Георг Георгиев: Няма да толерираме горенето на флага ни в Македония

Без уважение, проблемите със съседката ни ще се умножат, смята той
23 ное 2020 09:58, Петя Славова
287

В Северна Македония запалиха българския флаг, а от водещи политици се чуха сексистки обиди към министъра на външните работи Екатерина Захариева. Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира, заяви премиерът Зоран Заев.
Още по темата

"Това е въпрос на възпитание и светоусещане. Тези хора, които запалиха българския трибагреник, вероятно го правят, защото България на този етап каза "не" на присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това, което видяхме, е характерно за едно друго време. Това поведение няма да бъде толерирано", коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че България е член на ЕС от 2007 г. и подчерта, че няма да се съгласим, която и да е държава в предприсъединителен процес да ни дава уроци. Според него случващото се е урок, през който Република Северна Македония сега ще мине.

"Би било много жалко, ако не завършат този път, който поеха сами. Предстоят им много важни етапи от присъединителния процес. Но ако не уважават партньорите и държавите, които им подадоха най-силно ръка, тогава трудностите биха се умножили", каза още Георгиев в "България сутрин".

Той се надява до следващото обсъждане на присъединяването на Северна Македония към ЕС исканията на България да бъдат взети предвид. По думите му вратата не е затворена и разговорите винаги може да продължат.

"Прави се внушението, че едва ли не България е единствената държава на ниво ЕС, която стопира Република Северна Македония. Нека си припомним само няколко месеца по-назад - Холандия, Франция... Не сме този единствен стопер, който възпрепятства Северна Македония", подчерта зам.-външният ни министър.

"Това е най-близкият до нас народ, който сме свикнали да наричаме братски. Много се надяваме този спор да се разреши и в бъдеще да продължим като партньори и приятели на европейската сцена. Много ми се иска тази осъзнатост да бъде и от двете страни", отбеляза Георг Георгиев.

В събота част от протестиращите срещу правителството изпочупиха стъклата на офис на ГЕРБ в София. Георгиев определи действията им като вандалски.

"Протестите не са процес, който ни тревожи, защото той е демократичен и правов. Към мирно протестиращите граждани никога няма да се обърнем с агресия или неразбиране", заяви лидерът на младежката организация на ГЕРБ.

Той не се нае да посочи кой предизвиква провокациите, но по думите му това са хора, които търсят сблъсък, за да провокират същия отговор и да се стигне до стълкновение, което да уличи властта в полицейско насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонските власти осъдиха запалването и толкоз, а разследване и ефективно осъждане на извършителите няма. Всичкото им е парлама за пред света, с а вечер си пият ракията заедно в кафснста и се тупат по гърдите колко са велики.
252
3
 
6
 
! Отговори
faraona преди 3 години
До АнонименВсичко е интереси и затова страда народа!
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"руската ***?" -- веднага отбелязвамс червено.
250
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
247 Опозицията в РСМ са още по-неадекватни. Северомакедонците са в състояние на свободно падане. Удариха дъното.Да се сетят, кой беше казал:"Македония без българи, огън да я гори".
249
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
253 Nosi se! Не България кандидатстваме за членство в ЕС, а новата държавица край Вардар, Северна Македония. Не спират да плюят по Българияглупаците.Когато някой загуби представи, кой е и откъде идва, как ще з ае, накъде отива. Античките изпаднаха в безвремие, точно както иска рускатакочина Сърбия.
248
15
 
2
 
! Отговори
Svesten Blgarin преди 3 години
Od srce se izvinjavame na horata od Makedonija za cjaloto zlo koe idva od Blgarija od predi 150godini
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В гръцкия демос Македония нема да го толерира.
246
0
 
15
 
! Отговори
преди 3 години
Ние с тези хора имаме общи корени. За съжаление българите още веднъж бяха разделени. Този път на макединци и българи. Това зло ни го причиняват от векове.
245
5
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 248Тези маски предпазиха ли ве Г.Л.У..ПА.К?
244
14
 
1
 
! Отговори
@)@!2021г. преди 3 години
Като дойде на власт санитарката Корнелия няма да ни горят знамето....
243
9
 
12
 
! Отговори
Питам преди 3 години
А защо толерираме горенето на маски против вируса от превратаджиите ?
242
2
 
26
 
! Отговори
Да уточним... преди 3 години
...ТЕЗИ КОИТО ЗАПАЛИХА БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ , ГО НАПРАВИХА ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧЕ ТАКОВА ДЕЙСТВИЕ СЕ ОДОБРЯВА ОТ МАКЕДОНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НЯМА ДА БЪДАТ ТЪРСЕНИ И НАКАЗВАНИ.Стандартни действия или по-точно казано бездействия на едно пропаднало правителство. За да отвлекат вниманието на народа си от собствената си некадърност и провали изместват фокуса с измислени искания и обвинения към съседните държави в опита си да намерят ДРУГ виновник за собствените си неуспехи.
241
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЛУПА ВЪН.
240
19
 
13
 
! Отговори
Пързалка преди 3 години
Баце: "Снимаха ми чекмеджето, а хората умират по стълбите на болници. Трябва да измисля нещо спешно за отклоняване на вниманието. Сетих се - ще блокираме Македония за ЕС и всички ще започнат да говорят само за това. Може и да забравят, че Ахмед Доган ми е шеф, както и на Гешев"
239
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига ни занимавахте с тия ***, ясно е че ще видят ЕС през крив макарон!Борисов да им даде одобрение за влизане в.. Евразийския съюз! Там - при братските им Сърбия и Русия. И Киргизстан, Туркменистан им е мястото!
238
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
темата македония е мн. изгодна за тиквата - в момент на тотално разединение да подгреееш с някаква обединяваща кауза- външен враг!тактиката е елементарна, като всичката му работа.Бихте ли си редактирали подзаглавието, много неграмотно - не минава външното оценяване за 7 клас!!! ПОзнайте къде ви е грешката!Ако не можете, признайте си тук , аз ще ви я кажа, *** си късате дипломата!
237
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизането на България в ЕСме кара да сравнявам заплатите в Германия и България.Има голяма разлика.В България капитализмът вече е фоедализъм.Затова са протестите срещу Б.Борисов.Омразата срещу него(ББ) ще нараства.Цял един народ протестира срещу диктатурата!!!
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюя, извинявам се :))
235
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лек намекАбе и аз го плющ, но по този въпрос съм съгласен :) Достатъчно са ни стъпквали самочувствието, не нужно и макетата да го правят, нали са наши хора :))
234
5
 
9
 
! Отговори
лек намек преди 3 години
Бойко Борисов твърди,че е прочел САМО ЕДНА КНИГА през живота си.Направо се чудя дали е вярно,или е лъжа.