Половин млрд. дози ваксини ще има в ЕС до средата на годината

С тях 60% от населението ще бъдат ваксинирани до края на юни
2 фев 2021 08:55, Елка Василева
10
Половин млрд. дози ваксини ще има в ЕС до средата на годината
Снимка: архив, БГНЕС

С близо половин милиард дози ваксини срещу COVID-19 се очаква да разполагат страните членки на Европейския съюз до средата на годината. Това обяви в общо интервю за кореспондентите на водещи европейски вестници председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", който ще публикува цялото интервю в печатното си издание тази сутрин, отбелязва, че за първи път Урсула фон дер Лайен предоставя аналитични данни за първото шестмесечие на годината, предаде БНР. Тя разкрива, че само от трите ваксини, които вече са одобрени в ЕС, страните членки ще получат 406 милиона дози до края на юни.

Още по темата

Фон дер Лайен допълва, че ако бъдат одобрени  и препаратите на "Джонсън и Джонсън" и "КюърВак", количеството на ваксините до края на периода ще нарасне на 486 милиона.

Като се позовава на свои източници, „Катимерини“ пояснява, че 55 милиона от тях ще бъдат от препарата на "Джонсън и Джонсън", който се прилага само в една доза. Изданието изчислява, че по този начин и при липса на други значителни закъснения до края на юни ваксинираните европейски граждани ще бъдат  270 милиона или 60 процента от населението на ЕС.

Урсула фон дер Лайен коментира пред европейските издания и бавните темпове на ваксинации в Евросъюза в сравнение с редица други страни. Според нея разликата е, че Брюксел в договореност с всички-страни членки е решил да не съкращава процедурата по одобряване и изследване на данните за ваксините. Тя определя това като правилно решение и обяснява, че на други места препаратите са получили одобрения по спешност - в рамките на 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Ммда г-жо Меркел залагате на губещи коне...сметката я плащаме с животите си...създавате ЕСССР...върнете Силата на Вермахта...плащайте за образование...прекратете убийството на ЕС...лицемерието и страха са храна за слаби и жестоки...ЕС е невиждана...човешка...божия идея...опорочавате я и я предавате...
8
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Това са неверни твърдения, истината е съвсем друга. Евреите и англичаните си осигуриха с договори отдавна ваксините, а от устата на Урсула излизат само добри пожелания. Умее добре да кърши ръчици. През първото тримесечие в Германия ще бъдат ваксинирани по-малко от 10% от населението. До бедните държави по света ваксина няма да пристигне изобщо. Някои африкански държави до този момент са получили по 25 броя ваксина.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-некадърния председател на ЕК, който съм виждал. Като цяло сегашната ЕК не чете договорите. Не знаеше договора за ваксините, както и Ирландското споразумение. В рамките на една седмица ЕК стана за смях на цяла Европа и тази вместо да си подава оставката. тя се държи така, сякаш нищо не се е случило. Опита да обвини АстраЗенека за собствения си провал, но не и се получи. После опита да обвини Великобритания и да затвори границата и стана за смях. Изобщо пълен резил.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От неработещата нали
5
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
4
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 години
Презкурамин ще има ли? Колко дози?
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остава да се намерят и 250 млн нефелни да се ваксинират. Мисля няма да им е много трудно, като гледам нивото на европейците.
2
1
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Тия инжекции стават ли за Дарц?!?оТи аз друга полза от тях не виждам.С радост бих отстъпил моята на на някой в нужда, а ако е депутат или тъмно зелен брат ще е с предимство.
1
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Линията на партията е права, дори когато е крива.Венсеремос!ПП. Ко става, ес ще въвежда ли граница между Ирландия и Северна Ирландия?