България отново сред най-корумпираните държави в ЕС

Погледнато в световен мащаб "най-чиста" е Дания
Обновена: 28 яну 2021 19:05 | 28 яну 2021 10:45,
298
България отново сред най-корумпираните държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави в света, включени в класацията на Transparency International. В сравнение с миналата година страната ни добавя една точка към резултата си, с което се изравнява с Румъния и Унгария, съобщава Bloombergtv.bg

Всеки резултат под 50 точки се смята за индикатор за "системен проблем в противодействието на корупцията".

В рамките на регионалната класация страната ни е на дъното в класацията, но все пак успява да добави една точка към резултата си от предходната година.

Средният резултат на Западна Европа и Европейският съюз е 66 пункта, като това е най-добре представящия се регион в класацията на Transparency International, но от организацията отбелязват, че се наблюдава голямо напрежение заради COVID-19.

Дания се нарежда на първо място в класацията, следвана от Финландия, Швеция и Швейцария.

"Пандемията оказва допълнителен и неочакван натиск върху системите в много страни, превръщайки я в политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация", се посочва още в доклада на организацията, като допълват, че много държави не са се справили с пълната прозрачност и отчетност.

Поради COVID-19 изборите са забавени в поне 11 държави от Европейския съюз.

Пандемията COVID-19 разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите, отчитат от Transparency International.

С резултат от 50 пункта Гърция успява да отчете значителен напредък в класацията за възприемане на корупцията, като резултатът й нараства с 14 пункта от 2012 г. насам, отчасти благодарение на смелите реформи, предприети от страната.

"Covid-19 не е само здравна и икономическа криза", каза Делия Ферейра Рубио, директор на Transparency International, цитирана от Bloomberg. По думите й е налице корупционна криза, и то такава, която в момента не успяваме да управляваме.

Погледнато в световен мащаб най-чисти от корупцията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, докато като най-корумпирани се нареждат Южен Судан, Сомалия и Сирия.

През последната година САЩ отстъпват две места назад до 25-то място, като само за сравнение през 2017 г. най-голямата икономика в света се класира на 16-та позиция.

Индексът на корупцията се изчислява, като се използват различни източници на данни, които имат за цел да обхванат възприемането на корупция в 180 страни и територии, като резултатът от нула означава "силно корумпиран" и 100 "много чист".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Още икономически новини и анализи четете в Bloombergtv.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
11
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Абе ,какво те бъркат руснаците?Те не са член на ЕС и не получават милиарди за крадене.По-добре си виж нашата ко..ина и на кое място сме в Европа по всичко.Само сме на първо по корупция.Гарантирано от ГЕРБ.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е чара на България,вместо да чакаш месец ,два- бутнеш кеш и за седмица готово.Спирате КАТ за нарушение -кеш и продължаваш. Да не говорим за съда.
69
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупция в България има от края на 14 век.Тогава се е наричало поквара и българи са се продали на османската империя,която чрез тях лесно ни завладява.Следва еничарството.През комунизма корупцията е във форма на деморализация и слугинаж на партията срещу ръководни облаги и апетитен държавен пост.През 90те години почва намират подкупите , рушветите и силовите приоми.Именно тогава България удря върха на корупция.Трудно се изкоренява такъв манталитет,но е факт,че кривата започна да пада надолу !
68
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68"ЕС е най-доброто за България. но българите са прости и не могат да прилага правилно членството в ЕС."Българите са пълноравни граждани на ЕС и се възползват добре от това. Русофилите в България не "могат да прилагат правилно членството в ЕС", но вие така или иначе не сте българи.
67
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 65"За това ли министърката на туризма ходи всяка година в Русия да се моли за руски туристи с МРЗ 260 лева да идват на черноморието за да могат българите евроатлантици с големите МРЗ да им сменят чаршафите да изкарат някой лев да не гладуват."Те и производителите на суперяхти ходят при тия в чиято страна МРЗ е 280 лева да си рекламират стоката. Явно и те "за да не гладуват".
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англосаксонците забогатяха от контрол на пътищата за търговия, днес транспорта не зависи толкова от пътища, важна е енергията. Но България под заповед на англосаксонските господари се отказа от контрола върху потока на енергия от Русия и провали Южен поток. Еми бедни са българите, но затова пък могат да се навеждат и да целуват западни ***.
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, герберските поръчкови *** на Бойко яростно го защитават, дори в тази тема отклоняват питайки за Путин! хахаха Путин няма нищо общо, а кажете, защо сме най-корумпирани в целия ЕС ??????
64
0
 
20
 
! Отговори
тя преди 3 години
По -корумпирани и по- алчни политици от българските няма никаде ! Единствено само Жан Виденов не беше и затова го направиха "пиян морков"!
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как отново?Особено в последните 11 години май нямаме конкуренция за първото място в Европа,а вече гоним и първото в света.
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е най-доброто за България. но българите са прости и не могат да прилага правилно членството в ЕС.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пребиват хора на улицата вия им правите *** *** престъпниците
60
4
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
Е ПО ГОЛЯМА ЛЪЖА НЕ БЯХ ЧУВАЛ
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това ли министърката на туризма ходи всяка година в Русия да се моли за руски туристи с МРЗ 260 лева да идват на черноморието за да могат българите евроатлантици с големите МРЗ да им сменят чаршафите да изкарат някой лев да не гладуват.
58
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При американското и западното партньорство нормалните българи живеем добре, а западът размахва пръст само на простите и некадърни българи.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60И МРЗ пак 280 лева.
56
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Нормалните българи просто живеем нормален живот. Както всички нормални народи от Европа. Това, че вие бълнувате по цял ден "навеждане на глави" си е абслютно само ваш проблем.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ни мой да бъди!! Абе 51 за пръста , стига с това -Кой ми в гащите , Европа ни е виновна ,че тук сме до..л..но..п..ро..б..ни крадци ,стига с тази поцелуйковщина ,за да тръгнем по нормален път на развитие се иска ИСТИНАТА..да Европа с този европарламент също е ко..ру..м..пи ..рана , ама нали твърдим ,че трябва да имаме самостоятелна политика ..ами Гешев да се заема с проблема тук ,защо ни е примерът на ко..ру..м..пи..ра..ните????????????
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За последните 12 години Русия увеличи бюджета н22 пъти, военните разходи - 30, БВП - 12 пъти. Скочи от 36-то на пето място в света по БВП. Валутните резерви се увеличиха 48 пъти! Национализира петролната индустрия 65% и 95 % от газа и много други. Ръст в селското стопанство. Повишение на заплати в публичния сектор с 18,5 пъти! Повишение на пенсии -14, 5 пъти! Намаление на смъртността сред руското население с 1,5 милиона души годишно и вече има положителен прираст.
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Секретно"Русия (на Императора Путин) на кое място е?"137мо.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А знаетели колко бъшхари бедни има честни работещи бездомници клошари инвалиди хора които мафията им отне всичко болни от рак автоимунни заболявания други болести наркомани болни от спин.вия българи сте единсвената нацоя която инвалидите излязоха на улицата то не бяха телкове фалшиви имотни мафии отровени хора ало измамници бребити възрасни хора.хората живеят 3 човела с минималната заплата.но вия *** българи пак не се научихте