Меркел: Германия е в началото на пандемията от коронавирус

Ще трябва да живеем с нея още дълго време, заяви тя
23 апр 2020 15:20, Елка Василева
23
Меркел: Германия е в началото на пандемията от коронавирус
Ангела Меркел. Снимка: БГНЕС

Германия все още е в началото на пандемията от новия коронавирус и ще трябва да живее с нея дълго време, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Не живеем във финалната фаза на пандемията, а все още сме в началото й", каза Меркел в долната камара на парламента.

"Спечелихме време", каза тя и добави, че то е било използвано за укрепване на германската здравна система.

Меркел призова за по-голям бюджет на ЕС за подкрепа на икономическото възстановяване в съюза, но заяви, че призивите от някои страни членки за общи дългови инструменти не са правилния начин. Вместо това тя призова за европейски икономически пакет, който да подкрепи икономическо съживяване в следващите две години.

Още по темата

Меркел изрази безпокойство, че германците не спазват указанията за социално дистанциране и това може да доведе до нова вълна на епидемията, след като федералното правителство и властите на германските провинции се съгласиха да започнат да отварят някои магазини от тази седмица, а на 30 април ще обсъдят как да се действа след 3 май.

Германия е пета по брой заразени с новия коронавирус след САЩ, Испания, Италия и Франция, но броят на починалите е сравнително нисък благодарение на ранно и масово тестване.

Заразените в Германия нараснаха с 2352 и станаха общо 148 046 души по данни на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Броят на оздравелите е по-висок от броя на новозаразените, пише БТА.

"Именно защото числата пораждат надежда се чувствам задължена да кажа, че този междинен резултат е крехък. Застанали сме на възможно най-тънкия лед. Нека не излагаме на риск постигнатото", заяви Меркел.

Световната здравна организация е незаменим партньор на Германия в борбата с разпространението на коронавируса и правителството на страната напълно подкрепя дейността на организацията, заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

"От името на Германия подчертавам, че СЗО е незаменим партньор и ние подкрепяме нейния мандат", заяви канцлерът.

Епидемията от новия коронавирус е най-сериозното предизвикателство за Германия, откакто бе основана Федерална република Германия след Втората световна война, заяви Меркел.

"Ще живеем още дълго с този вирус и въпросът е как да му попречим да надделее над нашата здравна система и да доведе до многобройни жертви. Това още дълго време ще остане главният въпрос за политиците в Германия и Европа", заяви канцлерът.

Тя подчерта и нуждата да се произвеждат защитни приспособления, по-специално маски, в самата Германия.

"Пандемията ни учи, че не е хубаво, когато защитните облекла пристигат от далечни страни. Положението на пазара на такива материали е напрегнато. Маските, които струват няколко евроцента, могат да станат стратегически фактор по време на пандемия", каза Меркел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние откак се помним сме така.Да свикват...
21
4
 
5
 
! Отговори
Остап преди 4 години
Лед тронулся, господа присяжные заседатели...По ирония на съдбата Бендер го ошушкват точно след като е преминал плаващия лед по Днестър на границата с Молдова, и то в град Бендеры.Въпросът е за колко години вирусът може да ошушка Германия до шушка.
20
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктатора Борисов си отдъхва още месец-два ще остане на власт.
19
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е Борисов да предложи сделка на Путин - признаваме Крим за руски, а в замяна да вземе всички роми и останалите руски агенти в БГ(БСП, Атака, Възраждане, АБВ, Радев...)
18
0
 
8
 
! Отговори
Плановете на Меркел преди 4 години
Трябва да извлечм максимално девиденти от ситуациата чрез пускане на ваксината и производство на защитни облекла.СЗО ще ни промотира и ни е нужна като съюзник-Ето това искаше да каже Меркел
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FFИ ти какво ще направиш след това велико... прозрение? Едва ли ще разбереш, че хапчетата, които пиеш вече не ти действат изобщо.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терариума на Позитано работи ли?
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел си харесва нацистки порядки и това си е.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакси го заявява със задоволство.
13
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев къде си влечуга такава
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FFКво ти пука? Глей си кефа и тва е.
11
2
 
6
 
! Отговори
Чакаме преди 4 години
Инквизиция.Грешни сме пред Световния Елит.И пред неговите Глашатаи.Главанаци с пръстове на шмайзерите.
10
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
До Кучето Бъфи/6Естествено е "учените" от кох да се допитват до нас, след като месец след нас откриха, че маските помагат.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Бай *** и Господ е лъжец, ако той каже, че има вирус и то опасен...
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само най-големите наивници си мислят, че началото на Май всичко свършва.
7
6
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
...daaa ama Tramp ,reche "*** the WHO ".....iavno mute Merkel oshte ne e shvanala "tankia " mu namek !!!
6
9
 
8
 
! Отговори
Кучето Бъфи преди 4 години
Какво друго да каже Меркел, като по цял ден гледа пресконференциите на нашия Щаб - и копира нашия опит. От Робърт Кох директно се допитват до главния ни вирусолог - Тиквундий.
5
8
 
29
 
! Отговори
FF преди 4 години
С това си изявление,полит.елит ни казва ,че има план и цел,..мълчанието им, а в последствие лаконичното мнение че това било началото...май натам бие.Какво знаят те а ние ,ходещите портмоненца не знаем е въпроса.Защо елита не се разболява ?Кой ги пази...къде отидоха разузнаванията, спец.части ?Тази политическа тишина ни говори че има трети кукловод.Кой командва мишоците и какви са целите му..май има нужда доста хора да висят от стълбовете.
4
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая е самото докозателство, че няма никакъв вирус
3
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Властта е на сигурно докато хората са убедени, че има опасност от невидимия враг. Затова и за властта извънредното положение е благоприятна ситуация.Това е най-голямата психологическа операция на световно ниво. На хората просто им се каза да си стоят по къщите!!!