Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина

Препаратът може да се окаже недостъпен
26 ное 2020 22:30, Петя Славова
119
Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина
Снимка: БГНЕС

В Европа и в САЩ се откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина срещу коронавирус. Но далече не всички държави имат такава възможност. В някои региони препаратът може да се окаже недостъпен, предава "Дойче Веле".

Пускането на ваксината срещу COVID-19, разработена от фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer, може да ознаменува началото на края на пандемията. За доставката ѝ до различни държави по света, обаче, ще бъдат необходими огромни транспортни и логистични ресурси. Причината за това е, че новият препарат трябва да се съхранява при температура –70º С, а след размразяването му срокът му на годност е около 5 дни при температура 2-8º С.

Още по темата

Тези изисквания за съхранение затрудняват значително транспортирането на препарата. Сега за превоза на бързоразвалящи се продукти се използват т. нар. „хладилни вериги”, които, за съжаление, не са предназначени за такива екстремни температури.

Компания Pfizer предлага собствено краткосрочно решение: Тя разработи специални термични камери с размера на средноголям куфар, в който могат да се съберат до 5 000 дози от препарата. Напълнени със сух лед, те могат да съхраняват ваксината при необходимата температура в продължение на 10 дни, стига да не се отварят.

Но дори и в тези сандъчета препаратът ще има само няколко дни срок, за да стигне до местоназначението си. След това той трябва да бъде използван в рамките на 5 дни, ако няма възможност да бъде съхраняван при температура –70º С. В такъв случай ваксината може да просъществува още 6 месеца

Ваксина само за богатите?

Технологията на свръхдълбоко замразяване вече се използва в болниците и изобщо не се прилага в медицината в държави с ниско ниво на доходите.

"Създаването на логистика за използването на ваксина, която трябва да бъде съхранявана при такава температура, предполага огромни инвестиции", разказва проф. Тоби Питърс от Енергийния институт на университета в Бирмингам. В много населени места в слаборазвитите южни държави не разполагат дори с обикновен хладилник за съхранение на ваксини, подчерта той.

Що се отнася до богатите държави, този проблем е решим, дори и да бъде трудно от гледна точка на логистиката. Центровете на компания Pfizer в белгийския град Пюрс и в Каламазу (щата Мичиган) разполагат с големи мощности за съхранение при дълбоко замразяване. Освен това се планира да бъдат използвани т. нар. хладилни ферми, например в германския град Карлсруе.

Компанията ще използва специални контейнери на Pfizer, снабдени с GPS, за да превозва ежедневно около 7,5 млн. дози от центровете си в Пюрс и Каламазу до летищата.

За транспортирането на ваксината се подготвят и различни логистични и куриерски компании.

Американската UPS построи две хладилни ферми в Нидерландия и в САЩ, а германската DHL откри нов хладилен склад в Индианаполис. Германия планира, освен това, да закупи хладилници със свръхниска температура и да оборудва с тях около 60 центъра за ваксиниране. Цената на тези уреди е между 10 и 20 000 евро.

Бедните държави ще чакат други ваксини

Ясно е, че тези хладилни камери са достъпни само за богатите държави.

За по-голямата част от бъдещите ваксини ще е необходима температура –70º С, което ние в Индия просто не можем да осигурим, така че забравете за това, признава пред агенция „Блумбърг“ експертът по въпросите на общественото здраве проф. Сундарараман от Ню Делхи.

Когато представи резултатите от своята работа за третото тримесечие на годината, фирма BioNTech заяви, че работи върху създаването на по-стабилна версия на препарата, която да може да се съхранява по-продължително време в обикновен хладилник. Но дори и такъв резултат не би намалил драстично логистичните изисквания.

Възможно е развиващите се държави просто да се наложи да почакат появата на други ваксини, които са в процес на разработка. Много от тях няма да се нуждаят от дълбоко замразяване или от замразяване изобщо.

BioNTech и Pfizer планират да пуснат 1 млрд. дози от ваксината

Европейският съюз вече сключи договор с BioNTech и Pfizer за закупуването на 300 млн. дози двуфазна ваксина, с която ще може да бъдат ваксинирани 150 млн. европейци.

