Случилото се с тях е свинщина: Румънци в Германия на бунт

Живеят при мизерни условия, за месец работа получили 100-200 евро
19 май 2020 19:45, Елка Василева
98
Случилото се с тях е свинщина: Румънци в Германия на бунт
Снимка: архив, БГНЕС

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу своя работодател. "Случилото се с тях е свинщина", коментира местно издание, цитирано от Дойче веле.

Сезонни работници от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител "Ритер" в Борнхайм, близо до Бон, протестират от няколко дни срещу мизерните условия, в които са настанени, както и срещу ниските възнаграждения. Те твърдят, че за един месец работа са получили едва 200 или дори само 100 евро.

Да спиш до пречиствателна станция

Към фирма "Ритер" към момента са заети 240 румънци. Всички те са пристигнали от Румъния специално за реколтата. С изключение на 29-годишната Розалия Сотри. Тя живее в Германия от 11 години и говори добре немски език. Работи в туристическия бранш, но поради кризата с коронавируса останала безработна. Затова решила тази година да работи на полето.

Още по темата

"Онзи ден хората, които получиха заплатите си, взеха едва по 100 или най-много 200 евро. За цял месец работа това е твърде малко", казва тя пред местния вестник "Генерал Анцайгер". И Сотри досега е получила само три от обещаните 4 авансови плащания, които били прекалено малки.

Не само заплащането обаче се оказва проблем. Румънците протестират и срещу условията, в които са настанени - те спят в контейнери, поставени непосредствено до една пречиствателна станция и линия на влака.

Оплакват се, че помещенията са неотоплени, както и че получават храна с изтекъл срок на годност. Розали Сотри споделя, че е трябвало със собствени пари да закупи малка електрическа печка, за да отоплява контейнера, в който е настанена заедно с още трима свои колеги - мъже и жени. "Генерал Анцайгер" разполага и с видеозапис, на който се виждат санитарни възли в ужасно състояние. 29-годишната румънка разказва също, че на закуска получавали хляб и колбас с изтекъл срок на годност.

От фирма "Ритер" съобщават, че работниците ще получат пълните си заплати, след като приключи реколтата. Румънците обаче се притесняват, че няма да видят парите си, както и че поради липса на финансови средства няма да успеят да се завърнат в родината си.

"Представете си какво трябва да се е случило"

От месец март фирма "Ритер" се намира в процедура по несъстоятелност. Това обаче не извинява отношението ѝ към сезонните работници от Румъния, коментира "Генерал Анцайгер". Главният редактор Хелге Матисен пише следното: "Сезонните работници са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, тъй като са зависими от заплащането. Представете си какво трябва да се е случило, за да се вдигнат сега на протест. Да не плащаш на тези хора заслужените от тях заплати и да не им предоставиш нормални условия на живот - това е просто свинщина."

Според Хелге Матисен, източноевропейските сезонни работници нямат никакво лоби, те не получават никаква подкрепа. "Сякаш на нас ни е все едно какво се случва с тях пред очите ни. Сега корона-кризата разкрива злоупотреби, които съществуват отдавна", пише главният редактор на изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
В ВГ-то е ***.....лко по-добре.Фирмата "ШАПО" например в с. Енево Новопазарско,пробутва разкапани коли на високи цени а хорицата купуват ли купуват.
71
0
 
4
 
! Отговори
маноло преди 3 години
Румънците са глупави и неграмотни сезонни работници . Още през 2002 г. работех известно време в едно испанско село - на гроздобер.. Испанеца ни предостави сравнително добри условия за живот и ни плащаше по 50 ? надница на ден . Аз говорех испански и се оправях бързо и водех цяла група от 20 човека , българи , украинци и един чех. Всичко беше точно , до момента в който пристигнаха 50- тина румънеца и се самопредложиха на испанците за по 20 ? на ден. Естествено , испанците ни платиха и освободиха.
70
7
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
..И КАКВО СЕ ОКАЗВА , ВСЪЩНОСТ...?!ОКАЗВА СЕ , ЧЕ "ХОРАТА ОТ РУСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" НА ИЗТ. ЕВРОПА , СА ПО-ПРОСТИ И НАИВНИ , ДОРИ ОТ ПОСЛЕНИЯ МЮСУЛМАНИН БЕЖАНЕЦ У ГЕРМАНИЯ...ХА,ХА,ХААААААА...ВИНАГИ СЪМ МРАЗЕЛ ПОГОВОРКАТА "ЗАЛУДО РАБОТИ--ЗАЛУДО НЕ СТОЙ"!"ЗАЛУДО РАБОТИ" ---САМО ТОЗИ ,НАИВНИК ЧИЙТО ТРУД ...Е "БЕЗ ЦЕНА"!!!!!
69
1
 
