"Ди Велт" за заплахата България да изчезне: Последният да загаси лампата

Германското издание за страшната прогноза на ООН
24 юни 2020 18:00, Елка Василева
320
"Ди Велт" за заплахата България да изчезне: Последният да загаси лампата
Снимка: архив, БГНЕС

След още 60 години населението на България ще бъде наполовина спрямо 1990 г., няма да има кой да лекува хората в страната, а самата тя ще бъде застрашена от изчезване. Страшната прогноза е на ООН.

България на картата на Европа

Бъдещето на България изглежда така: едно застаряващо население без медицински лица и болногледачи, които отдавна са емигрирали в по-богати държави. Според прогнозите през 2080 година България ще има население от едва 4,8 милиона души. Това са почти половината от близо 9-те милиона, населявали страната през 1990 година.

Така “Ди Велт”, цитиран от Дойче веле, описва прогнозите за бъдещето на България в статията, озаглавена “Последният да загаси лампата”. Изданието се позовава на прогнозите на ООН, според които населението на шест държави в ЕС - трите балтийски републики (Литва, Латвия, Естония), Румъния, България и Хърватия, ще се срине наполовина до 2080 година в сравнение с 1990 година. Шестте държави са заплашени от изчезване, пишат от “Ди Велт” и допълват, че те са изгубили 20% от населението си от промените насам.

Емиграция и почти никакви имиграция

Няколко са проблемите на източноевропейските държави, които водят до липсата на демографски прираст. Едната, разбира се, е бедността, която мотивира големи групи от населението да търсят реализация в по-богати страни. Другата – липсата на имиграция. “Ди Велт” отбелязва, че от една страна държави като България и Румъния заради ниския си стандарт не са толкова привлекателни за мигрантите, колкото други европейски държави. От друга страна, обществата в Източна Европа не искат мигранти.

Още по темата

“Много е трудно да се прекъсне това развитие”, казва Дмитри А. Жданов, шеф на лабораторията за демография в германския институт “Макс Планк”. Според него тези държави трябва да предложат на населението си “това, което западните държави предлагат”. За момента подобно развитие изглежда невъзможно. Затова някои от социолозите очакват обезлюдяването на тези страни да продължи.

Никоя държава не е загубила толкова граждани, колкото Румъния. По данни на Евростат 600 хиляди румънци на възраст до 19 години живеят извън страната. През 1990 година населението на Румъния е било 23,5 милиона, а сега е малко над 19 милиона. Спадът е с около 20%, колкото е и в България.

Ниска продължителност на живота

България, Латвия и Румъния продължават да са държавите с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, което допълнително допринася за стопяването на населението. По данни от 2018 година българите живеят средно 75 години, латвийците 75,1, а румънците 75,3. Средната продължителност на живота в Европейския съюз е 81 години. Испания и Италия са водещи по този показател – съответно 83,5 и 83,4 години.

Коронавирусът прибра източноевропейците, но временно

Чрез различни механизми засегнатите държави се опитват да ограничат спада на населението. Унгария се концентрира върху изграждането на емоционална връзка с родината и разпалването на патриотични чувства у хората. Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които разполагат с повече средства, отделят и големи суми за материално стимулиране на родителите. В изброените държави проблемът с прираста също е налице, макар и не в мащабите на балтийските страни, България, Румъния и Хърватия. В Унгария през 2019 година се прибраха повече хора (23 000), отколкото емигрираха (21 000). Раждаемостта също се повиши, но тенденцията за спад на населението все още не е преодоляна.

Коронавирусът създава временна и по-скоро илюзорна представа, че много от живеещите в чужбина се прибират обратно. Това вероятно ще продължи само докато ситуацията се нормализира, прогнозират от “Ди Велт”.

 


320
Още от ЕС
ЕС няма да пуска граждани на САЩ заради коронавируса?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 1 седмица
До Andrey

Браво на ОРБАН!!!!!!!!!!!!!
Долу боко и хунтата му ОСТАВКА на борисов (барух барах)
273
1
 
7
 
! Отговори
Andrey преди 1 седмица
Ето до това доведе политиката на "сигурност" на стожерите от ДС ! Продължавайте да ги поскрепяте и мачкайте техните противници. Страхотна стратегия.
272
4
 
1
 
! Отговори
реалист преди 1 седмица
До Анонимен

A тези които не са гастербайтери ,а със стабилна и постоянна работа се връщат 2 пъти в годината по 4-5 дни максимум!/Пример от моето семейство!/
271
6
 
5
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 седмица
БГ изчезна след 1990г. Всичко друго е невярно!!!
270
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
гани иска гъби.
269
0
 
