ООН скочи на социалните мрежи: Имат твърде много власт

Антониу Гутериш призова за правила, с които да се регулира дейността им
21
ООН скочи на социалните мрежи: Имат твърде много власт
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални правила, с които да се регулира дейността на мощни социални медии като Туитър и Фейсбук, предаде Асошиейтед прес.

В отговор на въпрос в четвъртък Гутериш заяви, че смята, че не би трябвало да има компания, която да има властта да реши дали например профилът на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде закрит. Генералният секретар каза, че по-скоро трябва да бъде създаден "механизъм, в който съществува регулаторна рамка с правила, които позволяват това да бъде направено в съответствие със закона", пише БТА.

"Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании", подчерта Гутериш на пресконференция.

По-рано през този месец Туитър прекрати 12-годишното присъствие на Тръмп и закри профила му, като по този начин прекъсна пряка линия на комуникация с неговите 89 милиона последователи. Фейсбук и Инстаграм също блокираха Тръмп.

Туитър заяви, че публикациите на Тръмп могат да провокират насилие след бунта на негови привърженици в Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Консерваторите обвиниха компаниите в цензура и нарушаване на Първата поправка на американската конституция за свободата на словото.

На пресконференцията в четвъртък Гутериш каза, че е "особено обезпокоен" от властта на компаниите, които управляват социалните медии. Той посочи "обема на информацията, която се събира за всеки от нас, отсъствието на контрол върху данните, свързани с нас самите, факта, че тези данни могат да бъдат използвани не само за търговски цели за продажба на рекламни компании, но също така да променят нашето поведение и рисковете това да бъде използвано и от политическа гледна точка за контрол на гражданите на страните".

Генералният секретар на ООН каза, че това "изисква сериозна дискусия" и че това е една от целите на неговата "пътна карта за дигитално сътрудничество", обявена миналия юни.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашисти.
17
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
ООН не беше ли създадено да потушават регионални конфликти, или и то се политизира??
16
1
 
7
 
! Отговори
Морз преди 1 месец
"Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании." Колко добре звучи! А това, че ресурсите на Планетата, природни и човешки са собственост на шепа хора? За тях отнася ли се?
15
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Това "Регулаторна рамка" = цензура. Но по принцип традиционните медии (вестници, телевизия и т. нт.) направиха социалните медии фактор. Рядко ще се случи да откриете статия или да гледате репортаж в който да не се споменава поне една от тези платформи. Аз нямам регистрация в нито една от тях, и никак не ми липсва. Но има хора, особено сред най- младите, които са направо болни на тази тема. Племенницата на мой приятел 2 дни плакала, защото незнам си коя нейна приятелка написала незнам си какво ФБ
14
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Досега ги дъвкаха, сега се чудят как да ги изплиуят, понеже махалото се движи в две посоки, както работят за тях, така могат и срещу тях. Затова елита се поуплаши от властта на социалните мрежи.
Когато инструмента почне да се разваля или го ремонтираш или го изхвърляш.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо ги употребиха, сега ще ги подгонят. Нормално
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сетила се Мара да се побара... Закъснели са с поне 5 години те пак сега щели да започват дебат. Незабавно трябва да бъдат раздробени и властта им отнета! Туитър и Фейсбук ми блокираха акаунтите заради техните тъпи алгоритми и няма клиентска поддръжка към която да се обърнеш. Няма обратна връзка за оплакване. Блокиран си от някакъв алгоритъм и толкова. Дори ако ме питате на нас трябва да ни плащат за да им гледаме тъпите реклами. Фейсбук всяка трета публикация в нюзфийда е реклама...
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И каква власт да имат?
Могат да заглушат който и да е президент или да пропускат умишлено невярна информация, или да пускат писанията на определени целеви групи...

Каква власт е това?
10
2
 
6
 
! Отговори
Оффффф! преди 1 месец
Има лесно. Не ползвате ФБ, Туитър и т.н. и готово. Аз нямам профил в нито една от тези и съм много щастлив.

Зарибяват ви, щото сте рибоци, шарани, баллъци. Нищо няма да ви стане ако си общувате с приятелите си по традиционния начин - на маса ;-)
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да хората се вълнуват повече от някакъв протест пред парламента, отколкото от това, че има компании - олигополи и направо монополи - като twitter и facebook.
Големите корпорации са истинската опасност за демокрацията.
8
4
 
7
 
! Отговори
GME преди 1 месец
След като вчера и онзи ден обикновенни хора се съюзиха на един от форумите и организирано изкупиха акциите на Гейм Стоп (компания за игри), кой ли политик не се изказа срещу социалните медии. Хора пишат че си плащат наема с кредитна карта за да участват в акцията. Резултат: загуби за милиарди за два хедж фонда. Те са залагали, че акциите на Геймстоп ще падат, но те са скочили. Става дума за спонсори на демократите!
Прояви се силата на мнозинството срещу елита. В конгреса се чу, че трябвало да се забрани на хората да обсъждат борсата в мрежите. Даже спряха акцията, да не се търгува, за да огра
7
15
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Социалните мрежи добре следят и прекратяват профилите на насилниците!! Браво!! 89 мил. насилници са много по_малко от 270 мил. нормални хора, които по честен начин спечелиха изборите!!
6
6
 
2
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 1 месец
ше закриват закриват и накрая ще хванат новичока и айде кво стана :)
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато преди доста години твърдях, че т.н. "социални" мрежи са на практика антисоциални ми се смееха. Сега се видя, че с голямата им власт те станаха още по антисоциални. Хората често се лъжат, че нещо ново е голям прогрес, а реално то е регрес. Още през 1924г. Николай Бердяев в книгата си "Новото средновековие" запита дали т.н. "прогрес" на практика не е регрес. Големият полски писател Станислав Лем отдавна каза, че тези мрежи от средство за комуникация се превърнаха в средство за простотия.
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Туитър така трябва да постъпва всяка мрежа! Истината преди всичко!
3
3
 
27
 
! Отговори
нов фашизъм преди 1 месец
За тях хората не бива да говорят. Не трябва лесно да се критикува публично. Страх ги е от новите мрежи. Големите мрежи са яко в играта и по фашистки решават на кой да дадат трибуна и на кой не.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въй, въй... властта може да е единстненов системните лъжци, дето плащат на оон.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе-хе сега ли го разбраха, я и на тоя да му закрият профила какво се е разпенил.