Лавина от доноси в Германия във времето на коронавируса

Повод: Поява на публични места със забранен достъп, за тържества в частни жилища
30 апр 2020 21:15, Елка Василева
191
Лавина от доноси в Германия във времето на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Двайсет души са се събрали на барбекю тази слънчева априлска неделя в Шверин, Северна Германия. Извикана от една съседка, полицията обаче се намесва и им съставя протокол за неспазване на изолацията по повод коронавируса.

"Скандализирана от това поведение", съседката им дори се хвали с постъпката си в социалните мрежи, отваряйки дискусия за доносничеството, подновено в разгара на епидемичната криза.

Въпросът е особено деликатен в тази страна, обсебена от миналото си - издайничеството е било издигнато едва ли не в ранг на държавна доктрина по време на нацисткия режим, после и в комунистическата ГДР.

Затова под хаштага #Denunziant ("доносник") се редят все нови туитове, изпълнени с възмущение, все повече сравнения с Третия райх и политическата полиция на бившата ГДР.

"Всичко това затвърждава един предразсъдък, дълбоко вкоренен у германците и насочен срещу самите тях: в несигурни времена част от населението е готово да се превърне в продължение на държавната власт", разсъждава Кристиян Щьокер, преподавател по психология, в седмичника "Шпигел".

Още по темата

Според него впрочем тук няма нищо специфично германско - в тревожна атмосфера хората навсякъде са раздвоени между рефлекс за солидарност и желание за ред, за санкциониране на непокорните, пише Франс прес.

Подозрителност

Поток от подобни съобщения се забелязва и в ред други страни, въвели карантинни мерки, за да възпрат разпространението на COVID-19: един специализиран сайт в Нова Зеландия се срина под лавината от сигнали. Анонимно обаждане прекъсна брачна церемония в Южна Африка, а френският номер за спешни повиквания 17 е претоварен с телефонни доноси.

"Явлението е всеобщо, но с различна специфика по места. Това става по-често в градските зони, където мнозина хора зависят един от друг, отколкото в по-слабонаселените райони, в които човек разполага с повече пространство", обяснява за АФП Рафаел Бер, преподавател по криминология и социология в Хамбургската полицейска академия.

По думите му "колкото по-дълго трае извънредното положение, толкова по-рядко се среща просоциално поведение и толкова повече се развиват недоверчивост и подозрителност".

В Германия например полицията получава дневно стотици подобни сигнали по телефона, с имейли или чрез социалните мрежи, сочат изчисления на АФП.

Само в Мюнхен "към 100 до 200 граждани се обаждат всеки ден" по такъв повод, посочва Свен Мюлер, говорител на градската полиция.

От 20 март до 7 април полицията в Бранденбург се е намесвала 2930 пъти при нарушения на санитарните правила. "Близо две трети от тези акции са били по сигнали от граждани", споделя с радост говорителката й Щефани Клаус.

Разрушително действие

В повечето случаи става дума за поява на публични места със забранен достъп, примерно стадиони, за тържества по частни апартаменти, дори за присъствие на коли с номера от други региони.

"Не се намесваме обаче задължително след всяко обаждане", изтъква Хайди Фогт, говорителка на берлинската полиция. Претрупана с повиквания от този род, полицията в германската столица настоя в края на март чрез Тwitter жителите да спрат да товарят спешния номер 110, "непредназначен за сигнали във връзка с нарушения на изолацията".

Андреас Гайзел, вътрешен министър на берлинското регионално правителство, прикани гражданите да проявят здрав разум. "Не желаем доносничество", отсече той в ефира на радио Ер Бе Бе.

"В случай на лека изолация, както в Германия сега, относителната свобода идва от възможността за самоограничаване", коментира за АФП Клаус-Петер Зик, историк и политолог. При липса на самодисциплина за постъпките, сметнати за "безотговорни", може да се сигнализира.

Но наред със стремежа да защитят обществото, разкривайки провиненията, някои може да се възползват от ситуацията за разчистване на лични сметки.

"Така става винаги по време на криза, особено щом нови правила предвиждат правосъдието да реагира: всеки, който има зъб на съседа си, може вече да го издаде за най-малкото нарушение на разпоредбите срещу коронавируса", твърди Бер.