3
 
! Отговори
До 259 преди 1 седмица
До 1991 година у наше голЕмо село бяхме около 10 000 души.Днес сме около 5000 човеци.Така че твоите глупости не са верни-))
268
6
 
2
 
! Отговори
Боли ме фару преди 1 седмица
Без това българия съществува само на хартия!
267
3
 
11
 
! Отговори
социолог експерт преди 1 седмица
Добре , че дойде демокрацията за да може всички българофоби и хейтъри да се ометат от България и да я освободят от присъствието си. В този аспект демокрацията донесе само полза на България , защото върна справедливостта и значението на частната собственост. Запада не може да прости на България, че 90%+ от българите са собственици на имотите и земята си.
266
0
 
14
 
! Отговори
komitata преди 1 седмица
Ди Велт само пропуснал да каже ,че старите лисици в ЕС опоскали огромни средства и натрупали стотици милиарди дългове противоричащи на финансовата дисциплиана в съюза ,акумулират огромни маси хора от тези държави и превръщат някои държави в колиниални заложници.
265
12
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 седмица
"ГУРБЕТА" НЕ Е ОТ ВЧЕРА , БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА...
ПРЕЗ Т.Н."ТУРСКО РОБСТВО" СМЕ КРЪСТОСВАЛИ ЦЯЛА ЕВРОПА , ДОРИ В КАЙРО СМЕ ИМАЛИ ТЪРГОВСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ...КАТО "РОБИ"...ХА,ХА,УХАААААААА...

САМО ПРИ КОМУНИЗМА БЕХМЕ "СВОБОДНИ" --ЩОТО НИ БЕХА ОГРАДИЛИ С БОДЛИВА ТЕЛ , С ТОК И ВЪОРАЖЕНА ОХРАНА С КУЧЕТА!

СЕГА И АЗ СЕ ГОРДЕЯ , ЧЕ РАБОТЯ НА ЗАПАД ЗА ДАЛЕЧ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ "СОЦ-РОБИТЕ НА ТРУДА" В БЪЛГАРИЯ!
264
1
 
8
 
! Отговори
Anonymouz преди 1 седмица
До Анонимен Този път наблюденията са сравнително верни, но иначе немците 30 години се скъсаха да ни плюят с повод или без.
263
18
 
8
 
! Отговори
нормален резултат преди 1 седмица
Даже много им време дават.
До 10 години в БГ ще има бели само в София,другото ще е евро роми в периферията.
Но честно казано ,като човек живеещ и устроен във Виена не смятам да оплаквам Ганьо.
Добре,че се махнах !!!
262
2
 
11
 
! Отговори
хахахаха преди 1 седмица
Ех Тулупа щеше толкова да се радва, че се е справил с безработицата след 60 години. Нямаа хора, няма безработни! Само еврофондове ако Европа съществува!!! РАй за всеки гърбав с чекмедже!
261
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото е по-малко населението, толкова по-богато. Така, че това е чудесна новина.
260
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напишете го в прав текст българите ви пречат !
259
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България няма как да се стопи тъй като повечето гастарбайтери работят на запад но се прибират
и живеят тука !
Още не съм видял българин да е изоставил роднините си тука ?
Всички обикалят света но винаги се връщат в България тук им са роднините .
А има много държави и с по малко население и са си добре .
Проблема тук е че хората са тъпаннари .
258
8
 
30
 
! Отговори
Глупости преди 1 седмица
В света няма празно!
Рано или късно в България ще се заселят и други хора от други държави и етноси.
Земята е богата , климата е добър и хората са малко.
Дали ще са българи или други --няма никакво значение.
ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА ВИНАГИ!
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ!
257
2
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 1 седмица
А ООН каза 1968 година че Ню Йорк ще е под вода.
256
3
 
5
 
! Отговори
БАН статистика 1986г преди 1 седмица
Държава. БР НАСЕЛ. - СРЕДНА ГОД живот /м.- ж./
СССР - 237души на 1лекар - 65 - 70
НРБ. 1980г -310 души за 1 лекар. 70 - 75
НОРВЕГИЯ- 490 души за 1 лекар. 85- 90 год
ГДР. - 260 души на 1 лекар. 71- 80
ГФР- 390души на 1леекар. 84- 91
255
7
 
13
 
! Отговори
До 240 преди 1 седмица
Както каза някой - избирай си средата. По това се познава интелигентния човек. А хубави и лоши хора има навсякъде , от теб си зависи какви ще избереш. А бягството почти никога не е отговор. Защото от небе си не можеш да избягаш.