Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло

16-годишната Жули е най-младата жертва на коронавируса във Франция
Обновена: 28 мар 2020 07:45 | 28 мар 2020 07:40, Елка Василева
148
Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло
Снимка: архив, БГНЕС

Никой не е защитен от коварния коронавирус - за това напомни трагичната история на едно 16-годишно момиче във Франция. Жули - лъчезарна и пълна с енергия ученичка от гимназия в Есон, е починала във вторник от белодробна инфекция в болница в Париж. Според близките ѝ тя не е имала хронични заболявания и е растяла като здраво дете. Тийнейджърката стана най-младата жертва на коронавируса във Франция, а според някои - и най-младата в Европа.

“Обичаше да танцува, да пее, да кара хората да се смеят. Просто не можеше да стои на едно място”, описват я близките ѝ.

“Това не може да се преживее”, казва съсипаната майка Сабин. И разкрива пред АФП, че момичето просто имало лека кашлица преди седмица, която лекували със сироп, билки и инхалации. В събота обаче Жули започва да се задушава, пише „24 часа“.

“Беше ѝ трудно да поеме дъх. След това започнаха пристъпи от кашлица”, припомня си майката. Така че в понеделник решили да отидат на лекар. Той вика Бърза помощ и пристига екип в защитни облекла, за да отведе момичето, на което е поставена кислородна маска, в най-близката болница в Есон.

Още по темата

Сабин се връща у дома. Когато час по-късно се обажда в болницата, ѝ казват, че момичето е прегледано на скенер и “няма нищо сериозно”. Направили ѝ тест за коронавирус и резултатите се чакат.

През нощта състоянието на Жули се влошава и я местят по спешност в детското отделение на парижката болница “Некер”. Правят още два теста. Настаняват я в малка стая със сини стени и мечета. “На 16 години тя е още дете.”

Във вторник ученичката вече е в реанимацията. Но още е в съзнание. Когато майка ѝ идва да я види, тя почти няма сили да говори, но казва: “Боли ме сърцето”.

Двата теста дават надежда - те са отрицателни. “Лекарят дори ми направи знак с вдигнат палец, че всичко е наред”, продължава разказа си майката. Късно е и Сабин се прибира с намерението да дойде на следващия ден.

Но късно вечерта ѝ звънят - дошли са резултатите от най-първия тест, който е положителен. Междувременно състоянието на момичето се е влошило дотолкова, че е интубирано. “Не можех да повярвам, мислех, че са сбъркали. Защо този резултат дойде толкова късно?”, ридае майката.

“От самото начало повтарят, че младите карат леко. И ние повярвахме, като всички останали”, присъединява се Манон, по-голямата сестра на Жули.

Малко след полунощ ново позвъняване: “Идвайте бързо!” “Сега вече изпаднах в паника - продължава майката. - Веднага разбрах, че се е случило нещо непоправимо. Когато пристигнах, тя беше посивяла”.

В 1 ч през нощта Жули умира. Майката докосва ръката ѝ, усеща, че още е топла дори през предпазните ръкавици. После ѝ съобщават - край, повече няма да я види. Във времена на пандемия правилата са стриктни. Не може да вземе и нищо от вещите ѝ - те ще бъдат изгорени. Не може да запази дори синджирчето от кръщенето ѝ.

Отнасят тялото в моргата на болницата. Оттук ще го вземат за погребението. Няма да има церемония. “Още същия ден трябваше да изберем ковчега. Нямаше да можем нито да я облечем, нито да я гримираме, нямахме право.”

В четвъртък, след като властите официално съобщават за смъртта на Жули, телевизиите започват непрекъснато да повтарят, че е починало 16-годишно момиче. “Беше непоносимо, защото това беше моето дете - казва почернената майка. - Никога няма да получим отговор защо това се случи с нея.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Коронавирусът е коварен. Покосява и млади и здрави хора като това дете на 16 години. Тепърва ще разберем какво става с уж възстановилите се напълно от вируса.
67
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка смърт е трагедия, но .... починал е ЕДИН гражданин на 16. Знаете ли колко си заминават от бронхопневмонии, менинго-енцефалити и пр и то бебета и малки деца?
66
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е починало от Ковид 19 значи не е било здраво. Що за глупаво заглавие?
65
3
 
14
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Вижте,***!Съдействайте на телевизиите,всички довечера да пуснат по един филм на ужасите-да разпуснем малко,а!?
64
1
 
