Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ген. Мурафчийски им го каза в прав текст - стаден имунитет се поситга с масова ваксинация. То там освен, че явно се правят експерименти с хора, сигурно и ваксините отричат.
106
7
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
А не, това изобщо не е вярно. Това противоречи на най-големия капацитет в инфекциозната медицина - доц.др.проф.акад. Мангъров.А както се знае - щом фактите противорерчат на Мангъров, то тогава не са факти.Даже аз си мисля че лично Мутафчийски е отишъл под прикритие в Швеция и е флашифицирал въпросните факти, само и само да излезне че Мангъров не е прав.Само тъй ще да е станало! Няма друго разумно обяснение!
105
0
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 119От моя гледна точка, *** са тези, които садят съмнения в научните методи и рационалните решения, и се уповават на конспирации и "алтернативни" подходи в изключително неприятна за всички ситуация. Чии интереси защитават е трудно да се каже (вероятно е смесица между "влияние от някой", лично невежество и проблеми, и скука).
104
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука е безсмислено да се спори с платените *** на герб. Вместо да кажат на хората да пият магнезий и имунни стимулатор и да организират адекватни мерки за бързо и правилно лечение, да осигурят лекарства , затворуха хората, паникьосаха ги, крадоха пари и бизнеси и фалираха държавата.Това е не само некадърност, това е мародерство и предателство и се наказва със смърт.
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LanКога ти е било забранено да ходиш до магазина или да излизаш от вас?Какъв китайски модел те гони?
102
1
 
7
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Lan"И никой от тях не излезе с името и авторитета си?"Имаше основен координатор на усилието и административен ръководител, който говореше от името на всички които работят (все още) по въпроса. Това беше Мутафчийски. Основния авторитет по въпроса е проф. Кантарджийски, и той е "заставал с авторитета си" зад решенията на щаба. Не знам къде сте били, когато обясняваше кое как е и защо.Швеция я критикуват на базата на коректни данни. Поне за това не може да ги обвиняват.
101
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейк новина както всичко от това правителство
100
2
 
6
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Lan"А за късопаметните ще напомня, че нашите мерки бяха по "Китайски модел", целта беше не да забавят, а да спрат вируса! СМЯХ!"Май нищо не си разбрала от мерките. Я дай изказванията на съответните ръководни лица които твърдят, че мерките били "да спрат" вируса. Нещо дали защото съм "късопаметен" не си спомням някога някой да е твърдял подобно нещо, най-малкото, защото тоя вирус не се "спира" (нито дори в Китай).
99
4
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Мхм, има? И никой от тях не излезе с името и авторитета си? Пак за късопаметните - вирусолозите бяха в разпуснатия "експертен съвет", тихомълком, без ясно обяснение защо "свършил си работата"...безкритични и немислещи са болшинството от хората. Швеция я критикуват на базата на откровено неверни данни! Макар че се очаква смъртността там да е най-висока в момента - те си го избраха, за да минат по-бързо, все още НЕ Е! И да - важна ще е смъртността накрая, когато поне 70% от хората са боледували.
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително се радвам за неадекватните мерки, които се заключава да се демонстрира загриженост без да се харчат пари, а само да се крадат. Безпочвено и без анализи се направи възможно най-голямата паника и фалираха държавата. Под предлога за пандемия имаме диктатура с опит за замазване на всички престъпления и кражби.Отклонение на вниманието от събралите се проблеми и некадърност.Не сме имали по вредно правителство .Група хора поставиха неграмотен престъпник и направиха диктатура.
97
7
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
А за късопаметните ще напомня, че нашите мерки бяха по "Китайски модел", целта беше не да забавят, а да спрат вируса! СМЯХ! Виж, това си беше явна смешка от първия момент. Не трябва да си гений, за да ти ясно, че България е несравнима с Китай - нито като икономика, нито като социална структура, нито като манталитет на народ и управляващи. Народът си спи...и още си спи и сега поема доволно плюенето на Швеция и не вижда, че то замаскира некадърността на СЗО и управляващи.
96
3
 
6
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До LanВ щаба със сигурност има вирусолози, при това най-добрите в България, тъй че поне за едно нещо със сигурност си в грешка. Къде можем да прочетем пълния състав на всички хора които работят с щаба, остава впечатлението, че вече си видяла тази информация (въпреки, че очевидно част от нея си я пропуснала)?
95
2
 
4
 
! Отговори
Овчаря Йохан преди 3 години
Стадо има.Имунинтет няма.
94
1
 
5
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Lan"Колко"? Колкото да не срине здравните системи на страните, както се случи на няколко места, където не очакваха зараза с такава сила и/или бяха лекомислени да не вземат мерки. Естествено, че ще има балансиране на решението срещу риска. Това се прави винаги, не само при пандемии с вируси."Нашите мерки бяха прибързани". Много убедено изказване и се радвай, че имаш лукса да спекулираш, че е така. Ако се беше случило другото, щеше да е късно. Швеция я критикуват на базата на данните.
93
8
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Как пък никой не се притесни, че в "щаба" няма вирусолози, няма икономисти...има "калинки". :
92
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходя където искам и нямам проблем с грипа. Ако съм го хванал съм се излекувал, ако го хвана ще се лекувам, ако е писано да умра божа работа. Но не желая некадърници да правят диктатура и да ми налагат безумни ограничения за да развиват бизнес от тях.Фалираха България и сега изнудват хората.
91
3
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Мхм, да "забави" :) и така колко и защо е въпросът? Това е въпрос на сметки, народът не му се ще да научи, че сметките са объркани. Разбира се, че трябва да има мерки за забавяне, ако здравната система тръгне да се претоварва, икономически обаче колкото по-бързо толкова по-добре. Нашите мерки бяха прибързани. Епидемията тепърва ни очаква, а икономически ресурс за нова карантина няма. :) Фактът, че така активно се плюе по Швеция не те ли навежда на мисъл?
90
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооо последиците от този вирус никой не ги знае!Не е като другия грип.Вие малко умни ли сте???На чалгаджията кабеларката ще гледате дето кани само гости контра на ГЕРБ.
89
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейк новина за оправяне на имиджа на престъпника от банкяШвеция може да си я мечтаем само.Тука некадърността ни убива , а *** реват че са уплашени от грипа.
88
1
 
6
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До LanКакво значи "с карантинно мнение"? Наясно ли си с целта на карантината? Ако не си, целта на карантината беше да забави разпространението на вируса, не да го спре. Никога не е предвиждано тя да продължи безкрайно, или дори много дълго време, тъй че реално сега Мангъров обикаля да обяснява как се прави това, което бил казал по-рано, но реално то се прави след като ефекта от карантината вече си е свършил работата. Мангъров просто обърка местата на мерките, защото преценката му беше грешна.