Българите живеят най-малко в целия ЕС, най-дълголетни са испанците

За 8 години продължителността на живота у нас е нараснала с 3,1 години
Обновена: 17 юни 2020 20:57 | 17 юни 2020 20:57, Камелия Цветанова
151
Българите живеят най-малко в целия ЕС, най-дълголетни са испанците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средната продължителност на живота в България от 1980 г. насам постоянно нараства, но остава най-ниската в ЕС. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия, цитирани от БТА.

Испания отчита най-висока средна продължителност - 83,5 години, докато у нас обичайно хората живеят до 75-годишна възраст.

Още по темата

Между 2000 и 2018 г. продължителността на живота у нас е нараснала с 3,1 години (най-малко в ЕС), а водеща в това отношение е Естония (нарастване с 8,4 години). За сравнение през 1980 г. средната продължителност на живота на българите е била 71,1 години (68,4 при мъжете и 73,9 при жените).

България, наред с Хърватия, Латвия, Литва и Румъния, отчита траен спад в броя на населението в последните 30
години. За нашата страна, Гърция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния се очаква това явление да продължи до 2070 година. За 2018 г. най-висок отрицателен прираст на населението в ЕС бележат Латвия (-7,5 на 1000), България и Хърватия (- 7,1 на 1000).

Докато в повечето страни от ЕС населението в земеделските райони плавно се увеличава, у нас, в Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Унгария и Португалия то намалява и се преселва към градовете

България е сред малкото европейски страни, където се наблюдава по-ниска безработица в градовете, отколкото в извънградските населени места.

В нашата страна, както и в Хърватия, Унгария, Португалия и Румъния, се отчита едновременен спад в броя на населението и на икономическата сила в селските райони.

 


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 134

"Нямам обяснение"

Аз имам. Хората са прости, но обвиняват за това управляващите.
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спрете да обвинявате само управлението. Да и то има голяма роля. Но вижте, отидете в малките градове и села и ще видите "лимонада" с 10Ета за 1лв, почти колкото водата. И се купуват много. Толкова от храните там пълни, пълни с химикали, се консумират постоянно. Нямам обяснение...
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 132

Явно не можеш да четеш. Мрем все по-късно.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Живеем в рая, всичко е розово, управлява ни мъдрия и добър царя Тиква, пък мрем рано, как така?
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, нали в България става все по-зле, как така продължителността расте?

:)))))))
128
1
 
2
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 10 месеца
бобича затова си е пратил семейството в Барцилона, не го гледайте, че изглежда т ъп
127
1
 
3
 
! Отговори
Дааа... преди 10 месеца
Значи да си купя испанска кола...но да не си вземам испанска жена...;-)
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 131

Тия са най-дъртите комита над 75 години. Сега наближават набори около 60-та, които на практика се скапаха от работа през последните 30 години. Така че, не с тия обобщения. Всеки го очаква това.
125
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
"нашите пенсионери не знаят какво е работа"

да добре, язовирите дето пиеш вода са ги построили Соломон Паси и Дариткова :) :) :)
124
1
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
"някой ще държи кюлчета и пачки в някакво шкафче"

той и ония с коката в гардероба в Студенстки град си мислеше така, ама изгърме :)))) никога не подценявайте глу постта на един гербераст :))))
123
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Тонката

Трябва да си брутално глупав каквито сте болшинството от електората на БСП за да повярваш, че някой ще държи кюлчета и пачки в някакво шкафче пъки да стои така отворено.Бари Сийл не ги е правил тези работи.
122
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До аа

Ами мен ако питаш точно нашите пенсионери не знаят какво е работа, пък и пенсии взимат.Клатили са си краката цял живот ей!Всеки дъртак може да ви разказва как са спали по време на нощни смени а на редовните след обяд са пили ракия.
121
2
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
важното е Кралят Слънце да е жив да си пуши пурите и да кърти блажено голичък зо пачки и кюлчета :))))) за хората няма по-голяма радост от това :)))) ум ират с усмивка на уста
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В повечето страни няма такова понятие пълна пенсия, 40 години и пр. Работил си колкото си работил, примерно 27 години, получаваш си определен коефициент за годините и ти кредитират пенсията. И пак е в пъти по-голяма от така наречената "пълна пенсия" в БГ. Ама дъртаците не си знаят силата, защото поне една трета от гласовете идват от тях. Заспали овце.Това в България е остатък от комунизма.
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първата дума която научаваш в Испания е manana,защото тук всичко е утре,не днес😊
118
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 10 месеца
Испанци си карат
сладка Сиеста,
а Ганьо мизерства,
с пенсия - двеста !
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахаха, много сте смешни тия анти Герп, колко стотинки ви дадоха да пишете пак глупости???? То в статията си пише за последните 10г., възрастта в българия се е вдигнала с 3г. А при любимия ви бай Тошо разликата между нас и другите развити държави е още по голяма. Сменете тактиката хората не са вече толкова глупави и могат да осмислят нещата, как хем се вдига възрастта, хем е лошо?? Като си тръгнал от ниско ниво трудно се стига връх, ама то си личи и по ваще знания. Пишете си няма да прокопсате.
116
0
 
8
 
! Отговори
глас от тъдява преди 10 месеца
Хич не се учудвам , че испанците са на първо място в ЕС и на второ в света.
Всички казват че от чужд език първо се научават цинизмите, само в Испания първото което научаваш е Tranquilo , sin prisa.
115
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
защото ни управлява герп
114
0
 
6
 
! Отговори
ХАК НА СИСТАЕМАТА преди 10 месеца
Може и да живеем най-кратно, за метка на това се възрастта за пенсиониране расте и въпреки, че не е най-високата в ЕС, сме на челните места.

Въпроса е как да надхитрим системата, която ми работи?
Може - на всеки 3 години излизане на борсата. Така човек си взема нещо малко от полагаемото преди да е наеършил пенсионна възраст!

Инак НОИ си и чиста форма на закнна пирамида и по правилата на финансите е фалирало дружество (няколко милиадра дефицит, които се финансират от държавния бюджет)