"Това руши социалните връзки", казва той./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
10
 
21
 
! Отговори
! преди 3 години
Само в България хора, които следят за спазването на законите се наричат доносници! Айде отидете в Германия на бирария, изпийте 10 бири и да видим колко време ще шофирате ...на втората пряка сте спрени за алкохол....Да не говорим за домашно насилие и други сериозни престъпления. Какво значи да съм солидарен със съседа? В смисъл ако той застрашава семейството ми аз трябва да го поощрявам ли, или да му помагам направо? Има си правила и права във всяка държава....
98
15
 
5
 
! Отговори
Б-52 преди 3 години
Е те имат анадолски работници което е лошо но е стократно по-добре от това да имат население с анадолски гени като българското.Нека не се лъжем за 500 години не сме бай чистият клон на северната арииска раса.
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кофти е да имаш анадолски гастарбайтери, но истината става ясна след 40-50 години. Ние имаме доста години опит с такива елементи, но те го подцениха високомерно.Никой не им е виновен.
96
5
 
9
 
! Отговори
До 101 преди 3 години
Ами не виждам какъв е проблема, просто не обичам съставките. По някой път идвам и в 7 на работа, почиствам и бюрото на шефа, после и моето. Записвам си и кой кога е дошъл на работа. Примерно ако дойде в 8 без 3 няма как технически да започне работа. Вечерта казвам на шефа, също и броя цигарите на пушачите. Шефът ми.оценява високо работата за фирмата, повиши ми заплатата с 50 лв. За коледа ми подари телбот. Малки жестове, но от сърце.
95
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като са толко *** тия немци как въртят цяла Европа на пръста си че и Светът?А българина като е толко умен що е бетер Африка по стандарт?
94
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работил съм в две немски компании , имам впечатления от германците изобщо не ги смятам за много умни. По *** от тях сме само ние. Две световни войни с тях , сега пак им следваме деструктивните действия .
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ами работяАхахахаха , човече , ти си неспасяем случай :))))
92
1
 
3
 
! Отговори
Мдам преди 3 години
Тва с разделният *** е хубаво.Ама тая немска бабка дава ли си сметка че 1.5 млрд Катай никой ме го брига де си изфърля *** а Планетата е обща.Размножаващите се безконтролно плоскочели азиатскопитеци са проблема.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доноси ли? Да не сме в казармата по време на соца? Някои са заболели неизлечимо още по времето на социализма.
90
4
 
22
 
! Отговори
Немска логика преди 3 години
Миналата седмица си продаваме футболна топка четирима мъже на разстояние 20 метра един от друг и се събира тълпа възмутен немски граждани от 4 колоездачи (очевидно приятели) и спират един до друг на 30 см разстояние и ни правят забележка, че сме нарушавали карантината. Направихме се че не разбираме немски. Аман от немската логика. Всяка втора дума им е "теоретиш"
89
0
 
7
 
! Отговори
китаеца преди 3 години
в този сайт няма нито една новина която да дава някаква конструктивна информация, целия сайт е един фейк сайт, явно го има за да ни записват IP-та и да ги пускат на данс кой с каква политическа ориентация е или някаква статистика
88
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
портачи най мразя
87
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са "доноси", а "сигнали". Донос е за *** дето не знае какво са смислени правила.
86
7
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Живея в Мюнхен вече 33 години. Досега не съм срещал тукашен германец, който "да топи" другите. Това е под достойнството на един германец. Уважавам г-жа Василева за отличните и актуални публикации, но този път написаното не струва и лула тютюн. Клюкари и клюкарки има навсякъде по света, но тук хората са замесени с друга мая.
85
12
 
8
 
! Отговори
Ами работя преди 3 години
Идвам в 7:30 на работа, почистват си бюрото и започвам 15 мин преди другите. Колежката идва в 8 без 10, в 8 почва, ама в 9 отива да си пусне кафе и се вържа в 9:04, аз си записвам. После отива в 9:45 до тоалетната и се връща в 9:52, аз си записвам и си работя прилежно. И като тя си тръгне в 5, аз стоя и до и 15, и после отивам при шефа и му докладвам всичките и почивки. Същото правя и с другите колеги, после му пожелавам много хубава вечер, почистват си бюрото и в 6 си тръгвам.
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли някой от Шумен?
83
5
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Промити Мозъци
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, шваби сър.
81
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,...Шверин, Северна Германия...'' Изключително подвеждащо.Този град се намира в северната част на Источна Комунистическа Германия.Доносницата в случаят е същата изолирана съседка от времето на комунизма,и сътрудник на ЩАЗИ.И ще продължава да го прави защото мозъкът и е промит,и не подлежи на промяна.Направила го е не от гражданска съвест,а от злоба и завист.Защото от както падна Берлинската стена,дори и ,,здравей'' не и казват съседите.Пред нашият блок е същата тази ***.аутсайдери отвсякъд
80
4
 
12
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 3 години
Много е "гадно" когато Андрешко прережда, някой да го наклевети на опашката !!!