Как коронавирусът засегна ромите в България и Централна Европа?

За пореден път малцинствата са "сочени с пръст"
12 май 2020 08:46, Нели Христова
242
Как коронавирусът засегна ромите в България и Централна Европа?
Снимка: БГНЕС

Най-голямото малцинство в Европа – ромите, са особено силно засегнати от коронавирусната пандемия в много страни, тъй като са изправени пред комбинация от рискове за здравето, икономически лишения и засилена дискриминация.

Около 80% от 10 милиона роми в Европа живеят в гъсто населени квартали и пренаселени домове, а много от тях нямат достъп до течаща вода. Поради това основните за изолацията санитарни мерки, необходими за борба с разпространението на вируса, са по-трудни. В някои страни това вече доведе до превръщане на ромските общности в потенциални горещи точки на зараза, пише изданието.

„Това бедствие ще засегне не само ромите, но и главните насоки за справяне с обществата, икономиките и политиката на малцинствата и ще засили междуетническия конфликт до ниво, невиждано през последните три десетилетия“, сочи неотдавнашен доклад на фондация Отворено общество“ относно въздействието на коронавируса върху ромите в шест държави със значителни общности: България, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Испания.

Ромските квартали в България и Словакия са оградени, пише The Guardian, цитиран от БГНЕС.

„Два големи софийски квартала се охраняват от контролно-пропускателни полицейски пунктове и хората могат да напускат района само ако покажат трудов договор или докажат друга спешна причина за това. Бих казал, че това е необходимо в определени ситуации там, защото ние сме длъжни да защитим останалото население”, цитира вестникът министъра на вътрешните работи на България, когато мерките бяха въведени в София и други ромски селища през март.

Елана Ресник, антрополог, специализирана по въпросите на ромската общност в България, каза, че „соченето с пръст“ на ромите е най-новият пример в дългата история на малцинствата, обвинявани в разпространение на болести и в провали на държавата.

„Идеята кой е вероятен причинител на заразата се расовизира и вината се прехвърля от държавните структурни проблеми към самите хора, като се казва, че „тези хора не са чисти“, кава тя.

В Словакия пет ромски селища са поставени под карантина от началото на април, което активистите за права счетоха за дискриминация. Оттогава четири от населените места вдигнаха карантината.

„Дори да има някакво основание за безпокойство, мерките за сигурност не са последвани от подходящи здравни мерки и мерки за социална помощ. Много хора останаха без вода и лекарства и не можеха да излизат, за да се сдобият с тях ”, заяви Желко Йованович, ръководител на ромските инициативи на „Отворено общество“ и един от авторите на доклада.

Много роми намират работа на сивия пазар ден за ден, което означава, че може да не отговарят на условията за държавни компенсационни схеми. Други са се върнали в страните от Централна и Източна Европа от работните си места в Западна Европа в началото на пандемията, често защото „кранчетата“ им на доходи са пресъхнали. Вкъщи те често нямат здравна застраховка и изградени мрежи за безопасност.

Много семейства или нямат интернет у дома, или нямат достатъчно устройства за всички деца в домакинството, което затруднява дистанционното им обучение.

„Коронавирусът променя тези условия от лоши до катастрофа“, казва Йованович.

Популистките политици са се фокусирали върху ромските общности в цяла Европа през последните години, сочи още британският всекидневник. Крайно дясна партия в Словакия е пуснала униформени патрули във влакове, за да следят за „престъпност“, а крайнодесните милиции в Украйна извършват множество атаки срещу ромски селища. „Унгарският премиер Виктор Орбан изглежда използва ромската общност в страната като изкупителна жертва в кампания по-рано тази година, за да повиши подкрепата сред поддръжниците си“, твърди статията.

Има обаче някои случаи на оспорване на стереотипите“, продължава The Guardian. „В България ген. майор Венцислав Мутафчийски, който управлява коронавирусната реакция в държавата, затвори въпрос за това колко роми са заразени с вируса, като попита журналиста „в кой век живеете?

Цитирани са и думите на преподавател по социология в Софийския университет, който каза, че има и някои признаци, че пандемията е накарала властите да осъзнаят, че проблемите на ромите не могат просто да бъдат игнорирани и вместо само да бъдат сочени с пръст, ромите трябва да получат и необходимата помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88Абсолютно сигурно е, че и една десета от "инвестициите" предназначени за проекти свързани с ромите не е достигнала до тях под форма каквато е запланувана, по простата причина, че са "усвоени" от ...... българи.
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих казал какво мисля, но съм убеден, че тези които крещят, че нямат "свобода на медиите" моментално ще ме цензурират.
80
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия много наподобява някаква лигавщина на Дойче Веле. Като толкова ви боли за ромите си отделяйте от заплатите и сметките, за да плащате техните. Всички лишения, от които страдат след вече 60 години НЕПРЕСТАННИ безвъзмездни инвестиции в тях, в която държава и да живеят, са защото сами са си пожелали тези лишения.Пък и за какво малцинство говорим? 10 Милиона в Европа. Българите по цял свят са сумарно 9, в Европа са максимум 7. Кой е малцинството?
79
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 82Ако само знаеше колко дисертации се изпонаписаха в БАН като израз на над/пване пред НПО-тата чрез възхвала на ромите и заклеймяване на българите, които са обвинени, че не са достатъчно толерантни към местните индийци, не ги тачат достатъчно и не щат да им търпят културните традиции.Някои даже и професори успяха да станат чрез подобни писания и когато ги наречеш майкопродавци, те реагират като онзи, когото наплюли, а той рекъл, че това сигурно е божа росица. СуперТепегьозлък!
78
1
 
