Посегнаха и на Андерсен: "Малката русалка" била "расистка риба"

С този надпис осъмна бронзовата статуя в Копенхаген
4 юли 2020 12:00, Петя Славова
121
Посегнаха и на Андерсен: "Малката русалка" била "расистка риба"
Снимка: БГНЕС

"Расистка риба" - с този надпис осъмна бронзовата статуя на Малката русалка в Копенхаген. От полицията в Дания заявиха, че извършителите все още не са идентифицирани.

"Считаме това за вандализъм и започнахме разследване", посочи говорител на полицията.

Протестиращите от движението Black Lives Matter (Животът на тъмнокожите е от значение) оскверниха статуи на исторически личности, които са били търговци на роби и колониалисти. Действията им обаче излязоха извън контрол. Паметници на хора, които нямат общо с расистки прояви, също бяха издраскани или заляти с боя. Малката русалка също не беше част от тази тема, предаде cyprus-mail.com

Миналата година игрален филм на "Дисни", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 г., предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери изигра главната роля, припомня Bulgaria ON AIR.

"Много ми е трудно да видя какво точно расистко има в приказката", каза изследователят в центъра "Андерсен" в Университета на Южна Дания Ане Грюм-Швенсен пред датската агенция "Ритцау".


107-годишната скулптура на Малката русалка се посещава от 1 млн. туристи всяка година. И преди е ставала обект на вандалски прояви, като два пъти е била обезглавявана. Бронзовата статуя е изградена в чест на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, която кацнала на скала в морето край кея в Копенхаген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОС"Има Камери , Защо Полицията не покаже записите ?"Защото извършителите са черни а те са над закона. Ако полицията ги пипне с пръст това е расизъм.
82
0
 
21
 
! Отговори
Расистко е........ преди 3 години
Расистко е това, че се позволява тази пълна анархия да се руши всичко изградено от поколения. Расистко е, че вече белият човек няма права на собствената си територия. Расистко е, че се позволява да има не нормални протести, а бандитски шайки да разбиват и да ограбват наред и да не ги ловят законите, защото са с тъмен цвят на кожата. Нали трябва да има равни права за всички, както и наказания, защото скоро ще е така, че белият човек ще стане изчезващ вид.
81
0
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Фалшив си ти ... . От къде си сигурен ,че българин го е писал ?
80
3
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
Явно ти си не само кьорав , но и неук. Връзката /общия произход между северните славяни и викингите е историчесто доказана
79
0
 
14
 
! Отговори
42 преди 3 години
Те са проклятието на света, разсипници на всеки изграден порядък, такова им е еволюционното ниво на тази ***.Не става въпрос за белите, разбира се.
78
0
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Много американски филми гледаш , готин. Един от най-лошите източници да понаучиш нещо от историята
77
3
 
6
 
! Отговори
До Питър преди 3 години
И на мен викингите ти ми изглеждат на славяни, ама ...те си знаят. А колкото до българите ....Незнам ти от къде си и какви са ти гените че приличаш на арабин ама съм си правила генетично изследване и съм 98 % от нашите ширини . Не че си правя комплимент ама често ме спират да ми казват че имам.. красиви черти . Само 2 пъти са познавали , че съм българка , обикновено французойка или испанка
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света не върви на добре...Война срещу бялата раса на световно ниво.
75
1
 
4
 
! Отговори
ДоПроф. Палю Межирди преди 3 години
Не е вярно. Не е имало тогава черни на балканите.Бил е македонец. Това е сигурно
74
0
 
24
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Е то бива глупост, ама чак пък толкова?
73
1
 
24
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Евроджендерастите хептен са кретенясали..
72
15
 
0
 
! Отговори
Проф. Палю Межирдиев преди 3 години
До Ти да видишОрфей Е бил черен. Има история на учебниците в училище, има и истинска история на фактите и историческите извори.
71
24
 
3
 
! Отговори
Руский преди 3 години
Важното е,че най-голямата джамия в Европа е на руска територия!Българите кога ще направите нещо толкова велико?
70
2
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Орфей бил черен?Безкрайна афропомашка простотия в пълния си блясък!Кофти матрял.
69
13
 
2
 
! Отговори
Руский преди 3 години
До Фифи яде сух хлябБългари своите паметници драскат, че някаква си русалка...По-мрсно племе няма!
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До скоро имаше територии в Близкия Изток,където съществуваше робство.До миналата година.Хайде цялото БЛМ за ръчичка и към Близкия Изток!
67
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тези стари приказки са расистки. Защото са писани от бели хора докато по тези времена черните са били принуждавани да обработват каучук или захарна тръстика. Ако можеха тогава черните да четат и пишат, щяха да напишат Черен Фауст, Бяла война и черен мир и Аджанската Света Богородица.
66
2
 
17
 
! Отговори
Уф преди 3 години
Неграмотний Мюмюне,лекциите по история се заплащат.Вие тъмните не само не обичате да плащате,ами ви е трудно да ползвате поне безплатния интернет,за да се пообразовате малко.
65
6
 
2
 
! Отговори
Джингила преди 3 години
До УфМюмюн не познавам, но ако е до мен, покажи ми артефакт с "белият" Орфей.
64
7
 
2
 
! Отговори
Джингила преди 3 години
До До ДжингилаАйдееее, сега и *** станах... Браво "интелектуалецо", браво...А фараоните наистина са били ***, мислех, че с твоите претенции поне това знаеш.За Исус Христос - не е ясно дали такъв човек е съществувал в действителност.Пишман интелектуалче!