Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина

Препаратът може да се окаже недостъпен
26 ное 2020 22:30, Петя Славова
119
Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина
Снимка: БГНЕС

В Европа и в САЩ се откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина срещу коронавирус. Но далече не всички държави имат такава възможност. В някои региони препаратът може да се окаже недостъпен, предава "Дойче Веле".

Пускането на ваксината срещу COVID-19, разработена от фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer, може да ознаменува началото на края на пандемията. За доставката ѝ до различни държави по света, обаче, ще бъдат необходими огромни транспортни и логистични ресурси. Причината за това е, че новият препарат трябва да се съхранява при температура –70º С, а след размразяването му срокът му на годност е около 5 дни при температура 2-8º С.

Още по темата

Тези изисквания за съхранение затрудняват значително транспортирането на препарата. Сега за превоза на бързоразвалящи се продукти се използват т. нар. „хладилни вериги”, които, за съжаление, не са предназначени за такива екстремни температури.

Компания Pfizer предлага собствено краткосрочно решение: Тя разработи специални термични камери с размера на средноголям куфар, в който могат да се съберат до 5 000 дози от препарата. Напълнени със сух лед, те могат да съхраняват ваксината при необходимата температура в продължение на 10 дни, стига да не се отварят.

Но дори и в тези сандъчета препаратът ще има само няколко дни срок, за да стигне до местоназначението си. След това той трябва да бъде използван в рамките на 5 дни, ако няма възможност да бъде съхраняван при температура –70º С. В такъв случай ваксината може да просъществува още 6 месеца

Ваксина само за богатите?

Технологията на свръхдълбоко замразяване вече се използва в болниците и изобщо не се прилага в медицината в държави с ниско ниво на доходите.

"Създаването на логистика за използването на ваксина, която трябва да бъде съхранявана при такава температура, предполага огромни инвестиции", разказва проф. Тоби Питърс от Енергийния институт на университета в Бирмингам. В много населени места в слаборазвитите южни държави не разполагат дори с обикновен хладилник за съхранение на ваксини, подчерта той.

Що се отнася до богатите държави, този проблем е решим, дори и да бъде трудно от гледна точка на логистиката. Центровете на компания Pfizer в белгийския град Пюрс и в Каламазу (щата Мичиган) разполагат с големи мощности за съхранение при дълбоко замразяване. Освен това се планира да бъдат използвани т. нар. хладилни ферми, например в германския град Карлсруе.

Компанията ще използва специални контейнери на Pfizer, снабдени с GPS, за да превозва ежедневно около 7,5 млн. дози от центровете си в Пюрс и Каламазу до летищата.

За транспортирането на ваксината се подготвят и различни логистични и куриерски компании.

Американската UPS построи две хладилни ферми в Нидерландия и в САЩ, а германската DHL откри нов хладилен склад в Индианаполис. Германия планира, освен това, да закупи хладилници със свръхниска температура и да оборудва с тях около 60 центъра за ваксиниране. Цената на тези уреди е между 10 и 20 000 евро.

Бедните държави ще чакат други ваксини

Ясно е, че тези хладилни камери са достъпни само за богатите държави.

За по-голямата част от бъдещите ваксини ще е необходима температура –70º С, което ние в Индия просто не можем да осигурим, така че забравете за това, признава пред агенция „Блумбърг“ експертът по въпросите на общественото здраве проф. Сундарараман от Ню Делхи.

Когато представи резултатите от своята работа за третото тримесечие на годината, фирма BioNTech заяви, че работи върху създаването на по-стабилна версия на препарата, която да може да се съхранява по-продължително време в обикновен хладилник. Но дори и такъв резултат не би намалил драстично логистичните изисквания.

Възможно е развиващите се държави просто да се наложи да почакат появата на други ваксини, които са в процес на разработка. Много от тях няма да се нуждаят от дълбоко замразяване или от замразяване изобщо.

BioNTech и Pfizer планират да пуснат 1 млрд. дози от ваксината

Европейският съюз вече сключи договор с BioNTech и Pfizer за закупуването на 300 млн. дози двуфазна ваксина, с която ще може да бъдат ваксинирани 150 млн. европейци.

