Посолството на САЩ в Берлин иска спиране на "Северен поток-2"

Газопроводът би удвоил доставките на руски газ до Германия
5 дек 2020 22:39, Анисия Иванова
145
Посолството на САЩ в Берлин иска спиране на "Северен поток-2"
Снимка: БГНЕС

Посолството на САЩ в Берлин прикани германското правителство да спре строителството на оспорвания газопровод "Северен поток-2", който ще свързва Русия с Германия, предаде ДПА.

"Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода", казва Робин Куинвил, шарже д'афер в американското посолство в Берлин пред днешното издание на в. "Ханделсблат".

Това би изпратило ясен сигнал, че Европа "вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия", каза тя.

Дипломатът добави, че газопроводът е не просто икономически проект, а политически инструмент, чрез който Кремъл иска да заобиколи Украйна и да раздели Европа.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия се ангажира да продължи проекта сама.

Строителните работи по 2,6-километров участък от газопровода могат да бъдат възобновени този уикенд, след като германските власти разрешиха изграждането до края на годината.

Корабът "Академик Черский" е достигнал района край бреговете на Полша, където има незавършен участък от "Северен поток 2", сочат днешни данни на корабния мониторинг, цитирани от "Асошиейтед прес". Още един руски кораб за полагане на тръби - "Фортуна" - е отплавал от германското пристанище Висмар и очевидно се насочва към друго място за доизграждане.

"Северен поток-2" е почти завършен. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия, най-голямата икономика в Европа, припомня ДПА.

Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът ще осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство казва, че ще създаде преки и сигурни енергийни доставки.

Според проектозакон, съгласуван преди два дни, американските конгресмени все още възнамеряват да засилят санкциите срещу "Северен поток-2", но преди това ще се консултират с партньорските си страни от Европа.


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
До аноним 124 -педал преди 2 месеца
За 121, кавал
Да ти обясня за втечнения газ.
Първо се правят сондажи. После се инжектират разни специални течности, не съвсем безвредни. Те проработват шистите, от които се отделя неголямо количество газ. След като го изпомпат, по ГАЗОПРОВОДИ го прекарват до завод на брега на морето, там го втечняват, прехвърлят го на големи газовози и го карат на купувача. Той го декомпресира на друга станция. Всички тези процеси са много енергоемки и опасни. Рано или късно ще стане голяма беля!
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, ще се промени ли нещо, КОГАТО (не ако!) гигантски газовоз гръмне и потъне в Атлантика?
126
0
 
6
 
! Отговори
До бастардчето № 83 преди 2 месеца
Навсякъде хората с обич се отнасяха към България и българите и нито веднъж никой не е проявил надменно, пренебрежително отношение! Обратно, думата "българин" отваряше всички врати!Купувал съм пушки без ловен билет, давали са ми билети за концерт "изпод сукна", сваляли са хора от такси, за да пътуваме ние, вечно закъсняващите!Давали са ми музейни вещи, принадлежали на Пушкин, Петър Велики, Менделеев САМО, ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРИН!
Не знаеха, милите, у нас колко под-леци ще се пръкнат и как ще повръщат
125
0
 
8
 
! Отговори
До бастардчето № 83 преди 2 месеца
№ 122 съм и ще добавя, че не познавам човек, който мрази руснаците! А познавам стотици учили или работили там. Който мрази руснаците, нашите Освободители, не е българин!
Нещастно късче смърдяла органика, обикалял съм много. Стигал съм до Скалистите планини и Тихия океан. В Русия се запознах с Европа! Културата на Европа от векове е култура на Русия! Много европейски таланти са строили и творили в Русия и в това няма нищо срамно! Петър Велики е обичал холандците, населил е с немци Поволжието,
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 124

Втечнената газ е по евтина...

