Лавина от доноси в Германия във времето на коронавируса

Повод: Поява на публични места със забранен достъп, за тържества в частни жилища
30 апр 2020 21:15, Елка Василева
191
Лавина от доноси в Германия във времето на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Двайсет души са се събрали на барбекю тази слънчева априлска неделя в Шверин, Северна Германия. Извикана от една съседка, полицията обаче се намесва и им съставя протокол за неспазване на изолацията по повод коронавируса.

"Скандализирана от това поведение", съседката им дори се хвали с постъпката си в социалните мрежи, отваряйки дискусия за доносничеството, подновено в разгара на епидемичната криза.

Въпросът е особено деликатен в тази страна, обсебена от миналото си - издайничеството е било издигнато едва ли не в ранг на държавна доктрина по време на нацисткия режим, после и в комунистическата ГДР.

Затова под хаштага #Denunziant ("доносник") се редят все нови туитове, изпълнени с възмущение, все повече сравнения с Третия райх и политическата полиция на бившата ГДР.

"Всичко това затвърждава един предразсъдък, дълбоко вкоренен у германците и насочен срещу самите тях: в несигурни времена част от населението е готово да се превърне в продължение на държавната власт", разсъждава Кристиян Щьокер, преподавател по психология, в седмичника "Шпигел".

Още по темата

Според него впрочем тук няма нищо специфично германско - в тревожна атмосфера хората навсякъде са раздвоени между рефлекс за солидарност и желание за ред, за санкциониране на непокорните, пише Франс прес.

Подозрителност

Поток от подобни съобщения се забелязва и в ред други страни, въвели карантинни мерки, за да възпрат разпространението на COVID-19: един специализиран сайт в Нова Зеландия се срина под лавината от сигнали. Анонимно обаждане прекъсна брачна церемония в Южна Африка, а френският номер за спешни повиквания 17 е претоварен с телефонни доноси.

"Явлението е всеобщо, но с различна специфика по места. Това става по-често в градските зони, където мнозина хора зависят един от друг, отколкото в по-слабонаселените райони, в които човек разполага с повече пространство", обяснява за АФП Рафаел Бер, преподавател по криминология и социология в Хамбургската полицейска академия.

По думите му "колкото по-дълго трае извънредното положение, толкова по-рядко се среща просоциално поведение и толкова повече се развиват недоверчивост и подозрителност".

В Германия например полицията получава дневно стотици подобни сигнали по телефона, с имейли или чрез социалните мрежи, сочат изчисления на АФП.

Само в Мюнхен "към 100 до 200 граждани се обаждат всеки ден" по такъв повод, посочва Свен Мюлер, говорител на градската полиция.

От 20 март до 7 април полицията в Бранденбург се е намесвала 2930 пъти при нарушения на санитарните правила. "Близо две трети от тези акции са били по сигнали от граждани", споделя с радост говорителката й Щефани Клаус.

Разрушително действие

В повечето случаи става дума за поява на публични места със забранен достъп, примерно стадиони, за тържества по частни апартаменти, дори за присъствие на коли с номера от други региони.

"Не се намесваме обаче задължително след всяко обаждане", изтъква Хайди Фогт, говорителка на берлинската полиция. Претрупана с повиквания от този род, полицията в германската столица настоя в края на март чрез Тwitter жителите да спрат да товарят спешния номер 110, "непредназначен за сигнали във връзка с нарушения на изолацията".

Андреас Гайзел, вътрешен министър на берлинското регионално правителство, прикани гражданите да проявят здрав разум. "Не желаем доносничество", отсече той в ефира на радио Ер Бе Бе.

"В случай на лека изолация, както в Германия сега, относителната свобода идва от възможността за самоограничаване", коментира за АФП Клаус-Петер Зик, историк и политолог. При липса на самодисциплина за постъпките, сметнати за "безотговорни", може да се сигнализира.

Но наред със стремежа да защитят обществото, разкривайки провиненията, някои може да се възползват от ситуацията за разчистване на лични сметки.

"Така става винаги по време на криза, особено щом нови правила предвиждат правосъдието да реагира: всеки, който има зъб на съседа си, може вече да го издаде за най-малкото нарушение на разпоредбите срещу коронавируса", твърди Бер.

