Ще отворят ли другите границите си за Швеция или се боят?

Шведите са смятани за потенциални преносители на заразата
21 май 2020 21:48, Елка Василева
36
Ще отворят ли другите границите си за Швеция или се боят?

"И тогава цели тълпи шведски младежи ще дойдат при нас": съседните на Швеция страни са разтревожени от курса на Стокхолм в пандемията от коронавирус. И затова засега се въздържат да отворят границите си.

Трудно можем да сравняваме резултатите от курса, който следват Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Включително защото отделните страни имат съвсем различна стратегия на тестване за зараза с новия коронавирус, пише Дойче веле. И въпреки това главният епидемиолог на Норвегия Фроде Форланд е убеден, че в Швеция положението е по-лошо от това в Норвегия. Затова според него е разумно границите да останат затворени.

Страхът от втора вълна

С това Форланд засяга една особено гореща тема в момента: тъй желаното отваряне на границите. Навсякъде в Европа засилват натиска да бъде спасен летният сезон. В същото време обаче страхът от втора вълна на епидемията си остава. И макар да не се изрича на глас, в северната част на Европа този страх е и страх от шведите, които мнозина смятат за потенциални преносители на заразата.

Още по темата

Аргументирайки със значително по-високия брой на смъртните случаи в Швеция, финландската вътрешна министърка Мария Охисало обяви, че към момента е просто невъзможно да се договори обща политика на страните от Севера по въпроса за отварянето на границите. Докато Норвегия, Дания и Исландия успяха да удържат разпространението на епидемията, "ситуацията в Швеция си остава тревожна", заяви Охисало.

Все още обаче съседните страни избягват да "отлъчат" Швеция. В Норвегия, Финландия и Дания в момента важат общовалидни ограничения за влизане на тяхна територия. Което обаче не означава, че това ще продължи вечно, казва Кристиан Тулесен Дал от датската Народна партия. "Ако едно германско семейство е наело къща за почивка или ако един норвежец притежава имот в Дания, тези хора са добре дошли. Такъв поток от хора се контролира лесно. Но ако изведнъж отворим безусловно границите, цели тълпи младежи от Швеция ще се втурнат да празнуват в Копенхаген и тогава ние ще бъдем изправени пред сериозен проблем", добавя Дал.

Почти пълно единодушие в Швеция

В Швеция гледат на нещата по друг начин. И изобщо не разбират скептицизма на съседите си. Мнозинството продължава да подкрепя курса на Стокхолм и твърдо вярва, че опасността може да бъде овладяна и без да се налагат строги ограничения.

Само малцина изразяват критично мнение. Например авторът на този коментар в "Svenska Dagbladet": "Правителството реши да се въздържи от строги ограничения на индивидуалните свободи. От това обаче не печелим нищо - нашият образ навън тежко пострада, а смъртните случаи са толкова много, че сега, когато в останалата част от Европа отново отварят границите си, ние сме на път да бъдем изолирани".
 


36
Още от Коронавирус
Сингапур забрани да се говори по телефон в транспорта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен

"Смъртността в Швеция няма нищо общо с подхода и, наложен от професори и експерти, а с безумието на либералното им правителство точно преди короната вкарвайки млади нелегални имигранти в старческите домеве, за да се интегрирали."

Значи Шведските професори и експерти не са взели предвид всички фактори - т.е. не са никакви професори и експерти.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Споко слънчака ще работи.
Имаме и камериерки да за пълно обслужване.
28
17
 
7
 
! Отговори
Истинска история. преди 6 дни
Датчани и Норвежци има от какво да се страхуват защото не си изградиха обществен имунитет. И агонията им ще е дълга след спирането на карантината.
27
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 30