Повече не е необходимо да чета! Не съм за руснаците, но ти по стар комунистически маниер твърдиш, че “руските круши” са по сладки! Нали трябва да я втечниш тази газ (с енергия), което струва пари отгоре ако само я добиваш! Аман от смо таняци! Повтори уроците си по физика, защото не необходимо да следваш, за да ти е ясно!
123
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 105

Не е сигурно, дали е за съжаление или за радост.
През последните години янките доказаха, че са по нормални от лиземерните немски корумпета.
122
9
 
3
 
! Отговори
До бастардчето № 83 преди 2 месеца
"..улици и булеварди (и не само) кръстени на разни руски изверги, работили цял живот да изличат българската идентичност"
Бих ти врътнал главицата на 100 градуса! Руските изверги Гурко, Дондуков, Скобелев, Столетов, Паренсов, Тотлебен (нищо, че е от немски произход!), Достоевски, Пушкин, Гогол (считащ се за руснак украинец), Толстой, Пирогов, Солженицин,Гагарин и др. са работили цял живот да изличат българската идентичност!
Живял съм 6 години в Русия и си запазих българската идентичност, под-лец!
121
1
 
17
 
! Отговори
САЩ, Полша и Украйна преди 2 месеца
САЩ - доставчик на скъпа втечнена газ
Полша и Украйна - транзитьори.
Германия ако получи тръба директно - шунтира трите "загрижени"

А познайте за какво е воят!
120
0
 
10
 
! Отговори
конкуренция по УСА преди 2 месеца
Не е ли по-добре да оставим пазарната икономика да орегулира нещата?

Нали така НИ УЧЕХА?

АКО газопровода е 'политичеки' то той няма да просъществува дълго!
Какво краварите са се загрижили?
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Да допълня...
че Путин е най-умният държавен ръководител на третата планета от една малка звездна система за този кратък интервал от време, който там наричат 3-то хилядолетие!
Той е висок 169 см, а не като Петър Велики - 203 см, но значението му за руската история е огромно - направи най-силната армия в света, най-технологичната и сега с Русия се съобразяват всички! Хвала му!
Взе си Крим в последния момент преди нахалните янки да се наместят там! Сряза ги на завоя и те не могат да му простят
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май Юкрейн иска да й врътнат кранчето! Добре, че руснаците предпочитат парите пред злобата на укри и пановье и продължава спокойно да им пуска газ!
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американка, сър!
"Европа "вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия", каза тя."
Нека краварката обясни мъдрата си мисъл! Кое е злонамереното? А доставката на 30% по-скъп втечнен шистов газ от Америка по-добронамерено ли е? Дамата да пробва да употреби простичкия мисловен метод на субституциятя, замяната!
Германия е окупирана страна. Значи ще слушка!
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много искат.
Поток ще има.
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко трябва да си без МозъЧен за да вземаш това за правилно. Политика на извиване на ръцете и имперски интереси.
114
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мнение

Пак червени мечти. Абе, вие можете ли да функционирате без да си мечтаете или ситуацията ви е толкова безнадеждна, че няма начин?
113
2
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Световният империалист и милитарист САЩ плаче Ким да натисне ядреното копче и света да се отърве от този тymop
112
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 116

Кви тройни цени, бе?

Тва да не ти е руския газ за България отпреди ЕС да им резне крилцата на блатните?
111
0
 
9
 
! Отговори
На крушката опашката преди 2 месеца
Чрез либерална демокрация и глобализъм, широкодупестият вурстоед се опита да се измъкне от американската окупационна зона !
Но си остана Израелски протекторат и затова покани милионите гости ( не само у тях )? От последното пък се сдоби и със статут на арабско-турска колония.....
110
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Излиза, че САЩ, Полша и Украйна са по-загрижени за икономическата зависимост на Германия от Русия, отколкото е самата Германия! САЩ са загрижени и за независимостта и на България, като иска да спрем "Балкански поток", за да купуваме само техен втечнен газ на тройни цени, но пък без да сме зависими от никой? Трогнати сме от такава загриженост!
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до обикалялия

"Много ми е интересно как, ако не си професионален шофьор, ще изминеш повече от 700 000 километра в България."

Интересно ти е, щото от въртене на геврека не си се научил да мислиш. Когато всеки уикенд минаваш задълже поне 300 километра (но понякога доста повече), когато почивките ти ги правиш обикаляйки България надлъж и нашир, вместо да лежиш на кълка по 15 дена на морето, когато работата ти те праща и в най-забитите кътчета и това в продължение на десетлиетия може и още как.