1 година от появата на COVID-19: Как се промени разбирането ни за вируса?

В Ухан животът вече е нормален, но не и в Европа
18 ное 2020 19:43, Нели Христова
57
1 година от появата на COVID-19: Как се промени разбирането ни за вируса?

На 17 ноември 2019 година Китай регистрира първият случай на "мистериозна респираторна инфекция". В продължение на месец вирусът се разпространява свободно, но през декември лекарите и здравните власти в Китай усещат, че нещо не е наред и решават да се намесят. Броят на пациентите в страната, а и извън нея, се умножаваше, а светът започна да обмисля как да спре предстоящата пандемия поставяйки под микроскоп както самия патоген, така и отговорът на Китай по време на епидемията.

Но докато учените се опитваха да го разучат, вирусът еволюира. Някои от предположенията за патогена в началото на 2020 г. се оказаха по-нестабилни, отколкото когато се появиха за първи път.

Ето някои основни моменти, които бележат това как се е променило нашето разбиране за пандемията от COVID-19 през тази една година.

Кога започна всичко?

Смята се, че 55-годишен мъж от централната китайска провинция Хубей е първият човек, който се е заразил с COVID-19 в Китай. Това се случва на 17 ноември миналата година, според китайски правителствени документи, цитирани от South China Morning Post.

Но многобройни изследвания на еволюцията на вируса предполагат, че първият случай на заразен с новия коронавирус се е появил още през октомври.

Изследване на Националния институт по рака в Милано, публикувано този месец, показва, че вирусът циркулира в Италия от миналия септември. Изследователите стигат до заключението, като тестват наличието на коронавирусни антитела в кръвни проби, събрани между септември миналата година и март 2020 г.

Световната здравна организация (СЗО) прави преглед на проучването, предаде Reuters. Търсенето на нулевия пациент продължава.

Къде започна всичко?

Мокрите пазари са основна част от ежедневието на много хора в Китай и Азия. Но репутацията им се срина, след като именно от там плъзна COVID-19.

Отнището на вируса се е разпалило на мокрия пазар в град Ухан, където се търгуват морски дарове и живи животни. Той бе затворен на 1 януари. Проучванията показват, че вирусът най-вероятно е скочил от животни, вероятно прилепи, върху хора. Съобщава се, че на пазара в Ухан са се продавали диви животни, които са възможни преносители на патогена.

Но все по-голямо количество изследвания предполагат, че вирусът се е разпространявал месеци преди да бъде открит клъстер от инфекции на пазара. А това значи, че той не е бил източникът на глобалната пандемия, просто първото място, на което са засечени голям брой инфекции.

Трябва ли да поставим цял град под "локдаун"?

Китайските власти взеха драстичното решение да откъснат град Ухан от останалата част на Китай. Строгостта на това действие шокира международните общности. Но след като все повече места започнаха да се борят с нарастващия брой инфекции, подобни мерки бяха предприети и в Европа. В опита си да контролират втората вълна от пандемията, някои държави и сега прилагат този метод.

Бързо нарастващият брой на инфекциите накара китайското правителство да наложи агресивни мерки за блокиране в Ухан на 23 януари 2020 г., включително спиране на всички полети и влакове. Милиони жители на Ухан прекараха седмици далеч от външния свят. Хората бяха затворени в домовете си, без възможност да ходят на училище или работа.

Но локдауна в Ухан имаше важна цел - да се превърне в модел за мерките, които останалата част от света трябваше да предприеме. Не само през първата вълна на COVID-19, но и през втората, и вероятно трета вълна на вируса.

Днес животът в Ухан до голяма степен се нормализира. Снимки от един музикален фестивал, проведен в популярен воден парк, запали интернет през август. Потребителите изразиха възмущение от липсата на социална дистанция в препълнените басейни, където хиляди купонджии стояха рамо до рамо, без да носят предпазни маски.

Но един местен жител обясни каква е ситуацията: "Не забравяйте как се чувствахме ние, живеещите в Ухан, които бяхме първите хора срещнали се с началото на непознат и опасен вирус и преживяхме дълъг и тежък локдаун."

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите доказани инфекции започват вече да пътуват в миналото. А докъде в миналото ще стигнат? Голям позор ще бъде, ако началната гара е от 2002 година. Осемнадесет години първият Ковид се върти в нископатогенна форма сред 7 милиарда случаи и си мутира, и си мутира... И най-после един негов по-опасен мутант не прави впечатление с атипичните пневмонии. Трудно им е дори зоорезервоар да определят.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото нещо дето разбрах от правителството от март досега е че без маска и два метра дистанция ще умрем, защото болниците немогат да ни помогнат, а в аптеките няма лекарства
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези факти вече са опровергани. Оказа се по кръвните проби че голямо количество болни е имало в Италия още през лятото на 2019.Това никой не го споменава защото излиза че и моделите за разпространение и мерките за ограничение са шоу базирано на масова истерия, а не наука.
39
3
 