28
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Трагедия! Хиляди хора като са посрещали радостно Новата 2020-та г. и през ум не им е минавало, че само след броени дни ще са мъртви от някакъв вирус. Зла година...
63
0
 
3
 
! Отговори
Спешно преди 4 години
Колеги, спешна информация. Някой пробвал ли е Clear Linux ?
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то и аз бях здрав ама ме изкараха от гроба заради пневмония кати бях на 5
61
4
 
19
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Вирусът е отключил нещо, което е щяло да се отключи след време. Била е "здрава" ама друг път... Милото дете :(
60
2
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Млък. Тези послания идват от както свят светува. Даже и на динозаврите са им треснали един метеорит нали?
59
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то в Библията е казано - наближава Апокалипсиса и ще има второ Пришествие! (Dooms day ).Това е началото - пожарите в Амазония, в Австралия, повишаването на температурите на Земята, сега тази пандемия... Господ изпраща послания, които човечеството отказва да разчете. Наказва ни заради алчността на човека, която надмина всякакви граници!!
58
2
 
11
 
! Отговори
Пародия преди 4 години
Абе как джурналягите как не написаха за някое българско семейство как се бори с лишения я с рак я с други болести. Вече ни писна от слапани европейски истории. Пък и меко казано прекаленото преувеличение с единични истории вече писва. Кажете как се справят и борят българите и българските медици.
57
2
 
8
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Няма как все още да имаш голям брой излекувани, след като ги броят за излекувани едва когато вече не са заразни. Това са към 30 дни общо. Кризата в държавитре, за които говориш е в началото.До 2-3 седмици ще се подобри и тази статистика.Един регистриран случай в тежко състояние е равен на поне 10 други.Така че смъртноста вевроятно ще падне под 1 процент. Това не го казвам за да не се пазите.Напротив - пазете се! Опасността е в пъти по-голяма отколкото при обикновен грип! Но без паника!
56
3
 
14
 
! Отговори
ннн преди 4 години
каква е целта ви? ясно, че хората трябва да ги е страх, но при такива новини страхът може да премине в паника, където ще има допълните проблеми освен настоящия.
55
6
 
24
 
! Отговори
читател преди 4 години
Безумно написан материал.Много беше важно да ни кажат ,че в болнчината стая имало плюшени играчки - е така цопнато без връзка с другите изречения.Лекаря вдигнал палец пред вида на едва дишащото момиче, само защото било имало отрицателен тест за КОВИД19. Зер няма други хиляди болести и състоянието й не е било крайно притеснитлено така или иначе. А и смъртността от ковид при младите е ниска.Цялата тази историйка е кайно нелогична и едва ли звучи по този начин в оригинал
54
1
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
Дадоха индекс на заразност за Ковид, че е 2.8 от Италия и Англичаните казват , че е около 3. При експоненциално разгъване, докато зарази десети човек, вече е заразило 59 000 човека. Средно 7 дни да се появят симптомите, и като тръгна февруари - ние вече може би имаме 10-та стъпка. Което ако си помислим реално, означава много повече болни от регистрираните, което дава надежда за по-ниска смъртност.
53
2
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Ей, като трябват 3 седмици на тялото да изчисти вирусът за да те запишат в графа - оздравял , ти как я мислиш, дали няма да са починалите повече от възстановилите се следващите 20 дни?
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за красивото младо момиче, каква загуба на живот и перспектива, но без аутопсия няма как да кажат имало ли е или е нямало друго заболяване, вроден проблем. То и при обикновения грип има млади и здрави хора си отиват. Реалността обаче е , че грипът е най-страшен за 80+. Както смятат да удължат марките в Европа повсеместно за още 12 седмици, не знам как ще удържим и икономически и психически
51
2
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Ти броил ли си китайците преди и след епидемията?
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавите, които заложиха на стадният имунитет честобпочиналите са повече от възстановилите се.Към момента във Великобритания има 759 починали и 135 възстановени. В Холандия има 546 починали срещу само трима възстановили се. Да се дават проценти на смъртност на този етап е бeзyмиe. Китай взе крути мерки и не става за еталон, въпреки, че там епидемията е почти затихнала.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо отрицателен,после като се влошило детето става положителен. Дали грешки и неглижиране не приписваме на коронавирус?! Бог да го прости детето,такъв млад живот! Много тъжно...