормални хора да раждат в лагери,да живеят години в тях,при положение,че нямат доходи и възможности да се грижат за деца.С инстинкти на животни се размножават.