7
 
! Отговори
Сейм стори преди 3 години
Затвсрянето на Ухан имало за цел да послужи за модел пред света...аха, обаче китайците не се затварят за пръв път! Тези мерки не са нещо ново за тях, така че - може и без драматургии. Мерси!
38
1
 
5
 
! Отговори
Син карабинер преди 3 години
Covid-19 ще свикнем по-лесно, отколкото със паниката, свързана с него. Трябва да се търсят решения, а не само да се налагат ограничения, заради Covid-19.
37
1
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Когато истината е с лъжа подправена и истината е лъжовна. Там, дето нищото броят за нещо и нещото ще стане нищо." Дън Сяопин
36
0
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Анонимнико, там където говорят учените нещата са окей. Проблем има когато говорят калинките от простолюдието. Освен това, науката не е като да препродадеш нек'ва евтина стока на битака. Трудничко се решават некои проблеми бацка, ве е като телепортацията у холивудските бози.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 година от появата на COVID-19Пълен провал за медицината и учените. 1 година абсолютно безпомощни, никакво решение на могат да предложат а само лъжат хората един говори едно, друг друго - учени!
34
2
 
1
 
! Отговори
Ейййййй преди 3 години
Добре бе и да съм пил - бирата е нискокалорична хранителна напитка , ама ти знаеш ли колко хора си мислят, че съм някви чудовище, а никой не пита у некой църковен склад на кой са ме лепнали и тия го атакуват него, ама по мене удрят и живота ми съсипаха. Аз затова го отрепах ония и много от тях, само ония уелския Филип още мръдна ама не за дълго. Раба на некъв си израелец палестинец умреш преди 2000 години и препогребан и после прашасва у некъв склад израелски, а поповете му кво а темпларска ***
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36То няма и смисъл да се налива вода в празна кофа... без дъно...
32
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никак не ни се промени живота. Вируса е само по медиите.
31
1
 
1
 
! Отговори
Трезвен съм бе ... преди 3 години
Камък, ножица, хартия 1,2,3 - Хартия бие камък, ножица бие хартия, камък бие ножица. Кръщелно изяж -кьоравия ослепи, тебе няма да удари, три камъка и четири ножа подари да си сигурен ти, но първо в теб ги прогори!
30
1
 
1
 
! Отговори
Напълно съм трезвен преди 3 години
Всичко е в свещенниците, водят двойна ако не и тройна скрита администрация, Ботев е неточен най-големия враг на народите са църквите на палестинско-израелското ***. Не само, че историята за него е лъжа, те покръстват и после имат данните и водят други тефтери където те прикачат чорап, sleeve, slave на някой -на тях си или на чорбаджия или на Сакскобурга. И ако някой иска да удари енергийно тях -удря първо роба, чорапа ама някой имат много чорапи ... 8 литра бира не са пиене ....
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 10 години да минат...т'ъпаците, които не се съобразяват с вируса ще са си т'ъпи...,освен, ако лично не пострадат от него.
28
2
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЕЙ ЧОВЕК ДОКАТО СИ НЕМА РАБОТА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБИЕ ОТ РАБОТА.-ТЕ ТОВА ПРАВАТ НАЩЕ.КОВИД ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕ СТРАХ-А?-АМА КАЖЕТЕ ИМ ЧЕ НЕМА СТРАШНО БЕ-В МОМЕНТА ХОРАТА СА БОЛНИ ВСИЧКИ-КОЙ ГО Е СТРАХ ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ РАБОТА-ДРУГ ГО Е СТРАХ ДАЛИ ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ВНОСКАТА ПО КРЕДИТА.-ПА ТОВА СИ Е БОЛЕСТ.-ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА Д УСПОКОИ И ПОДКРЕПИ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ.-Я МАЛКО ПО ЛАБАВО-ВАНГА- СЕВЕРНИКОВА КАЗАХА-МНОГО НАРОДИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ НО БЪЛГАРИЯ НИКОГА.
27
4
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЗА 9 МЕСЕЦА НЕМОЖЕ ДА НЕ СЪМ СЕ ЗАРАЗИЛ-НА 100%-АМА ПА И НИЩО НЕ СЪМ УСЕТИЛ.-УТРЕ ЩЕ ХОДЯ ТЕ ТАКА ДА СИ ПЛАТЯ ЗА ПИ СИ АР И ЩЕ ВИ КАЖА.
26
5
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-СЛЕД 1-НА ГОДИНА ВЕЧЕ ЗНАЕМЕ ЧЕ НЕ Е СТРАШЕН.АЙДЕ ЧЕРТА.
25
5
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
сега *** ако отдели от ценното си време да прочете цялата статия, ще се спре с тази глупост "затвориха ни на 2ма болни, а сега - нищо" ....
24
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Разбрах че повечето новини са пропаганда и нагласени постановки.
23
0
 
1
 
! Отговори
Докато работите преди 3 години
над статията, поне поправяйте правописните грешки.