Киберпрестъпността в Европа расте заради COVID-19

Престъпниците се възползваха, за да атакуват уязвими хора
6 окт 2020 12:50, Елка Василева
5
Киберпрестъпността в Европа расте заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Пандемията от COVID-19 благоприятства разрастването на киберпрестъпността в Европа, особено що се отнася до педофилски съдържания и онлайн измами, предаде Франс прес, като се позова на Европол.

"Престъпниците бързо се възползваха от пандемията, за да атакуват уязвими хора", когато пандемията подтикна потребителите да ползват интернет повече от когато и да било, посочва правоприлагащата агенция на ЕС.

Онлайн измамите "станаха идеална стратегия за киберпрестъпници да продават продукти, които уж предпазват от COVID-19 или служат за лечение", посочи базираната в Хага европейска агенция, която всяка година публикува доклади за киберпрестъпността.

Европол забелязва и значително увеличаване на материалите, показващи сексуално насилие над деца, а разпространението на такова съдържание става още по-популярно от обичайното заради ограниченията за пътуване, предаде БТА.

"Пандемията от коронавирус забави много аспекти от нормалния ни живот. Но за нещастие ускори престъпната дейност в онлайн пространството", каза еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Европол.

 


5
Още от ЕС
Ирландия със строги мерки за три седмици заради COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 3
Уязвими са в смисъл, че от отчаяние са по-склонни да повярват на измама за някое уж чудодейно средство срещу вируса. Човек трудно приема, че е безсилен и търси някакъв вариант.
За педофилите предполагам се има предвид, че иначе биха пътували (секс туризъм), но понеже сега е по-трудно, повече гледат такива неща през интернет.
4
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
тези не се ли страхуват от короната или тях не ги лови
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не схванах връзката между онлайн измамите с лекарства и атакуването на неизвестно от какво уязвими хора. Както и връзката между лекарствата и педофилията но наужким да приемем, че като си седят вкъщи нямат какво да правят и педофилстват, докато ако са повънка вече не педофилстват.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бесепаритв защо толкова искат машинно гласуване, иначе нямат шанс
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не.
Расте, защото хората са първични животни в основата си. Какти и защото е по-лесно да се "бориш" с нещо и да взимаш процент, вместо да събереш кибер специалисти и ченгета и да победиш.
Тъй че ала-бала-шикалки.