Как работят мерките срещу вируса в чужбина, разказват българи

Новите мерки струват на Германия 19 млрд. евро
25 ное 2020 10:13, Петя Славова
12

От месец вече в редица европейски страни влязоха в сила по-строги ограниченията. Причината е увеличаването на случаите на коронавирус и опасенията, че здравните системи няма да издържат. Как работят мерките на практика - разказват българи, които живеят зад граница.

В Италия взетите мерки са на регионално ниво. Страната е разделена на 3 зони – червена, оранжева и жълта. Ограниченията за всяка една са различни, като най-строги са те за червената. Кафенетата и ресторантите бяха сред първите затворени обекти във Флоренция, и така животът в града, привличащ туристи от цял свят, спря. Това разказва пред Bulgaria ON AIR Ася Гардели, която живее в красивия италиански град.

Още по темата

"Вече втора седмица магазините са затворени, като работят само тези за хранителните стоки, аптеките, детските дрехи и козметичните магазини. Също така и фризьорските салони. Локдаунът тук при нас, както във всички региони включени в червената зона, ще продължи засега до 3 декември", каза Ася Гардели.

Правителството и този път взима сериозни икономически мерки за подпомагане на фирмите, които са във финансово затруднение. Отпуснати са нови 8 млрд. евро за предприятията в червената зона. Заради Ковид кризата обаче много хора са на ръба.

"Има една много тъжна статистика тук. От началото на локдауна през март и април са се се самоубили, поради тежко финансово положение, над 70 души", допълни тя.

В Германия новите ограничения, въведени в началото на този месец, ще струват 19 млрд. евро. Фирмите, които са засегнати, получават финансова помощ от държавата. За обстановката в страната разказва Десислава Кун.  

"Сбирките по домовете, частните партита и купони са разрешени само с по две семейства. Глобите за нарушения са много високи. Наши познати бяха глобени – домакинът с 2500 евро, а всеки от присъстващите с по 250 евро. Затворени са всички хотели, заведения, дискотеки, клубове, кафета, ресторанти. Разрешено е само взимането на ядене за вкъщи или доставки по домовете", обясни Десислава.

За разлика от първия локдаун от пролетта, в момента в Германия работят всички магазини. А децата продължават да ходят на училище.

"От 2 ноември насам, след засилените мерки в Германия, учениците от 5 клас нагоре учат с маски в училище, учи се на отворени прозорци, а ако температурите са много ниски, класните стаи се проветряват на всеки 15-20 минути", посочи още Кун.

Ограниченията не променят тенденциите, свързани с нивото на заболеваемост в Германия, но също така не създават увеличение в темпото на разпространение на заразата.

Светлина в тунела дава Франция, която обяви облекчаване на ограничителните мерки. Това ще стане на три етапа.  

"Във Франция се наложи да бъде въведен частичен локдаун, поради високия брой заболели от COVID -19. Имахме дни с над 70 000 хиляди случая, а ефектът от предприетите мерки не закъсня и спадна чувствително", разказа Марина Николаева.

Във Франция са затворени всички магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост. Дори покупката на книги е невъзможна. Остават затворени клубове, фитнеси, както и дискотеките, които не са отваряли от март. Работят аптеките, хранителните магазини, банките, медицинските кабинети и доставчиците. Предприемачите и бизнесът там разчитат основно на доставки по домовете.

"Студентите минахме на онлайн обучение, а учениците продължават да ходят присъствено на училище – от 1 септември носенето на маски в час е абсолютно задължително", твърди тя.

Хората във Франция имат право да напускат домовете си след попълнена декларация и само в строго определени случаи.

"Имаме право да излезем с попълнена декларация и по уважителни причини – по работа, за пазар, за покупка на лекарства или по здравословни медицински причини, ако консултацията с лекар не е възможна онлайн. Също така имаме право на едночасова разходка от мястото на живеене. Ако ни хванат навън без маска или без декларация, глобата е от 135 евро и се удвоява при повторно неспазване на мерките", допълни Николаева.

В Италия, Германия и Франция очакват мерките да бъдат разхлабени около Коледа, но Световната здравна организация препоръча тази година празниците да преминат в тесен семеен кръг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що няма загуби от мерки в Китай?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обяснявам за да разберат всички:Меките мерки срещу пандемията, са катоМекият К..р, не вършат никаква работа.Същото важи и за късно въведените мерки.Който разбрал, разбрал.
9
1
 
1
 
! Отговори
фризьорки преди 3 години
Масажистките и фризьорките сме най добре. Само си драпаме веждите и си бараме бабовиците. И ни е през бабовата и дедовата.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искат хората да ходят на работа няма как да затворят училищата
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 2Пише ясно и точно- всички заведения освен училища и магазини са затворени т.е. хотели, ресторанти, барове, фитнес клубове, студия за масаж и тн.Забранени са всички събирания. Разрешени са само срещи на максимум 5 човека от 2 домакинства.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоА откриваш ли и разликите между немската здравна система и българската? Или факта, че тук от началото си носим маски и спазваме дистанция
5
12
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Значи в Германия магазините работят, а в байганьовска България ще са затворени, щото ние сме големите тарикати... Пълен смях, господа управляващи!
4
5
 
9
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Другаря Радев каза на Шипка , че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Другаря Мангъров и той колко пъти каза по телевизията , че такова животно няма ! Хвала на такива отговорни политици и доктори които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и какво от това ? Франция гори от вирус
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом децата ходят на училище и работят всички магазини, тогава какво са затворили в Германия.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде , ама никъде не са затворили училищата, детските градини и ясли. И в Скандинавието - също. Дори и за големите. Какво означава това ? Дори и при толкова много заразени при тях.