Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт

Над 40% от младежите у нас с тежко напиване през последния месец
13 ное 2020 12:07, Петя Славова
166
Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт
Снимка: pexels.com

Международно изследване показва още, че над 40% от младежите у нас са имали поне един епизод с тежко напиване през последния месец. Това показват резултатите от публикувания днес доклад на Европейския училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), предава "Монитор".

Стабилно над средното за Европа е нивото на употреба на предизвикващи зависимост субстанции и пристрастяващи практики като хазарта и прекарването на часове в социалните мрежи при българските ученици на 15-16 години.

Анкетирани са 99 647 ученици в 35 европейски страни, 25 от които – в ЕС. Един от петима е пробвал наркотици 19% от запитаните у нас са признали, че поне веднъж в живота си са опитвали някакъв вид дрога при средно 17 в останалите 34 държави. 17% са имали досег с канабис, 2,6 – с екстази, а 3,1% и 2,2% - съответно, с амфетамин и метаамфетамин.

Последните два резултата са едни от най-високите сред всички държави. Авторите на проучването все пак отбелязват, че при предното проучване резултатите за България са били значително по-обезпокояващи с 30% признаващи за употреба на наркотици срещу 19% сега.

България е под средното европейско ниво на употреба сред учениците на нови психоактивни вещества, но е над средното по отношение на употребата на синтетични канабиноиди (4,3%) и синтетични катинони (1,8%). Почти всички употребяващи нови психоактивни вещества имат употреба на повече от едно вещество (употребяващи са и на алкохол, канабис и стимуланти).

По отношение на самото пиене, 82% от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, което е над средното. 42% са имали поне един епизод на тежко пиене през последните 30 дни при средно 34% в другите страни. Данните за пушенето също не са добри – въпреки, че през годините се отчита напредък, България е на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Голям е и процентът на българските ученици, които пушат електронни цигари – 40% са пробвали поне веднъж.
27% от българските ученици са залагали пари в рамките на хазартни игри през последната година – игрални автомати, карти, зарове, лотарии. Средното за Европа е 22%. Един от 10 ученици в България е играл хазарт и онлайн.

Цели 7,4% от подрастващите българи влизат в категорията на хора с проблем с хазарта. Проблемно е и, че над една пета от деца играят по 6 и повече часа в неучебни дни, а България е от страните с най-висок дял на ученици, използващи социални мрежи 6 и повече часа през последните 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринаА ти какъв си по професия, че такъв широк поглед върху нещата имаш?
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яаааа,имало и наркотици при учениците.Май забравихме,че шефа на ГД БОП беше уличен в покровителство над наркомафията.Затова не се учудвайте драги родители,че децата ви са, или потенциални наркомани.
54
3
 
3
 
! Отговори
таке преди 3 години
Така е като се стреля по канабиса, алкохола, тютюна и кво ли оюе не, а не се оправя първоизточника на тея проблеми - личността. Тепърва ще се усетят "експертите" ни че има сериозна зависимост към консуматорството, порнографията, тук таме крайни случаи с комп. игри и какво ли оюе не. Отглеждат се социопати и това ще се отрази рано или късно.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва официално да се разреши брак между ученича и дрога. Защото системата ни убива
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо лошо в леките дроги. Веднъж завинаги разберете, че между херо и трева има разилка, така както между боза и ракия. Не всичко е наркотик. Наркотика е психоактивно вещество действащо на опиоидните рецептори. Най-вече тези създават зависимост. Не можеш да станеш зависим към гъби примерно, които действат на серотонина и стимулират производстовото на антидепресиращи невротрансмитери. Както хапчетата действат по различни начини, така и тежките и леки дроги. Леките трябва да се легализират.
51
0
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Виждал съм такива токсикоманчета, какви поразии правят нощем.Проблема е, че скоро и денем ще сме в опасност на улицата напр.
50
5
 
5
 
! Отговори
Големи измислици преди 3 години
Поредната стъкмистика ( някой нещо написал без доказателства) за да ни уверяват колко сме зле, а всъщност не е така !
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете клиповете с младежи-юнаци-западняци с изпълненията им в Слънчев бряг преди това лято. Момчета, момичета, търкалящи се по асфалта, с безизразни очи, повръщащи по алеите.... е аз не зная българчетата да го правят навън. Но проучването е вярно, щом е написано от...Една жена каза
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Кво значи тези?Има всякакви.И Илон мъск пафка марихуана, ама виж го де е.
47
3
 
5
 
! Отговори
Тийнейджър преди 3 години
По добре да пуша трева отколкото да пуша джендърска пура !
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От малки почваме да се развиваме и сме отворковци и катилчета. За разлика от западнячетата, които от малки са *** и мекокитковци.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Не лъже. И аз съм учил в Англия и мога да потвърдя. Там се друса яко, от всичко по много.
44
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 години
Изпущена работа! *** за зеье не стават! На връзано куче леб не могат да дадат!
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смея се на тази статистика, изключение са младите българи които не се друсат с наркотици и цигари или алкохол. Освен това ако българката не направи два аборта до 18г. не се чувства човек.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринаЧе то има ли нещо дето не е финансирано от чужбина?
41
1
 
0
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до `До абоната е на ~~~~~~~`Като не струват, да ми ги и се радвай на слободията.
40
4
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
За цигарите съм за , алкохола спорна работа , за наркотиците не ми се вярва.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми за кво мислите много ученици толкова искат да учат присъствено...
38
4
 
11
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Как пък никой не откри връзката между разпада на държавността, демографския срив, ръста на малцинствата и броя на чуждите НПО та проповядващи точно това, което се случва 30 г ? Такива новини са резултата от техния натиск. Пълна забрана на фондации финансирани от чужбина
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Какво е чудото у нас?