Как коронавирусът в Португалия изведнъж експлодира?

Драматичното развитие на ситуацията сплоти португалците
10 фев 2021 19:40, Елка Василева
38
Как коронавирусът в Португалия изведнъж експлодира?
Снимка: архив, БГНЕС

През 2020 година Португалия не беше особено тежко засегната от пандемията. Сега обаче нещата се промениха: от началото на тази година коронавирусът там направо експлодира. 43% от всички зарази и 44% от всички смъртни случаи бяха регистрирани в един-единствен месец: януари 2021 г., пише Дойче веле .

Положението е много напрегнато, казва Райнхард Науман, представител на германската фондация "Фридрих Еберт" в Лисабон. "Цялото население е страшно изнервено от драматичното развитие през последните 2-3 седмици", казва той.

Правителството смята, че влошаването се дължи на два фактора. Първо - на мутиралия щам В.1.1.7, открит най-напред във Великобритания. И второ - на либерализирането на мерките, наложено около Коледа. В момента в Порутгалия отново важи строг локдаун - затворени са училищата, магазините и ресторантите, а свободата на движение е сериозно ограничена.

Когато лекарите трябва да избират кого да спасяват

Много често линейките чакат с часове пред болниците, тъй като здравните заведения просто не смогват да приемат бързо новите пациенти, както съобщава кореспондентът на Дойче Веле Ян-Филип Шолц.

Още по темата
Броят на новопостъпващите е твърде голям, интензивните отделения са достигнали до предела на капацитета си, а в другите отделения се третират хиляди други по-леки случаи на COVID-19.

Пред част от клиниките има опънати палатки за триаж: там лекарите в движение решават на кого да окажат спешна помощ - въз основа на кислородното съдържание и телесната температура.

С бързо темпо се изграждат и полеви болници за приемането на нови пациенти. Жоао Рокет от Английския университет в Лисабон разказва, че университетската баскетболна зала вече е превърната в лазарет за болни от COVID-19: "Подобна трансформация става лесно - спортните зали бързо се преоборудват. Много по-трудно е да се осигури бързо квалифициран медицински персонал, за да може обслужването на пациентите въобще да функционира."

Обществените лечебни заведения са претоварени с пациенти с COVID-19, така че хората с други заболявания или оплаквания се пренасочват към частните клиники, обяснява Райнхард Науман.

Липсата на достатъчно квалифициран персонал е най-сериозният проблем в борбата срещу пандемията в Португалия. Според една вътрешна статистика на здравната система почти 10% от медицинския персонал са заразени с коронавирус. Тази сряда германският Бундесвер изпраща специален екип от 26 души в помощ на закъсалите португалци, след като португалската министърка на здравеопазването Марта Темидо отправи молба за помощ преди седмица.

В Португалия общественото здравеопазване е организирано около Националната здравна служба. Секторът обаче пострада сериозно от мерките за икономии през изминалите години, обяснява Науман. След международната финансовата криза на Португалия беше наложена много строга програма за икономии, но въпреки това системата се справя удивително добре, смята той и цитира една португалска поговорка: "С малко яйца португалското здравеопазване прави много омлети".

Тази седмица в Португалия започна ваксинирането на хората над 80-годишна възраст. Както и другаде в Европа, и там все още няма достатъчно ваксини. Правителството смята, че до края на март имунизация ще получат около 800 000 души от общо 10-милионното население. Здравните власти са на мнение, че на този фон засега се очаква много масово разпространение на вируса и голямо напрежение за цялата система.

Трагедията сплоти португалците

За лекарите и медицинския персонал борбата срещу пандемията е гигантско усилие. Тъкмо поради това на помощ им се притича гражданското общество - по най-различен начин. Проектът на Рикардо Паягуа например предоставя каравани за почивка на медицинския персонал. 50 каравани с 200 души доброволци предлагат на медиците възможност за кратък отдих от изнурителния им труд. "Тяхната работа е емоционално много интензивна", казва предприемачът Паягуя в интервю за Дойче веле. Според него медиците имат нужда не само от легло, където да подремнат, но и от морална подкрепа.

Райнхард Науман разказва, че португалското общество демонстрира голяма сплотеност в борбата срещу пандемията. "Хората реагират конструктивно, защото разбират, че залогът е много висок." Да, и в Португалия имаше прояви на умора и недоволство, но на фона на ужасяващите числа от последните седмици хората се сплотиха, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аууууууу, много зле. ама тотал зле. Ауууууууу. И ко ша праят сега горките португалци? Ауууууу.... чували има ли за тях? Щот за нас няма. Само 200 бройки има. Тъй каза ботокса.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свършиха парите. Трябват им помощи. Ето защо
27
0
 
9
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Мисирките трият наред, щом някой не оплюе пасквилите на Дойче Зеле.Не мога да ги обвинявам, все пак Дойче Зеле им осигурява заплатките.
26
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости само тотални изтрещели ковидясници могат да вярват на такива просотии!
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе ей, стига се излагахте с това дойче веле и итар тассс, да ви таковам източниците, преписвачи нещастни!
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експлодирал ти е аспуха на тебе :)
23
0
 
5
 
! Отговори
хммм преди 3 години
До Анонимен 11как ще накарат Китай, индия да изпълняват нарежданията на папата?Или пък на Турция , Индонезия и другите мюсюлмански страни ?А държавите с преобладаващо атеистично население ?и т.н. и т.н. и т.н.
22
10
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
До причината е локдаунаЕдва ли трябва да очакваме логичен отгово от миячи на чинии и таксиметрови шофьори, та и ти така!
21
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 23Направих го с пароструйката.Бях като ракета от реактивната струя.Повдигна ме на 50 см.
20
8
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
На мен преди малко ми експлодира фабриката за шоколад в к.ин,кефа от йедене на люто.
19
11
 
15
 
! Отговори
причината е локдауна преди 3 години
Родителите ми живеят в Португалия от 20 години. Причината за експлозията е локдауните. От 6 месеца са в пълен локдаун, затворено е всичко, нямат право да излизат през по-голямата част от деня, пускат ги едновременно в един и същи час да пазаруват в малко на брой места, навалицата е голяма. Най-интересното е, че там са по-ниско интелигентни и рядко с повече от 8ми клас (били са под много по-сериозна диктатура от нас при Салазар) и търпят без да се оплакват и разбират защо им се случва :
18
5
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Тва не е нищо. Де да энаеха кво ги чака още, четири години я гласим тая схема, а тя е само до половината
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пази Господ, това е!
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Пък ти какъв си?
15
0
 
6
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Не беше лесно, но работата си е работа
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14плоска ти е кратуната.
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е "оня с джипа" ще е "другия с джипа" или третия, ако не е третия ще е четвъртия. Не разбрахте ли че това делене на червени и сини, на леви и десни, на не знам си какви още, е само за консумация на масите. Нещата се движат от една сатанистка клика която управлява целия свят отдавна. И няма никакво значение дали ще е ББ дали ше е СС дали ще е ЦвъЦвъ, дали ще е Тръмп или Байдън. Нещата са много по задкулисни и дълбоки, и се движат в точно определена посока, в която те искат. Масова заблуда.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плоска ли е земята, кpaтyнкoвци?
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Присмял се хърбел на щърбел. Как ще го ядете немит, ама сега много ви знаят чoвкитe...
10
6
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Не бе, оня с джипа е отишъл да инспектира в Португалия и пътьом да мине през Барселона за да си нагледа къщата .