"Това руши социалните връзки", казва той./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
10
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
У нас много се доносничи. Особено по-възрастните хора и пенсионерите, които са живели през комунизма. Лошото е, че в почти всички случаи това не е от голяма загриженост за обществото, а за да направят номер на някой.
138
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че това в момента именно не е ЩАЗИ и обаждането не води до никакви последици, а в много провинции няма и глоби. Най-много да отдидат и да ги помолят да се приберат. По парковете в Германия пускат даже не полиция, а някакви пандемийни помагачи с жълти жилетки да ходят да демонстрират присъствие, които нито имат някакви правомощия, нито реално реагират на нарушения на правилата.
137
7
 
8
 
! Отговори
! преди 3 години
Кво значи завижда? При положение, че заради две-три групички от по десет човека ще затворят парковете на един голям град кое според теб е нормата? Няма заради 4-5% всезнайковци и герои да се влачат тия мерки до януари! В момента надали има по-лек режим на карантина от нашия, но по български ние само мрънкаме!
136
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ей, калъфи ... какви доноси са това ?! Човек се обажда и застава с името си съобщавайки за нарушения, които могат да доведат до тежки последствия и дори смърт на други хора, като по-възрастните и болните. ЗАПОМНЕТЕ, системното нарушаване на правилата и законите води до анархия. Тоест започва да работи "закона на джунглата". По-силния започва да краде, бие, изнасилва и убива по свое усмотрение. Помислете как искате да живеете ...
135
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aз разграничавам нещата. Дали човек е добронамерен или злонамерен си личи по постъпките му. Ако видя някои да бъде тормозен от дрогиран ,пияница или от мутри ,бръснати глави...личи си тормоза нали. Но когато завижда някои ,че друг празнува или се разхожда само заради короната ,това си е завист и злоба да се доносничи.Всеки решава за себе си.Пази ли се или не.Не да ни противопоставят едни други,защото това е целта на много управляващи...
134
0
 
6
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
До АнонименНямай никакви съмнения нито угризения!Той хляба си го е изял сам, качвайки се пиян да вози хора!Ще пие след като приключи работният му ден, НЕ ПРЕДИ ТОВА!!!
133
8
 
15
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
Поредната поръчкова статия, която цели да уязви хората, искащи да живеят в ред и спокойствие.Значи не се укоряват тези, които РЕАЛНО, с действията си нарушават правилата за социална изолация, а се сочат с пръст онези, които само са съобщили за конкретното нарушение?!Ще прощавате много, ама правилата са за всички! Не едни да ми се правят на хитри и да заявяват, че правилата не са за тях, а само за будалите. Е, ше ви *** номерата кални!
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздвоен съм.Понякога и на мен ми е идвало да подам сигнал за нещо, но съм се отказвал.От друга, *** си е *** и от дума едва ли разбира.Ако усетите,че шофьор на такси лъха на алкохол, бихте ли подали вие лично?От една страна -ще му изгорите хляба.От друга -ако направи гробница, как ще се търпите?Тегава тема.
131
2
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
До Киру-ШарнираСтига глупости, викали са им "немци" защото не са разбирали езика им т.е били като неми.
130
16
 
7
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 3 години
Славяните едно време са им казвали НЕМЦИ. Защото те са като неми. Те и акъл нямат. Не мислят, лесно могат да бъдат командвани.
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да бе даТам където са гетата е пълно с насилие. И не само в Гермавия, а навсякъде. Където отиват хора с подобен манталитет, за жалост и на част от българите е такъв, не можеш да очакваш друга. Но повярвай ми в по-голямата част от тези държави не е така. Опитай се да го правиш и може номера да ти мине 1-2 пъти, но накрая го отнасяш. И не ми давай примерите на много българи, които живеят в квартали с румънци, араби, руснаци, поляци и т.н работещи полунелегално и търсещи далаверата.
128
4
 
18
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
В Германия наркотици няма на всеки ъгъл,а кюрдски и турски банди хич не се млатят пред погледа на ошашавения немец!Масови убийства също няма,а просяци въобще!Бегай,Бегай...бате!
127
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е па те половината са ора на Гецтапо, другата половин на Щази
126
6
 
10
 
! Отговори
ковид - комунизъм преди 3 години
"" краен стадий на демокрацията, или теоретичен комунизъм "" .................... комунизъм в най-чист вид, само че при комунизма ти даваха по 100 лева на месец, а сега колекторска фирма ще дойде да вземa без да се интересува дали имаш или не
125
12
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Държава,в която единствените мъже са избягалите от войната бежанци...не ми я хвалете!Тя е обречена!
124
5
 
25
 
! Отговори
Уф преди 3 години
Няма да забравя,как на един шваба арабите бяха изнасилили и убили дъщерята,а той им прощава публично под бурното одобрение на германската общественост!Безтегловност,,липса на морал и поне капка мъжество!Помислете как се чувстват другите им дъщери,след като знаят,че може да бъдат следващата плячка!Еми това няма как да се случи в България!Поне сега!
123
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпници и *** трябва да са постоянно в стрес от вероятността да бъдат разобличени, разкрити и наказани...По какъв начин няма никакво значение.
122
7
 
12
 
! Отговори
Уф преди 3 години
Ама голям ред в тази Германия....половината арабски сбирток им се изреди на улицата,а Ханс само подсмърча и бръщолеви за толерантност и разбиранеПлюя на такава държава и подобно стадо!Жалко за прекрасната държава преди да олиберастеят!
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до очевадецаАми да му потроши стъклата не е ли безредие бе умнико ?
120
7
 
5
 
! Отговори
Мюмюн преди 3 години
Германия приключи!Да живее Германистан!