Меркел: Времената не са нормални и трябват необикновени мерки

Това е най-тежката икономическа ситуация в историята, обяви тя
6 юни 2020 14:28, Петя Славова
37
Меркел: Времената не са нормални и трябват необикновени мерки
Снимка: БГНЕС

"Това е най-тежката икономическа ситуация в историята на Федералната република", обяви Меркел и защити пакета с мерки за 130 млрд. евро. "Ако не предприемем нищо, дълговете и загубите биха били значително по-големи."

В интервю за общественоправната телевизия АРД канцлерката Ангела Меркел защити пакета с мерки за стимулиране на германската икономика в размер на 130 милиарда евро, приет тази седмица от правителство. Тя отхвърли критиките, според които върху плещите на идните поколения се прехвърля твърде тежко бреме. В интервюто Меркел заяви, че бездействието би довело до значително по-голямо нарастване на дълговете.

"Невъобразимо висока сума"

Още по темата

Канцлерката призна, че и от нейна гледна точка 130 милиарда евро са невъобразимо висока сума за "нормални времена". "Но сегашните времена на коронавирус не са нормални и затова са нужни необикновени мерки", каза тя, цитирана от "Дойче Веле".

Ангела Меркел заяви, че става дума за "най-тежката икономическа ситуация в историята на Федералната република". Колко дълбоко се е сринала икономиката си личи и по това, че в момента седем милиона германци са принудени да работят на съкратен работен ден (т.нар. Kurzarbeit), смята канцлерката. Тя увери, че целта на политиката в момента е "да направи всичко, за да се преодолее тази ситуация". Затова милиардите, които ще бъдат отпуснати за стимулиране на конюнктурата, според нея, са правилна стъпка. "Да даде на хората сигурност и да стимулира икономиката - това са задачите, които една конюнктурна програма е в състояние да изпълни", каза Меркел.

Тя призна, че пакетът с мерки предполага взимането на нови дългове, но добави: "Ако обаче не предприемем нищо, дълговете и загубите биха били значително по-големи".

За да има ефект от пакета с мерки и намаляването на ДДС да се усети и от потребителите, Меркел апелира към фирмите и гражданите със следните думи: "Сега, когато държавата оказва подкрепа, а фирмите се борят за оцеляване, очаквам всички да дадат своя принос - гражданките и гражданите, фирмите, а също и държавата". Същевременно Меркел отхвърли възможността да се удължи срокът на мярката за намаляване на ДДС (той ще бъде намален само до края на годината). Нейният аргумент: "Не можем да си позволим по-голяма загуба на приходи."

"Не мисля за пети мандат"

Според канцлерката, правителството на Германия е действало сплотено и се е справило сравнително добре с предизвикателствата, породени от кризата с коронавируса. Тя се противопостави на критиката, че сътрудничеството между двата коалиционни партньора в правителството функционира добре само по време на кризи. "Случвало се е, може би, често да се препъваме в някои детайли, но сега се видя, че правителството е дееспособно. Мисля, че е за предпочитане правителството да се справя добре тъкмо в сериозна ситуация като сегашната, отколкото в друго време, когато навярно не са нужни спешни действия." 

На въпрос дали високите проценти на доверие към Меркел не я карат да мисли за нов мандат на канцлерския пост, тя даде категоричен и ясен отговор: "Не, изобщо не мисля за подобно нещо. (…) Върху нас пада сериозна отговорност. Затова мисля за работата си през идните месеци, а не за нов канцлерски мандат."


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Отчаяните времена изисква отчаяни мерки. Desperate times, etc...
33
1
 
5
 
! Отговори
абг преди 1 месец
А най-добрата и обикновена мярка е да се разкараш от управлението и полезрението на хората. След като се отрича съществуването на т.н - световно правителство в сянка, нека да обяснят от къде най-мощната икономика в Европа и една от най-мощните в Света е пред фалит и взема тоя кредит, от САЩ ли от Китай ли, от къде ? Кой е по-богат от най-богатите държави във Света ?
32
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Олеле

Меркел ще остане в Историята като най-успешния политик на Германия за всички времена. Само в историята на комунистите ще остане като трън в очите, но това е разбираемо. Те са бесни, че Европа се обедини точно навреме. Иначе сега Раша можеше да си къса парчета от Европа безнаказано. Затова и българските ко*унета вият на умряло: сега щяхме да сме руска "територия", както Крим и Източна Украйна.
31
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 30

Докара ги немският народ, който демонтрира в кьолн и берлин за повече афроараби.
Виж фактите!
30
0
 
10
 
! Отговори
Олеле преди 1 месец
И кой докара тези тежки времена в Европа? Родоотстъпници като Меркел. Мръсни глобалистки ***, които биха продали семействата и сънародниците си за някой лев. Тази я има още някоя друга година живот, я не. Делата и ще останат в историята обаче - като национален и дори европейски предател.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да трябват спешни мерки мър--шо! Трябва да те изметат от поста ти, да те тикнат в затвора доживот за онова което причини на цяла Европа.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва алтернатива за Германия.
27
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
А относно меркел и афроарабите, немкините масово демонстрираха за тях - и в берлин и в кьолн... и меркел, като всеки политик им угоди на сърбежа.
26
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 20

Как да няма ценности бе пич, всяка реч на урсулата, комисарите и и гербаджийските министри е за ценностите, за повече еврос, демек.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавна икономика, борбата е с Китай, а не срещу вируса. Който не е разбрал.
24
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Време е германците да почнат да си плащат репарациите от всв.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гани Калача иска моркови.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Панта рей и времената са променени. А дали са "ненормални" ще твърдим, aко с доходи под критичния минимум за оцеляване оцеляваме.
Какти си е бг-ят случай отпреди години до днес с обикновени мерки.
мерки. Та значи да очакваме да се върнат обикновените мерки, когато времената станат нормални. Според вашето нормално. Тоест...?
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлага ли нещо извън това да си вкараме араби и африканци?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такова време като сегашното всичко е пари -няма ценности и хората не защитават нищо друго и не се интерисуват о нищо друго освен от пари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно точен коментар .
18
1
 
22
 
! Отговори
бг преди 1 месец
Целия свят се управлява чрез измама и заблуждение на хората, фалшиви новини и постановки.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие *** объркахте света!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-жо Меркел, бивше комсомолско секретарче ,то няма бивши , ама хайде от нас да мине , откакто се правиш на управленец в най- добрата ,до твоето идване на "власт" ,в Европа по всички показатели държава , вече няма нормално време -всичко ,до което си се добрала се срутва
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той е учил до втори клас.
В трети клас са го оженили.
Какво очакваш от такива?