Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната

Няма риск от сериозно покачване на цените, смятат експерти
17 окт 2020 07:45, Петя Славова
133
Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Над една четвърт от българите (26%) вярват, че еврото е най-стабилната валута в сравнение с българския лев, щатския долар и швейцарския франк. Това показва проучване на агенция "Тренд", проведено през септември тази година.

17% посочват, че левът и франкът са най-стабилни, а едва 12% избират долара, предава "Монитор". Близо всеки трети (28%) пък не може да прецени. 67% от респондендите смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до ръст в цените, а други близо 60 на сто очакват доходите им да намалеят. 49% смятат, че след еврозоната, България ще се промени към по-лошо. Тези нагласи се обясняват и с друга част от проучването. Резултатите показват, че 65% от анкетираните смятат, че държавните институции не предоставят достатъчно информация за последиците от приемането на единната валута.

Още по темата

"Все още има сериозен страх на българите от приемането ни в Еврозоната. Спрямо данните, които виждаме от други държави членки, приели еврото, според нас този страх е неоснователен", каза евродепутатът Цветелина Пенкова. По думите й един от плюсовете е, че с еврото ще отпаднат транзакционните разходи. Пенкова, обясни, че в момента се дискутира период от до 4 години, след който ще приемем единната европейска валута. Опитът на други страни показва, че инфлацията при тях се движи между 0.2-0.3%, а най-високи повишения са наблюдавани в Италия с 0.6%, затова и  според експерти няма риск от рязко покачване на цените.

Евродепутатът д-р Пол Танг изтъкна, че подобно на нас, в Нидерландия също е имало дебати относно евентуално поскъпване, но впоследствие гражданите на страната започнали да имат по-голямо доверие на валутата. "Еврото е много популярно в Нидерландия - хората обичат това, че могат да пътуват, да учат и работят, където искат, и да използват една и съща валута", коментира Танг, като допълни, че валутата допринася за развитието на търговията

"Страховете от инфлация в Словения не се материализираха - имаше леко поскъпване в кафета и ресторанти, но няколко месеца след приемане на еврото, годишната инфлация падна на 0.2%", каза и бившият премиер на Словения за периода 2014-2018 г. д-р Мирослав Церар, като допълни, че валутата улеснила плащанията, правенето на бизнес и самото функциониране на икономиката.

"Основният позитивен ефект за мен е репутационният – всички други ефекти могат да произтекат, но не са сигурни. Те са свързани с повишаване на кредитния рейтинг, но това не е автоматично, няма веднага да се случи. При това евентуално повишаване, това може да доведе до понижаване на лихви за кредити и депозити, но това е резултат от всички икономически политики, които се прилагат", каза икономистът в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Атанас Пеканов. Мнението му бе споделено от бившия икономически министър Николай Василев. Според него присъединяването носи имиджови ползи, но и повече спокойствие за българите, тъй като
банките ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврозоната ще доведе и до повече туристи. "Виждам само позитиви - всички хора обичат да ходя там, където няма визи и няма проблеми с валутата", каза Василев пред „Монитор“. По отношение на лихвите, той коментира, че еврозоната ще се отрази добре. "В България лихвите в момента са ниски – днес те не са толкова важни, но ако се върнат там, където бяха преди 20 години, тогава държавите в Еврозоната ще имат ниски лихви, пък Румъния и Турция ще имат високи", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
11
 
! Отговори
По-скоро не преди 3 години
Дори чужди експерти казаха, че левът е стабилен и е грешка (един вид не ни е бал оферта) да приемаме еврото. Обаче господа граждани и управляващи смело желаят смяна на валутата. И ще я сменят...даже няма и да ни питат. После сме имали свобода и избор, разбираш ли. :)
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора нямащи и грам понятие от монетарна и фискална политика се опитват да внушат имагинерни и деструктивни гледни точки.Лева е функция на Еврото и без него тя е "мъртва" валута. Едва ли има такива лаици които вярват, че нашата икономика е толкова мощна, че да поддържа стабилност на лева спрямо другите валути.При прехода от лев към евро, обмяната ще става по фиксиран курс. Цените ще се приравняват към този курс. И ако една стока е струвала 100 лева, то тя ще прекалкулира на 50 ЕВРО!!
15
11
 
14
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 3 години
Не българите се страхуват от еврото, а русо-робите, защото на тях кремълските колонизатори им плащат в рубли. Иначе, влизането на Европейска България в Евро-зоната завинаги ще ни спаси от сатанинската прегръдка на кремълските тирани, та затова тук толкова яростно вият рубладжиите...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 1Добре ли сте?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Тази информация на какво е базирана? На алкохолиците на пейката пред блока?
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балканския селянин се страхува от всичко от което не разбира, а това което не разбира е страшно много. Лева е вързан към еврото. Нещо което явно не могат да разберат.
11
10
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
За никого не е тайна, че страховете се подклаждат и раздухват от петата колона на Москва.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС и неговото евро е пътник! Къде сме тръгнали да влизаме?!----а нещо за 5G конспирацията и марсианците да кажеш ?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е поднесено "Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната".Влачещите ни към така наречената Зона /гулаг/ обаче не се отчайват. За да забравим страха си от зоната, първо ни плашеха с Идил, но не хвана дикиш, тъй като Путин уби Идил. Сега ни плашат с Вируса и, ако успеят, ще забравим страха от Зоната.
8
6
 
7
 
! Отговори
11 преди 3 години
Тая попара сме я сърбали вече... Мерси
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости са това, ползите са много по-малко от негативите. Не се подвеждайте по сладки обещания втори път как ще потекат реки от мед и масло, никой не дава даром. Въвеждането на еврото е грешка, най-вероятно ще доведе до поредната национална катастрофа.
6
11
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До Коментар 1"Страховете от инфлация в Словения не се материализираха - имаше леко поскъпване в кафета и ресторанти,Хайде кажи ми сега -как хората в БГ няма да се страхуват и да са песимисти като-Това лято ДДС на ресторантьорите бе намалено на 9% а цените скочиха ДВОЙНО? Представяш ли си като приемем еврото??--Затова хората в БГ ги е страх!!
5
7
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Въй, тез така, онез онака... еврото го има от 1999та, а 2002ра, чисто техническата подмяна на хартиите доведе до поскъпване на стоките и услугите.Били го приели хората - ми какво да правят - със старите хартии те пращат в банката, а и нови генерации, непознаващи национална валута излязоха.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .Вчера пак имаше пореден срив на рублата на световните борси.
3
14
 
11
 
! Отговори
Алексий преди 3 години
Това прокажено племе и в рая да го приемат, пак ще си остане прокажено и криво. Ние имаме поразяващият допир и скпваме всичко, до което се докоснем.
2
14
 
15
 
! Отговори
. преди 3 години
ЕС и неговото евро е пътник! Къде сме тръгнали да влизаме?!
1
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите поначало сме страхлив народ Плашим се от новото , веднага гледаме да го оплюем Черногледи сме и песимисти Затова трудно вървим напред като нация На запад се поздравяват -Как си - и отговорът е - '' Супер , много съм добре ''У нас като ни питат как сме и почваме да се оплакваме от всичко