COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?

Експерти: Това е моментът "успяваш или загиваш" за европейския проект
2 апр 2020 20:51, Елка Василева
408
COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Brexit, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Още по темата

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм."

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

Предупреждение за опасността от липсата на европейска солидарност отправя и друг британски вестник, "Индипендънт". "COVID-19 изтиква Европейския съюз настрана", пише изданието и се аргументира, че с влошаването на пандемията на континента гражданите на отделните страни се обръщат към собствените си правителства, забравяйки за Брюксел, който "увисва" поради безсилието си да направи нещо. Дали това ще има дългосрочни последици за ЕС става все по-открит въпрос", посочва "Индипендънт", цитиран от БТА.

В статия в същия вестник бившият шеф на "Банк ъв Ингланд" Мервин Кинг поставя друг интересен въпрос, възникващ във връзка с развитието на пандемията и мерките, които се вземат за ограничаването й. Според него тези мерки пораждат все по-голямо недоволство главно сред младите хора, които питат "защо тяхното бъдеще се поставя на карта, за да се помогне, за да се даде шанс за по-дълъг живот на по-възрастните". Това, отбелязва той, може да доведе до "бунт на младите", които са заставени да си стоят вкъщи, за да пазят старите.

За да се избегне такъв бунт, правителството трябва да излезе с ясна стратегия за излизане от наложените сурови ограничения върху нормалното ежедневие, за да се спаси икономиката, когато пандемията приключи, призовава Кинг.

Британският вестник "Експрес" дава думата на известния американски политически анализатор Ноам Чомски, който изразява мнение, че кризата с коронавируса е можело да бъде преодоляна лесно, ако светът не е бил заблуден от поведението на борсите и финансовите пазари.

"Отдавна беше ясно, че световни пандемии са вероятни. Много добре се разбираше и че предстои пандемия от коронавируса", отбелязва той. Още от времето на предишните коронавируси, например епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди 15 години, тези вируси бяха идентифицирани и започна разработване на ваксини срещу тях. Тази работа обаче бе прекратена, защото пазарите дадоха погрешни сигнали под влиянието на фармацевтичните компании, които искаха да правят козметични кремове, вместо ваксини, предпазващи хората от тотално унищожение. Козметиката носи много повече печалби, казва Чомски.

Днес виждаме резултата от тиранията на частния бизнес, на корпорациите, които действат без оглед на интересите на обществото. Неолибералната чума блокира работата върху ваксините, заключава с възмущение Чомски пред "Експрес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още по темата: ЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,, Именно на същия принцип работят и ваксините те запознават тялото с антиген, който е в такова количество, че да не може да разболее човек. Но достатъчно, за да даде възможност на тялото да създаде антитела, които ще защитят организма от евентуална атака на съответната болест.....'' Е това беше целта на занятието.
250
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия и Испания няма никакъв пик и се увеличават заразните, а вече и в САЩ, Франция и Англия става критично. В България също доста се увеличиха заразените и все повече заприличва на Сърбия с по 100-150 нови заразени на ден.
249
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Точка на пречупване"Брюксел увисна, защото .... не искаМЕ"Ти четеш и си глупостите които пишеш?
248
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите неща се развалят, истинските са вечни. Любовта ще спаси света.
247
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахахахахахахаАко не знаех че т*олиш щях да си помисля че просто не си достатъчно умен. Както казах, утре ще запееш друга песен. Най-готиното е, че колкото и да пискаш фантазиите ти не са реалността.
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...никой не си е направил труда да я проучи..."Не бе, просто е малко трудно да се проучва система, дето не допуска свободни журналисти (или просто ги убива на излизане), а пътьом редовно отнася бомбардировки от водещите демокрации по света, че даже и диктатурите. Хилядолетие и половина не се научиха някои хора, че пророка Мехмед няма да ги спаси от собствената им некомпетентност, и че положението няма да се подобри ако ще целия свят да мине на техния "сървис провайдър".
245
2
 
