Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanВсъщност, когато обявиха блокадата ( никога не е била пълна в България ) все още никой не знаеше колко е страшен вирусът.Може би, добре беше че се застраховахме.После се видя, че вирусът не е чак толкова страшен.Ама да не вземеш никакви мерки срещу нещо непознато е много смело и рисковано.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахаха"Там не е блокирала здравната система"Да, защото казаха на хората над 65 да не се вясват в болниците и те чинно и послушно си умираха по домовете. Иначе шведската здравна система беше натоварена на 80% без тия хора. Успяха да скрият, че въпреки богатството на страната не са подготвени за нищо, но на каква цена?
65
3
 
4
 
! Отговори
Георги преди 4 години
В действие е план за намаляне на населението по земята. Което в край на сметка е за хубаво. Ако човек сам не възстанови природата, природата ще ни затрие и пак ще се възстанови. Тази земя съществува от милиони години.. нашият живот е една прашинка, а ние искаме да определяме живота на всички живи организими
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До магияА знам как става тая магия.Ама човекът който е на много висока позиция не е наясно с елементарни неща и твърди глупости.
63
9
 
11
 
! Отговори
Lan преди 4 години
И с какво нашите мерки се различават в момент от техните!? Докато имахме 10 заразени на ден - пълна блокада, днес са 41, с пет смъртни случая и си имаме - шведски мерки. Само че и ден пълна блокада повече, ще доведе до срив в икономиката. ТА?! За какво точно беше пълната блокада, като в дългосрочен план няма как да я бъде? Да фалират малките? Хората да останат без работа?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не е вярноОнзи ден - 710 новозаразениВчера - 680 новозаразениДнес нямалои ни един.Как става тая магия?
61
0
 
1
 
! Отговори
магия преди 4 години
не са ги отчели навреме и не са попаднли в статистика днес. просто ще ги отчетат утре. а статстиците, ще ги разпределят за два дни.
60
4
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
колективният имунутет е в основата на ваксинацията! затова някои болести са изкоренени!
59
4
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
в крайна сметка вече правилата са като при тях. така че, в дългосрочен план всичко ще е еднакво. само че, някои ще са вече без бизнес. мерките бяха (не при нас), за да се ОТБЛОКИРА интензивната помощ! там НЕ е имало такова блокиране на здравната сиситема! при нас се БЛОКИРА здравната система БЕЗ да е натоварена ИЗОБЩО!
58
4
 
5
 
! Отговори
ист преди 4 години
Стадния имунитет е овча теория.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ЧовекНе съм съгласен, при грипа изградения имунитет предпазва, поне две години към същия щам! Аз от грип никога не боледувам всяка година, но през една две, три години ме изтресква от земята за седмица
56
9
 
7
 
! Отговори
Не е вярно преди 4 години
Работя в Швеция на много висока позиция в международна компания, но няма да ви кажа коя е да не ми завиждате. Тук няма никакви мерки и 70% са го изкарали, днес нямаме нито един заразен.
55
9
 
7
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Един типичен пример как едно общество с много високо средно ниво на интелигентност, направи огромна грешка. Никой не е затрахован, и съм далеч от това да злорадствам в стил - "видяхте ли сега??". Просто понякога умните хора бъркат от много мислене, а глупавите взимат правилните решения защото изобщо не се замислят. Това второто е за нашето правителство :)
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че тестовете не отчитат наличие на антитела даже и при преболедувалите, не означава, че те нямат такива! Проблемът е в тестовете, те не са достатъчно сигурни и това го признават почти всички. Затова даже и уж по-сигурните кръвни тестове ги правят по 3-4 пъти на един и същи човек, за да се получи малко по-сигурен резултат
53
1
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Не говоря за емигранти, те нямат право да работят от дома си, защото работата им на обслужващ персонал не позволява. Говоря за шведите и 70% работят от дома си. Нямам познати, които да учат в Швеция и да съм чувал от тях, работя със шведи.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧовекИ?Ко да праим?
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7.3% са се сблъсквали с вируса - 3800 умрелиАко 100% се сблъскат - умрелите ще са 60 хиляди.
50
3
 
10
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Втората вълна може да бъде също толкова опасна и дори по- опасна и за тези, които веднъж са преболедували ковид, защото ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО ТРАЕН Е ИМУНИТЕТЪТ СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ. ТОЧНО ТАКА, КАКТО ВСЕКИ БОЛЕДУВАЛ ОТ ГРИП ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА МОЖЕ ОТНОВО ДА БОЛЕДУВА И ДОРИ ПО- ТЕЖКО.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Добре казано! Страхливеца не обича да е сам, защото твърде много му личи! В тълпата не изглежда толкова жалък!
48
5
 
13
 
! Отговори
GG преди 4 години
Мангъра какво ще каже по въпроса ?