Известните мутации на SARS-CoV-2 достигнаха 500

Често мутациите отслабват вируса и го правят по-малко смъртоносен
17 ное 2020 17:00, Нели Христова
12
Известните мутации на SARS-CoV-2 достигнаха 500
Снимка: Pixabay

Известните мутации на коронавируса SARS-CoV-2 от началото на разпространението му по света достигнаха 500, съобщи ТАСС.

"До днес са известни петстотин различни мутации на новия коронавирус, това е нормално явление, всички живи организми мутират и еволюират. Вирусите мутират особено бързо, защото имат примитивен генетически апарат. Най-често мутациите отслабват вируса, правят го по-малко смъртоносен. Но може и да го превърнат в по-силно инфекциозен. Досега всички мутации на коронавируса, които са описани в научни разработки, влияят незначително на свойствата на вируса, който предизвиква COVID-19", каза Алберт Ризванов, директор на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет и ръководител на научна група за разработване на тест-системи и ваксини срещу коронавируса, предава БТА.

По-рано днес Анна Попова, ръководител на Роспотребнадзор, съобщи за мутация на вируса, която циркулира в Сибир. От ведомството уточниха, че става дума за мутация, вече разпространена в Япония. Попова каза, че измененията във вируса не го правят по-опасен.

Според Ризванов настоящите данни за мутациите позволяват да се направи извод, че разработваните по света ваксини срещу COVID-19 могат да се борят с мутиращия вирус.

Ваксината срещу COVID-19 може да бъде допълнена, но не и преправена, ако Ес-белтъкът на коронавируса започне да мутира, заяви междувременно пред телевизия "Русия-24" Федор Лисицин от руския Национален изследователски център "Гамалея", където бе разработена руската ваксина "Спутник V".

"Мутациите на белтъците на коронавируса не засягат принципа на действие на ваксината. Ако настъпи мутация на белтък, към ваксината ще се добави компонент с изменения белтък", каза той.

Лисицин изтъкна, че в института "Гамалея" досега не са попадали на мутация на коронавируса с изменение в параметрите на Ес-белтъка.


12
Още от Коронавирус
Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
LOl преди 2 седмици
Стаден имунитет ли ???
Слушайте пак Мангъра, той нещо спря да се изявява като медийна звезда откакто стана шеф на отделение... Да го бяха направили лято, толкова хора можеха да спасят !@!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Рошко преди 2 седмици
Ваксините се подготвят за известен вече щам. А как ще мутира не е ясно. Тогава като си биеш ваксина за мутирал вече щам от какво се защитаваш? Май само си вкарваш вируси и после ако защитните ти сили не се преборят по-скоро ще си навредиш. Всичко е в Божиите ръце. Имам позната, която се хранеше здравословно без месо, спортуваше, използваше цялото лято да се пече на плажа, изолира се от всички за да не хване Ковито и накрая почина от вирусен енцефалит през месец юли. Това е. Бог решава, не ние.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 7

Ваксината против грип, която си биеш е за щамът, който се очаква да се разпространи в сезона. Не е за всички щамове.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе като има грип от да кажем вид Б (на който има няколко хиляди подвида)според вас 1000 ваксини ли ви бият или една, която действа на всички щамове вид Б. Умници!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "ваксините за коя мутация ги правят?" как не знаеш ли от бибитковата.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вируса си знае работата най-добре,
който си поиска,него ще забере.
4
0
 
8
 
! Отговори
Хасан Ваксинатора преди 2 седмици
Чакам ви милички, ще има за всички от сърце по едно мъничко ваксиново.... шише
3
1
 
11
 
! Отговори
Ковидон преди 2 седмици
До Анонимен #1

Разбира се! Ще се правя 500 ваксини. Ще ни карат да си ги купуваме скъпо и да ги сменяме както маските след употреба. Далаверата е голяма. Парите вече са подготвени да се купуват ваксини дори и за хората които няма да си слагат.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Смешници, на човек 100 ваксини едновременно
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Супер, а ваксините за коя мутация ги правят?