Препаратът все още не е лицензиран, но имайки предвид многообещаващите резултати от изпитанията, се очаква този въпрос скоро да бъде решен. Много анализатори смятат, че в САЩ още до края на тази година ще бъдат пуснати дози по спешност. Европейската агенция по лекарствените средства вероятно също ще се придържа към тези срокове.

Представителите на Pfizer вече обявиха, че възнамеряват да започнат доставките до края на 2020 г. Компанията се надява, че дотогава ще бъдат произведени около 100 млн. дози от препарата, а за 2021 г. планира производството на поне 1 млрд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Ще изчакам преди 3 години
До март 2021 година да излезе немската ваксина на " КюрВак", защото е разработена на различен принцип и досега резултатът е 98 ,01% ефективност.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сто процента тия ваксини не са изпипани не са тествани за продължителни въздействия и с времето може да се окажат опасни.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антитела са открити при 100% от ваксинираните с руската ваксина EpiVacCorona.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко са заразените и жертвите в Съдединените американски щати?
20
1
 
2
 
! Отговори
Американец=садист преди 3 години
Първият такъв случай беше с телефоните на Моторола един американец ги осъди след като беше в напреднала фаза на рак на мозъка.Еруг такъв са препаратите на Монсанто Раунд ъп един американец ги осъди и пак в напреднала форма на рак.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме не запад а САЩ ни донесоха демокрация, тоалетна хартия и банани и бегаме свободно на запад.
18
6
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Е ,и ?! И 10 ваксини да направят руснаците и десетте ще са безполезни . Факт: 2. 235. 434 заразени на 5 място по зараза в света, 36. 688 починали. Руските ваксини убиват.
17
2
 
5
 
! Отговори
Що за тпащина преди 3 години
Пълното доказателство за американската уродлива система е тровенето на хора поради недостатъчно тестове и после обещетенията.Сега някой че кажат а бе те обещетенията са милиони.А бе кво ме боли че са милиони когато си с напреднала форма на рак примерно и ти остава един месец живот.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпълнителният директор на Австралийската авиокомпания Qantas Airways е обявила план да изисква задължителна ваксинация за пътници по международни линии. Според компанията подобна политика ще бъде наложена в цял свят от всички авиокомпании. Авиокомпаниите по света са приели радушно идеята и се готвят за приемат мерки в тази насока.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако спре тока какво правим тогава във фермата. Тая вакса е за фермерите.
14
3
 
7
 
! Отговори
Клъц преди 3 години
Що за глупости тоест без ваксинационен паспорт не можеш да си излезнеш от вас.И къв е смисъла като за короната реимунизационният период не е години а два три месеца е кой ще се вяксинира на два месеца че това е смешно.Зад тая ваксина седи химически кастрационен разтвор за химическо отрязване на топките.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина става новия петрол. Русия има вече трета ваксина срещу COVID-19.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медицинското списани New England Journal of Medicine публикува статия в която се призовава ваксината да стане задължителна за да започниеш или да останеш на работа. Неваксинирането трябва да води до наказания според учените медици.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната ваксина е демократична, доброволна и НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНА, а васкинираните получават БЕЗПЛАТЕН БОНУС - сертификат за имунизация! С него можеш да ползваш градски транспорт, да посещаваш търговски центрове, кина, театри, да пътуваш в градския транспорт, със самолет, децата ти придобиват право да ходят на детска градина и училище, да те наемат за работа и много други екстри! Побързайте да се запишете предварително, в началото няма да има достатъчно бройки за да ползвате БЕЗПЛАТНИЯ БОНУС.
10
0
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Ами ние за руската ще чакаме, на нея хладилници не й трябват.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са най-големият брутен производител на петрол в света и в същото време 50 милиона американци гладуват.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успехите на Русия предизвикват изблици на трудно контролируема истерия у русофобите.
7
0
 
2
 
! Отговори
Чиста наука преди 3 години
Москвича не е наука а авромобиль
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за бъдешата, но настоящата руска ваксиан има 95% ефективност и се съхранява при нормална хладилна температура.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакви гаранции че тая ваксина няма странични ефекти.Само на руснаците вярвам там науката е чиста.Американската наука е фалшива тя е подплатена с пари на определени лобита които накланят везните накъдето им е удобно американците са злонамерени мошеници.