Препаратът все още не е лицензиран, но имайки предвид многообещаващите резултати от изпитанията, се очаква този въпрос скоро да бъде решен. Много анализатори смятат, че в САЩ още до края на тази година ще бъдат пуснати дози по спешност. Европейската агенция по лекарствените средства вероятно също ще се придържа към тези срокове.

Представителите на Pfizer вече обявиха, че възнамеряват да започнат доставките до края на 2020 г. Компанията се надява, че дотогава ще бъдат произведени около 100 млн. дози от препарата, а за 2021 г. планира производството на поне 1 млрд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е че Сащ залагат на конвенционално оръжие а войната няма да е конвенционална.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рио де Женейро 28 годишен доброволец който участва в тестването на ваксината AstraZeneca на университета Оксфорд е умрял в следствие на усложнения от корона вирус. Странно защо тестват в Бразилия, а не на студенти от Оксфорд или на дъщерята на Борис Джонсън?
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ харчат 16 пъти повече за оръжия от Русия и имат близо 5 пъти повече бойна техника изтребители, бобмардировачи, подводници, танкове, хелукоптери от Русия. Проблемът е, че Русия го знаеше и от 10 години заложи на разработката на супер оръжия при които с няколко ракети може да унищожи САЩ и нищо не може да попречи. САЩ беснеят, Джо Байдън хврърля свирепо плюнки срещу Русия и Путин, но нищо не могат да направят освен измислените им пандемии от които самите те най-много пострадаха.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нормален не разработва ваксина за няколко месеца.Абсурд е това да се дава на хора.
40
11
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Хора ! Колкото и да ни извиват ръцете, каквито и ограничения да ни налагат трябва да сме силни и да сме опозиция ! Не бива да се оставяме да бъдем ваксинирани с това! Битката е не само за телата, но и за душите ни!
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце а ти нали се сещаш че тва не е един път ваксина аа трябва да се ваксинираш през няколко месеца.Защо ли се прави тая ваксина и толкова държаат на нея май нещо кастрациика а.7млрд са много
38
5
 
14
 
! Отговори
Чочко преди 3 години
Ваксината няма да бъде задължителна, но за да постъпиш в болница ти трябва да си се ваксинирал, да пътуваш със самолет също, за започнеш работа в повечето фирми,заводи, предприятия също ще трябва да си ваксиниран, както и да влезеш в друга държава, като Гърция, Германия, Швеция и др. Полицаи, военни, спортисти.... Това ще обхване точно 60-70 % и повече!
37
0
 
6
 
! Отговори
Да 39 преди 3 години
Прочети публикуваните изследвания в " Лансет" и " Оксфорд ".
36
0
 
3
 
! Отговори
СТОЙО преди 3 години
баце то в АФРИКА МИНУС 70 според законите на физика е НЕ възможно да стане там ги пише бегали освен ако не им дадат РУСКАТА дето се съхранява на 25градуса
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ваксина е бклук тва е.
34
3
 
12
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Нормално е да е дълбоко замразена, все пак е съхранявана няколко години.
33
0
 
3
 
! Отговори
а гу знайте преди 3 години
3-та светов.е пред портите
32
2
 
1
 
! Отговори
ГНИЛО преди 3 години
Тази Ваксина нещо е с лоши изисквания - Такава температура може да се подържа в Космоса - МКС може да хвърля куфарчета с ваксината където трябва . А иначе се чудя - за 5 дни се стига до МАРС , а на Земята не може да се стигне до Хората ?
31
0
 
1
 
! Отговори
Съдба ко да прайш преди 3 години
Квото и да викаш си се рофиш т.п и така и ще умреш
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Надявай се.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повторното заразяване в кратки срокове прави ваксинирането против Ковид безсмислено
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ имат 27 трилиона дълг, и този дълг може да се заличи само с война. Носете си новите маски и се радвайте на живота, защото войната срещу Русия догодина няма да се води в САЩ, ще се води на територията на васалите като България.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Препаратът може да се окаже недостъпен"Дай Боже!
26
2
 
2
 
! Отговори
Lupi преди 3 години
Ферма, крави, биволици, патки, пуйкидокога ще ни манипулират?
25
1
 
2
 
! Отговори
Шегаджия преди 3 години
Викаш кафето е същото като да пипнеш рак от Раунд ъпа.Добра логика