Нищо не са се 'пооправили' другите държави, ами просто поотложиха проблема и си съсипаха икономиките. И ги очаква втора вълна.
Проблема на шведите беше само, че бяха нафрашкали старческите си домове с мигранти да живеят там заедно със старците. И кеъртейкърите предимно такива без елемнтарна хигиена, дисциплина и познания. Иначе експертите им епидемиолози взеха най-доброто решение. Другите затова ги последваха макар и късно.
26
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Швеция продължават да са много зле, докато почти всички останали държави в Европа се пооправиха. Вчера в Швеция имат 649 нови случая - най-много в Европа на човек от населението и 40 починали - на второ място в Европа на човек от населението след Великобритания.
25
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не казвам, че шведите са цвете за мирисане в конкретния случай, но това сочене с пръст прилича на онова, където сочехме гърците, малко преди да фалират. Всеки може да си отговор на въпроса фалираха ли комшиите и по-зле ли са от нас.
24
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Шведите в момента са по-безопасни от останалите, които ги пазиха с карантина. Шведите имат вече почти 40% са го преминали и с имунитет, а другите са с 2-3% само. Разбира се че карантинаджиите са готови за втора вълна.
Смъртността в Швеция няма нищо общо с подхода и, наложен от професори и експерти, а с безумието на либералното им правителство точно преди короната вкарвайки млади нелегални имигранти в старческите домеве, за да се интегрирали.
23
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На шведите им е през трите корони.
22
8
 
10
 
! Отговори
ЧАСТ ОТ ВОДЕВИЛА преди 6 дни
Не разбирате ли, че Швеция просто е наред да изиграе ролята си в целия този водевил и го прави.
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Швеция е идеалното място за живеене с коронавируса... според Бай Ганьо и Мангъров...
20
14
 
16
 
! Отговори
Ако не знаете преди 6 дни
Не те чуваме през маската. Пускай мутрата и генерала политикан по тв, да не изпуснеш някоя истина!
19
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да видим след една година от 10млн шведи, колко ще са останали и как ще живеят и от 6млн българи, колко ще са останали и как ще живеят.

Тогава какви статии ще има. Българите се стопиха със 150000, а измрелите шведи са с 100000 повече и БВП им расте, докато ние ще се съкращаваме, ще се топим на НОЩ, ще драскаме по форумите...
18
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ваксина няма да има. Икономика няма да има, децата ни са обречени. Носете си маските на 30 градуса и минавайте на другия тротоар като видите майка с дете, така формираме нашето бъдеще. Всички ще го изкараме смешния вирус и ще гладуваме.

Чакам сега за Италия, чували, интензивното, да откажа лечение, близките ми как да умрат. А какво лечение? Нали няма?

Вие като пушите отказвате ли химиотерапия, като цъфнете?
17
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Интересно, как всеки пример за разумни и свободни мерки в Германия, Австрия, Холандия будят минуси и възмущение в тези форуми. Явно българинът си има генетична нужда да бъде роб на синджир. Не, че не ни напълниха с фейк новини като тази тук. Ама хайде малко да се събудим, да видим от какво умираме, да видим кои са проблемите на тази умираща нация...
16
13
 
28
 
! Отговори
Б-я напредничава преди 6 дни
Умрели за 3 месеца СЪС корона в Швеция - 3100, умрели за три месеца БЕЗ коронавирус в БГ за 3 месеца 27000. Икономиката е убита. Взеха се едни пари, хората се намразиха и зомбираха. БКП симеоновския кадър си показа рогата и стадото пляскаше, далавераджия политически назначен директор на болница се зъби, плаши, заплашва, държа нагло и показа какъв амбициран социопат е. Народът обаче сочи Швеция с пръст!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Честит празник - Св. св. Константин и Елена!5
14
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Току що прочетох в два немски вестника и шведско онлайн издания, че Германия, Холандия, Дания, Норвегия и Швеция синхронизират отварянето на границите, вероятно между 1-10 юни... Като се замисля, че в Швеция общата смъртност включително последните два месеца е по-ниска от в бокова България, ми става тъжничко.
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще изчистим тези които искат карантини и ваксини навсякъде, скоро хората няма да издържат на тези измислени вируси!
12
2
 
16
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 6 дни
ШВЕДКИТЕ ДА ЗАПОВЯДАТ.ГОТОВ СЬМ ДА ГИ ПРИЕМА
11
10
 
4
 
! Отговори
X преди 6 дни
90% от всички заразени и починали по света са утайката. Черните, мангасарянските общности .., много малка част от заразените са коренно население.
Иначе ... вярвам, че китайската храна ще стане фаворит при много хора.