14
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
от малкото което съм работил по селата съм видял че ако знаеш език , отиваш и се договаряш се работодател, ако ли не - вярваш на някой сънародник. Един познат не му платиха и ми се обади да му помогна да се оплаче, и полицая попита, за кой е работил . и нашия не знае, пита го да покаже на коя нива е работил, за да издирят собственика-- В непознато село и 500 декара с лозя *** покажи на кой парцел са те оставили в 5 сутринта. Резултата че нашия пи една водица и разбра защо не дружа с българи
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за мозъчно ампутираните ли е?Тази статия беше преди два дни публикувана.
67
13
 
8
 
! Отговори
дядо Граматик преди 3 години
Поредната сензационна "пуканка" обслужваща нечии интереси или показваща как някой общественик е мноого "загрижен" и върши работа .После ще се окаже че Фирмата е изплатила точно толкова колкото е трябвало. А неграмотните протестиращи от първата си заплата е трябвало да платят ПО ДОГОВОР,който са подписали определена сума на посредника - такса за посредничеството, билетите за транспорт до Германия и всички други административни такси и удръжки изисквани от държавата .Четете си договорите.
66
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Похвално за Дойче веле,рядко пишат свестни статии.А работниците дано си получат заплатите и отопление!
65
4
 
19
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Анонимен То и в Германия има толкова германци колкото българи в България и те се разбягаха заради меркел
64
4
 
13
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Анонимен това не ти е нашта милиция дето тормози българите а крепи "електората - ромите" на боко и хунтата му
63
2
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До От СиднейАав$тралия По кротко не се коркай толкова не си храни егото напразно че Господ вижда
62
0
 
22
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Точно в момента, две пушещи ,, шведски" с лош български, на масата отсреща в моето любимо кафе, си говорят как да точат социална, и се опитват да разгадаят някакъФ дюкуминт на социалната служба.. Не е шега!!!
61
2
 
43
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Преди точно 4 седмици си говорех с един шеф на такава земеделска,, кооперация" за аспержи, ягоди и боровинки , защо аджеба не впрегнат милионите гости на баба Меркел, а чакат на румънци, поляци и българи...? Отговори ми: - Вие ще наемете ли някой, който не му се работи, умишлено наранява продукцията и не става преди 9 часа сутринта... !?Въпроси....?
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72 Додоти не сили оная "зозо" па си се написала "додо"
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СиднейАав$тралияЦървул чакаме да ти видим колко вадиш.ИТ шМатко
58
2
 
24
 
! Отговори
Jas преди 3 години
До Абе 71: Може би защото милионите мюмюни от Азия не са дошли в Германия да работят?
57
2
 
24
 
! Отговори
marketing analyst преди 3 години
До АбеТе са адвокати, доктори и космонавти, които не бива да бъдат натоварвани със селскостопански труд.
56
2
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До до додоНе са, ако го осъзнаят. Здрав човек, който има земя да обработва, винаги има избор да бъде независим от грабителя!
55
2
 
24
 
! Отговори
до додо преди 3 години
Така е, ама за да отидат там явно и в Румъния не е розово. Тия хора са между чук и наковалня.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
65,А ако се водят командировани служители отдадени под наем? Обичайна практика е и никой не следи каква ти се води заплатата. Командировъчните лесно ще ги опишат като осигурени място за спане и храна на някаква цена.Нали затова се опитваха по едно време да прокарат директиви при командировка да ти се плаща заплатата в страната, където си комендирован, ако е по-висока...
53
7
 
19
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Ами да си стоят в държавата! Румъния има силно развито селско стопанство и тези хора могат да си бачкат в родината, без някакви грабители да ги третират като нerри. Времето на мултирасовия мултикултурализъм отминава, колкото и еретично на фона на "евроатлантическите ценности" да прозвучава това!