8
 
! Отговори
Точка на пречупване преди 4 години
Брюксел увисна, защото ние повече не искаме ТОЗИ Брюксел! Не искаме Брюксел на джeндъpите, на ***, на гeй парадите, на социалните полове, на Родител 1 и Родител 2, на фaнaтизиpaните вегани, щастливите пpaceта - този Брюксел ни отвpaщава, изпълва ни с гняв и oмpaза! Този Брюксел, който силом ни натpece иноверци, чуждоземни терористи, инфaнтили като Грета Тунберг, Хелзинкски комитети, НПО-та, Истанбулски конвенции, който накрая посегна и на нашите деца - да върви в ада!!!
244
1
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
САЩ тласка ЕС към разпад и формирането на диктатури които да контролира.
243
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полюциите на всички противници на ЕС...че съюзът ще се разпадне.Е...няма да стане, товариши.
242
2
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
До Италия е предпоследната страна която ще излезе от ЕС. Последната ще е България.Ама нещо не си познал :) Италия ще е първата държава която ще напусне ЕС след Великобритания и това ще стане веднага след като свърши карантината и останалите ограничителни мерки за събирания на хора и гласуване на референдум.Защо мислиш, че Урсула *** включи на заден и се извинява на италианците сега?За България не знам дали ще е третата напуснала държава, но със сигурност ще е в първата петорка напуснали
241
3
 
7
 
! Отговори
. преди 4 години
Европейският проект е СВЪРШЕН!
240
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахахахахахахаЖалко че няма да ти видим повече физиономията със същите изказвания когато мине кризата. Италия е предпоследната страна която ще излезе от ЕС. Последната ще е България.
239
3
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
На Италия първо й се изредиха всички мигранти от цяла Африка, останалите държави в ЕС се направиха на слепи и глухи за проблемите на Италия от това.Сега в разгара на кризата Полша и Чехия ОГРАБИХА руските и китайските самолети с маски и медицинска техника изпратени като безвъзмездна помощ от Русия и Китай за Италия! И то в момент, в който ЕС се направи, че Италия не съществува!!!Сега Урсула *** се извинява на Италия но е леко късно вече. След карантината Италия напуска ЕС. Само гледайте!
238
0
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До Малчугана. Моля те, излез от този паразитен начин на мислене. Дай да видим какво ще се случи с вируса и да не говорим за война. Нека първо поставим умовете си в ред, и да видим какво можем да направим за да изчистим въздуха. Нима искаш майките ни и бабите ни да четат какво пишеш и да живеят в страх чудейки се дали са родили хора или ***? Ей Богу, няма ли веднъж да отворим огледалото на себеотразяването и да видим какви емоции сеем с думите и мислите си?
237
0
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Благодаря, за доизясняването на фразата, ами нека тогава покажем на нашият премиер (който и да е той) че и ние сме интелигентни и че и той е интелигентен пък пак ще си се разбираме. Виждам, че при теб има хубава мисъл, не се застъпвам за отминали идеологии, ще измислим нещо ново не се притеснявай. Дайте само да не се кълнем, че от това печалба няма никой, нито БСП, нито ГЕРБ, нито който и да било ни желае злото. Ние сами си създаваме света в който и общесвото в което живеем. Поздрави!
236
5
 
0
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Ми той умрял ***!
235
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 264Напълно очакван отговор от някой който няма намерение да защитава с действия нещата които говори. Точно като рашките ръководители, които всичките са големи родолюбци, но инвестициите им, децата им и къщите им са на запад. С единия край на устата плюе, а с другия подава да лапне каквото може.
234
0
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
Те лидерите ли са винивни или са виновни всички обикновени граждани, на които спря да им пука за всичко? Вкарват нелегални имигранти с милиони и правят геноцид на собствените си населения, а хората отсрещат пляскат и плакати им вдигат. Кой ще им търси сметка на тези лидери ако не хората? Француците бяха едни от малкото протестиращи, жълтите жилетки в продължение на повече от година, всеки ден. Докато не дойде фалиращият цялата икономика вирус. Хората се примиряват с всичко. Слабохарактерни.
233
0
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До Анонимен 258. Защо трябва да насаждаме омраза и да се метем? Я малко по-сериозно 21ви век живеем, имаме достатъчно Земя, за да се изхранваме. Явно е - информационният бум и глобализацията ни хванаха леко неподготвени. Така е не само в България, а из целият свят лека по-лека оеднаквяваме гледните си точки. Нашият изказ и нашето слово е отражение на нашата реалност. Нима не си научихме уроците от миналото? Или кажи нещо хубаво и градивно или се помоли за страдащите.
232
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига вече с тия маски, дезинфектанти, измислени пандемии и прочее, вирус няма. Всичко е манипулация, за да се сринат икономики и някои други да се възползват. Не вярвайте на тези глyпocти.