Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват

Това стана след като Париж защити карикатурите на пророка Мохамед
28 окт 2020 09:45, Петя Славова
100
Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват
Снимка: БГНЕС

Недоволството в Близкия изток срещу Франция ескалира заради карикатурите на ислямския пророк Мохамед, които в много мюсюлмански страни смятат за оскърбление, предаде ДПА.

Възобновената международна конфронтация заради карикатурни изображения на пророка доведе до призиви за бойкот на френски стоки.

Саудитска Арабия днес стана поредната страна, включила се в полемиката около категоричната защита от Франция на правото да се показват карикатури на Мохамед.

Още по темата

"Кралство Саудитска Арабия осъжда всякакви опити ислямът да бъде свързван с тероризма и порицава обидните за пророка Мохамед и всички други пророци карикатури", заяви представител на външното министерство.
Франция няма да се откаже от карикатурите, заяви миналата седмица президентът Еманюел Макрон, след като френски учител беше убит от млад ислямист, тъй като показал карикатури на Мохамед в клас, по време на урок за свободата на словото.

В неделя Макрон повтори позицията си. "Няма да се откажем, никога", написа той в Twitter.

"Уважаваме различията. Не приемаме езика на омразата и защитаваме разумните дебати. Винаги ще отстояваме човешкото достойнство и всеобщите ценности", заяви той, цитиран от БТА.

По-рано днес иранското външно министерство извика френския шарже д'афер в Техеран, за да изрази протест срещу карикатурите. "Категорично осъдихме всяка обида на пророка, както и всяко изявление на френски висши представители по въпроса", каза представител на министерството. За по-късно през деня са планирани протести пред френското посолство в Иран.

В столицата на Бангладеш хиляди активисти на ислямска партия участваха в демонстрация срещу изказванията на Макрон. Близо 3000 души се събраха пред националната джамия в центъра на Дака и поеха към френското посолство. Според организатор на шествието в него са се включили над 50 000 души. Източник от полицията каза, че след няколко километра шествието е било спряно. Кадри от протеста показаха демонстранти да изгарят френското знаме и чучела на Макрон.

Карикатурите на порока бяха разкритикувани и от влиятелния сунитски университет "Ал Азхар" в Египет. Според него атаката срещу исляма е част от системна кампания за използване на исляма за политически цели.

Призивите за бойкот на френски стоки набират скорост, отбелязва ДПА. Търговци в Йордания, Кувейт и Катар вече премахнаха продуктите на френски марки от магазините си. Потребители на социални медии препращат списъци с френски марки, призовавайки хората да не ги купуват.

Катар се присъедини към възмутените, като осъди "огромното ескалиране на популистката риторика, насърчаваща злоупотребата с религиите". Катарският университет съобщи в петък, че отлага за неопределено време Седмицата на френската култура заради "умишлена злоупотреба с исляма и неговите символи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази остра позиция на мюсюлманските страни само показва, че това не са светски държава, че там обществото е подчинено на религиозни догми, а не на здравия разум. Там очевидно свободата на словото не е ценност, тоест разум дебат с такива фанатизирани човечета е невъзможен. От друга страна исляма в тези страни са ползва за политически цели, средство за контрол, в повечето от тях, за тотален контрол - общо взето те са на ниво средновековна Европа, когато църквата коли и беси.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eto kristianskata frenska parva dvoika na republikata...niama sobstveno proizvodstvo...ama ima musulmanski bratia i sestri...frenska banka...za osemeniavane...evrypeska economika
60
0
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
ЛГБТИ в челен сблъсък с мюслитата ...Франция дълги години водеше про-ислямска политика и приемаше ***.При демократите САЩ се напълниха с мигранти латиноси.Меркел напълни Германия с ***.Сега идва ред за плащане на сметката ...Макрон се усеща и пръв скочи ...ЛГБТИ-глобалист-комунистическата идеология отива в канала.От три години Меркел спря да бръщолеви за мултикултурното общество.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има западна държава отговорна за днешния ислямизъм това е Франция!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Francia ima sekysyalni problemi...ama s toz premier em i parva freska madam nito parno, nito sek :-)...
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1978г Франция публично застава зад аетолах Хомейни и сваля шаха на Иран.Франция е застанала зад най-крайния ислям на Хомейни и е наложила шериата в Иран.Хомейни е рязал ръцд крака и глави в Иран в името на тамъв ислям.Франция го е подкрепила!!!
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 63Много си прав! Просто ще трябва да ги научим, че ако не искат да се приобщят където са отишли има още 57 мюсюлмански страни в света! Ако не им харесва Европа където те сами са си избрали да отидат, то да отидат в някоя от тези прекрасни 57 други страни!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карикатурата е гола вода и една глупост но не французите ,а арабите са тези които направиха така че тази глупава карикатура да стане символ на свободата на словото, и все още държат много това да бъде символ на свободата на словото затова правят всичко възможно да популяризират тази карикатура в света.Защо толкова държат арабите да популяризират тези карикатури така и не разбрах и до ден днешен.Но очевидно много държат на това.
54
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Исляма е най-големият бич на християнството и тази политика на Европа, за толерантност вреди още повече на държавите членки! Мюсулманите (исляма) са агресивни и те не искат да се приобщят с местниет порядки а искат да наложат своите си глупости! Това е най-голямо зло!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой може ли да обясни какво толкова съдържат тези карикатури, че някои се обиждат? гол, обратен, нарисуван като жена, животно? не съм и виждал и не съм наясно с какво са обидни въпросните карикатури.
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомнете си и Ширак как бранеше Садам.Франция правеше мръсно на САЩ,а сега се оказа в плен на собствените си глупости.
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем бягат в ЕС при християните, хем пророка та пророка и убиват заради него... Май е време да се изисква да подписват като бягат в ЕС договор за лаическо поведение и образование и направо за приемане християнството... Който приеме християнството да му се увеличава шанса за емиграция и гражданство. Няма друг вариант.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Валери жискар Дестен,Сартр и Фуко подкрепят Хомейни срещу шаха.Франция сама си постла ислямизма.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мюслитата, нещо не съм ги чул да протестират против атентатите от други ***?! Що тъй? Одобряват ги, затова, нали?
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Na 49Be se pe, be se pe...be ka pe...be ka pe...vechna drujba....vodi ni partio, vodi ni...sdanailov i rradev...slava slava slava ...chlen 1 na bg konstituciikata :-)...armeiski teater i armeiski artisti...sofiiska voda... :-)
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварянето на джамиите и превръщането им в свинеферми във връзка с недостига на свинско месо в Европа.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бан на издаването на визи за тия изтегляне на дипломатическите мисии от тези държави и тотално изселване на ислямистите от Европа.Алжир никога не е купувал френска военна техника.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвайте си.Не случайно и Франциск мълчи и дума не обелва в защита на Европа от ислямистите.Франция проведе дехристиянизация на Европа и сега продуктът от всичко е Ислям.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В името на алаха се взривяват сред хора с цел да ги убиват и после се сърдели,че свързвали религията им с тероризъм. Ми с какво да я свързваме. Нали според тях алахчу щял да им даде 40 жени в онзи свят ако избият мирни хора с бомби. Значи религията е терористична. Що не говорим за будизма примерно,че са терористи. Щото не трепят хора в името на Буда.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Али.Франция даде демокрацията на съвремения Свят.Даде Волтер,Виктор Юго и много други неща.Подари и Статуята на свободата на САЩ,за да има свобода за всички,до която във вашия свят още не сте достигнали.Никой не забранява вярата в каквото и да е,но има забрана да я натрапваш на другите и то по жесток начин.(Фанатично и безпаметно)