В подкрепа на абортите: Хиляди блокираха градове в Полша

По различни данни абортите годишно са 2 000 до 200 000
27 окт 2020 08:36, Елка Василева
45
В подкрепа на абортите: Хиляди блокираха градове в Полша
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди демонстранти блокираха централните части на няколко града в Полша в петия ден на бунт срещу почти пълната забрана на абортите, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Във Варшава демонстрантите, по-голямата част от които млади жени, размахваха плакати, на които пишеше: "Ад за жените", "Ръцете ви са окървавени", "Искаме да имаме право на избор", "Това е война" и блокираха няколко кръстовища в центъра на столицата, които парализираха трафика.

Подобни демонстрации се проведоха и в други градове в отговор на решението от миналия четвъртък на полския конституционен съд да забрани абортите, когато има тежки фетални малформации, тъй като това би било "несъвместимо" с конституцията.

Решението в съответствие с желанието на управляващата националистическа ултракатолическа партия - "Право и справедливост", ограничава правото на аборт само до случаи, в които има опасност за живота на бременната жена, както и при бременност, настъпила след изнасилване или кръвосмешение.

Още по темата

Основният аргумент на противниците на това решение е, че почти пълната забрана поставя живота на жените в опасност и ги кара да износват нежизнеспособна бременност.

Привържениците му уверяват, че така ще бъдат избегнати аборти при диагноза синдром на Даун.

Годишно в Полша се извършват по-малко от 2000 аборта и преобладаващата част от тях са резултат от малформации на плода.

Феминистки групи обаче преценяват, че годишно нелегално в страната или в чужбина се извършват над 200 000 аборта.

Решението на конституционния съд беше осъдено от редица правозащитни организации в Европа.

Демонстранти взеха на прицел католически църкви в цяла Полша - първа по рода си акция в тази държава с католическо мнозинство, членка на ЕС.

Организаторите обявиха, че се очаква протестите да продължат и през следващите дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе поне прочетете статията докрай бе мамка му. Забраняват абортите на деца, за които се знае, че ще имат деформация - физическа/умствена. Някои няма да оживеят повече от няколко часа, а за други ще трябва да се грижат цял живот. Някои семейства няма да могат финансово да си позволят 1-2 деца след това, тъй като тези деца нито ще мигат да се изучат, нито да работят. Не мога да си представя усещането да очакваш дете, което ще страда цял живот.
18
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕПОДКРЕПЯМ АБОРТИТЕ!!ЕДНА ЖЕНА СЕ САМОУБИ ЩОТО ИЗГУБИ БЕБЕТО СИ БЕШЕ ГО КРЪСТИЛА ДАНИ ) ВЯРНО ТОВА БЕШЕ ВЪВ ФИЛМ НО НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ СЕ СЛУЧА И РЕАЛНИЯ ЖИВОТ!!!--------------------МОЖЕ ДА ИМА АБОРТ САМО АКО Е БИЛО ОБЯВЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И БРЕМЕННОСТТА Е СЛЕДСТВИЕ НА НЕГО
17
12
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аборта при увреда на плода трябва да бъде разрешен разбира се, но с изключение на описаните ситуации, трябва да се забрани в целия свят. Нещата ще се решат със задължителни и безплатни генетични тестове преди зачеване и пренатална диагностика. И проблеми няма да има. Освен това, при отказ на "родителя" от грижа за детето и даване в сиропиталище трябва да има финансови последствия като допълнителни данъци. Мисля няма много място за дискусия тук.
16
1
 
20
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Прочети статията първо,става въпрос за ембриони с тежки малформации.в този пренаселен свят да те задължат да родиш болно дете, или да довършиш бременност като знаеш,че малформация та е насъвместима с живота и бебето ще умре до часове. Двуличие на църквата,те там по върха са само мъже и без деца,как ще разберат
15
3
 
12
 
! Отговори
до религиоз моралист преди 3 години
Ай помислете малко с тея ти.кви на раменете ви. Ако жена ,която роди насила(понеже абората е забранен) и не иска да гледа това дете. Какво става с него хвърляме го на *** ли или ще и дадем една библия да се образова. То в наши дни хора ,които уж искат деца ,като поотраснат не се грижат за тях ,защото не намират време или желание ,а какво остава за човек който не иска. Пращаме го за осиновяване или в ръцете на са.танистите ,а ?
14
17
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
А някой пита ли бащата преди да тръгне да убива детето ? Тези комунисти които протестират в Полша в подкрепа за убийствата на деца ако ги попитате дали е редно преди убийството да се пита бащата за неговото съгласие или ще ви нападнат или ще агресират към вас - щото са ДЕМОКРАТИ .. пълни кому.ндета озлобени и готови винаги да ходят и да ръсят анархия с маски на лица щом стане въпрос за защита на убийства към БЯЛ МЪЖ/ЖЕНА . Това са тея същите от black live matter
13
8
 
4
 
! Отговори
преди 3 години
Дайте една снимка на протестиращите в общ план от далеч де. Да ги видим тези хиляди.
12
2
 
19
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
В случая не виждам разлика между исляма и католицизма.Особено когато се налага мнението на най-необразованите.
11
25
 
6
 
! Отговори
Силвия преди 3 години
Пускайте им газта на тези изверги които протестират за да имат правото да убиват и докарайте водните оръдия малко да им се охладят страстите. Не може една шепа терористи убийци Антифа да се подиграват с цяла Полша .?
10
4
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ей не.доносен спри да ръсиш мисъл. Кви глупости ръсиш естествено ,че е право на жената. Убийство било да ви имам затлачилите мозъци. Единия морално , другия пък библията хванал. Мале мале. Дано да идва по бързо края ,че да се отървеме от такива па.лачори като вас.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За католиците в ес, даунчетата са съвсем нормални - като тях.
8
14
 
10
 
! Отговори
Еврогей преди 3 години
Ръцете са ви окървавени казват убийците на деца в Полша ? На кой ръцете са окървавени ? На тези които ви забраняват да убивате ли или вашите които убивате и искате да имате правото да убивате ?? Що за лицемерие и из.родщина
7
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърдо съм против абортите - пише го в библията.Също предлагам вазектомия за всички мъже над 16 години докато не се оженят за да избегнем съвсем извънбрачните деца и да наложим християнските ценности и морал.
6
3
 
12
 
! Отговори
Решението е просто преди 3 години
Внимавайте, когато се тряскате. Като не искаш деца, вземаш съответните мерки.
5
14
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименНе е по религиозни, а по морални подбуди !!!Акосмятате, че човек се създава, чак когато се роди ... воля ваша, грях ваш !!!Но ако Човек се създава още призачеването , то абортът е убийство !!!Учните се колебаят при определянето на този въпрос, Вие бихте ли рискували да извършите убийство от незнание !!!Било право на жената да определя, дали да прави аборт, ами бащата, кой го пита ... май само за издръжката, а ???!!!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доколкото разбирам това политическо решение е по религиони подбуди?и това се случва 2020г. в една развита ЕС страна ... тогава какво се смеем на ретроградния Ердоган, като в ЕС се случват същите неща :)
3
4
 
20
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
На полските управляващи шовинисти им се прищя да имат естествен прираст на населението без никакви стимули за това (като в Унгария), а с забрани. Ми затворете си границите, че да не бягат поляците. А може би трябва да спрете да се ръсите за оръжия отвъд океана и да пренасочите средства.......
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неолиберални изверги
1
25
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Кога се създава Човека - когато се ражда или когато се зачева ???!!!Това е въпросът !!!Логичното е, че Човек се създава, когато се зачева и абортът е убийство !!!