13
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Басил Лефски 67Хайде, давайте. Само ни дайте извинение/повод да ви затрием окончателно. Ние чакаме с нетърпение.
77
2
 
29
 
! Отговори
И какво? преди 4 години
Да обречем на зараза цялото останало население на един град, само за да могат ромите да се шматкат насам натам дори когато в семействата им е констатирана зараза?!Малко ли са другите хора, които останаха без работа заради епидемията?Защо един определен етнос трябва да бъде вечно фаворизиран и подпомаган само заради това, че създава проблеми? А защо създава проблеми? Защото го мързи да учи, не му се работи много, но деца прави като на конвейр и настоява за все повече и повече социални помощи!
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо ХристовРусия финансира ли партии или НПОта извън Русия?
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента в СЗО масово се пишат докторати "Чае шукерия, причината за разпространение на коронавируса". Не са китайците!
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лек денВ някои култури лъжата се наказва с рязане на език. Според теб това издържана морална норма ли е?
73
1
 
12
 
! Отговори
д-р Напалм преди 4 години
някой да ме е викал?!
72
0
 
2
 
! Отговори
Лек ден преди 4 години
Също така нямам намерение да си губя времето с дребнавщини относно етимологията и значението на думата морал. Също така, не става въпрос за излизане от собствената си култура а отричане с цел да се постигне тук вече по-правилно ако съм сгрешил морално преимущество. Виж видеото там човека си го казва по-добре от колкото аз бих могъл да го интерпретирам. Лек ден.
71
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът с тази етническа група не е само у нас ,а по цял свят .Генома им е такъв ,и те така искат и им харесва да живеят.Да се съберат великите сили, и да им направят една държава където да се съберат на куп ,и да се оправят .
70
2
 
31
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
Най-лошото е че такива организации като отворено общество спомагат за омързеляването на ромите и по този начин провокират омраза от другите членове на обществото към ромите. Въобще как не се намери някоя организация да съди Отворено общество БХК и другите пиявици които използват ромите за лични облаги за дискриминация към обществото и насаждане на омраза.
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бившо ченгеКак живееха ромите преди 89та? Отговор: по същия начин.Къде е прехвалената "строгост" тогава?
68
1
 
2
 
! Отговори
Лек ден преди 4 години
До ЗабележкаПуснах линк към видеото в коментар 39,линка не е пълен защото някои модератори трият коментари ако се пусне пълен линк.Мнението не е мое, а лек преразказ на беседа на проф. Славой Жижек. Също така нормалната норма СЕ дефинира през културата. За справка ислямските общества където прелюбодействането се наказва със смърт и боят над жената с цел назидание е вид морален дълг. След кратко търсене в интернет моралът може да се интерпретира и като "правилно поведение", което е и идеята ми.
67
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ромските квартали пректически заразени са 100%, това са десетки хиляди, но там тестване няма, тестваме Бойко и Корнелия и парламента всеки ден , ето ти ги 1000 теста.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 63Виж какво,драги,на времето Рене Декарт е казал:"Преди да почнем да спорим нека първо си изясним понятията!"И не бързай с въпроси от сорта "какво ще стане ако Бойко Борисов хвърли атомна бомба по САЩ"!Слабите журналисти задават такива въпроси!Айде,лек ден!
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Елана Ресник, антрополог, специализирана по въпросите на ромската общност в България" Тази сигурно не е виждала ЕДИН от тея дето ги защитава на живо, иначе специализирана била. Я да дойде да поживее в гетата малко да я видим после дали пак ще пее същата песен. Като се прибере в САЩ носеща 2-3 малки петнисти хиени в себе си за спомен. Да си я радват там каква е защитница.
64
1
 
16
 
! Отговори
до 67 преди 4 години
ми айде пробвайте се хахахахахахахаблагодарете, че българите са милостиви и ви оставят да си живеете в дупките, че може и без тях да останете
63
25
 
1
 
! Отговори
Басил Лефски преди 4 години
Изстрадалите и репресирани роммии докога ще търят, страдат и стенат под българското робство?! Кога ще се вдигнат и кажат "Свобода или смърт!" Докога светът ще толерира българите, репресиращи малцинствата в страната?!